Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kijelenthető, hogy Isten...

Kijelenthető, hogy Isten kérdésében a tudósok álláspontja legyen teista vagy ateista megközelítés irreveláns?

Figyelt kérdés
Elviekben felfejlődhet a tudomány a jövőben arra a szintre, hogy bizonyítani vagy cáfolni tudjuk Isten letezését és a világegyetem teremtését? Mert a tudomány eszközeivel nem lehet kutatni az "Isten" vagy a "túlvilág" fogalmát, hiszen a tudomány az csak ezt a világot képes kutatni. Ebből az következik bármekkora tudásunk van az univerzumról bármilyen fejlett a tudományos kutatás nem leszünk képesek bizonyítani vagy cáfolni ezeket a fogalmakat.

2021. febr. 8. 18:55
1 2 3 4
 21/40 A kérdező kommentje:

Filozófiai érveket hozhattatok esetleg de nem tudományos definíciót.

Add meg a matematikai képletet ami kizarja Isten letezését vagy add meg az egyértelmű definíciót bizonyítékokkal alatamsztva ami kizarja Isten letezését.

Lehetetlen.

2021. febr. 9. 01:33
 22/40 anonim ***** válasza:
100%

"Elviekben felfejlődhet a tudomány a jövőben arra a szintre, hogy bizonyítani vagy cáfolni tudjuk Isten letezését és a világegyetem teremtését?"

Ezt előre mi nem tudhatjuk szerintem, a tudományban nagyobb időközönként hatalmas ugrások vannak.

"Mert a tudomány eszközeivel nem lehet kutatni az "Isten" vagy a "túlvilág" fogalmát, hiszen a tudomány az csak ezt a világot képes kutatni. "

Ez a jelenlegi tudomány, lehet hogy 200 év múlva, ha nem pusztulunk ki, lesz valami tudományos áttörés, mondjuk a sötét anyag, vagy valami kapcsán (most csak mondtam valamit, de jelenleg a tudomány mindenfélével foglalkozik, pl azzal is, hogy lehet hogy egy szimulált világban élünk), ami miatt majd lesz egy általánosan elfogadott álláspont, de jelenleg még az ősrobbanás is csak egy legelfogadottabb teória, nincs rá bizonyíték.

"Ebből az következik bármekkora tudásunk van az univerzumról bármilyen fejlett a tudományos kutatás nem leszünk képesek bizonyítani vagy cáfolni ezeket a fogalmakat."

Jelenleg még nagyon sok a meg nem válaszolt kérdés, elhamarkodott lenne ilyet mondani.

"Keresztények Istene monoteisták Istene aki hitük szerint teremtette a világot nincs megcáfolva, legalabbis nem tudományos alapon. "

Ezt nem tudom értelmezni egyszerűen

2021. febr. 9. 01:39
 23/40 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: szerintem nem túl okos dolog, hogy hülyének nézel másokat.

Miért nem keresed meg, amiről szó van?

Mondom: annyiszor leírtuk már itt, hogy egyszerűen nem vagyok hajlandó még egyszer leírni - méghozzá azért, mert akárhányszor leírtam ezt a hívőknek, valami fura logikai bakugrással mindig megpróbálták kikerülni.

Mint említettem: KERESD MEG MAGAD, ha érdekel.

2021. febr. 9. 01:43
 24/40 anonim ***** válasza:
100%

'Add meg a matematikai képletet ami kizarja Isten letezését vagy add meg az egyértelmű definíciót bizonyítékokkal alatamsztva ami kizarja Isten letezését.

Lehetetlen."

De most te a hittől nem látsz. Te azt bizonygatod épp, hogy létezik, mert hiszel benne, ez nem tudományos bizonyíték. Mondd ezt olyan valakinek, aki nem hisz, neki először be kell bizonyítanod, hogy létezik. Illetve magadnak is be kéne bizonyítanod előbb. Feltételezgetni akármit lehet, nem érted?

2021. febr. 9. 01:51
 25/40 anonim ***** válasza:
86%

"de jelenleg még az ősrobbanás is csak egy legelfogadottabb teória, nincs rá bizonyíték."

Az 1960-as években Penzias és Wilson véletlenül felfedezte a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, és ezzel végleg eldőlt, az Ősrobbanás valóság. A kutatókat Nóbel-díjjal jutalmazták a háttérsugárzás felfedezéséért. Napjainkban Magyarországon az Ősrobbanás bent van a középiskolás tananyagban is (Földrajz, 9. osztály).

Tehát bizonyítva van. Igazából számításokkal és megfigyelésekkel már 20. század elején bizonyítva volt, csak annyira erősen tartotta magát a statikus Világegyetem modell, hogy kellett pár évtized a tudományos közösségnek, míg elfogadja.

2021. febr. 9. 01:53
 26/40 A kérdező kommentje:

Én nem akartam hülyének nézni másokat és én rengeteget olvastam ezen a fórumon is a témával kapcsolatban. Ok én hívő vagyok és úgy gondolod az én Istenem sokszor meg lett cáfolva de én most mégis úgy látom az alap feltevésem a kérdésben a következő volt: Mert a tudomány eszközeivel nem lehet kutatni az "Isten" vagy a "túlvilág" fogalmát

Szóval én most nem a létezik - nem létezik karikát futkosom, hanem, arra vagyok kíváncsi valaszolhatunk-e a jövőben erre a kérdésre.

2021. febr. 9. 02:02
 27/40 anonim ***** válasza:
Wikipédia Világegyetem története: "13,8 milliárd évvel ezelőtt[1] az Univerzum az ősrobbanással („Big Bang”) megkezdődik (a napjainkban leginkább elfogadott elmélet szerint).[2]"
2021. febr. 9. 02:04
 28/40 anonim ***** válasza:
100%

"arra vagyok kíváncsi valaszolhatunk-e a jövőben erre a kérdésre."

Hát ehhez már én kevés vagyok, sajnos nem látok a jövőbe.

Lehet hogy felfedeznek egy csillagkaput, vagy akármit, amivel át lehet majd lesni a túlvilágra, integetni Jézuskának, de nem tudom mit szólnának ehhez odafent. Talán akkora bünti lenne, hogy a Földről is takarodhatnánk, nem hogy az édenkertből.

Bocsi, nem élcelődni akarok, egyébként szerintem nagyon jó a kérdés, mármint ez a része a kérdésnek! Hová fejlődhet a tudomány? Bárhová?

2021. febr. 9. 02:30
 29/40 anonim ***** válasza:
78%

"Wikipédia Világegyetem története: "13,8 milliárd évvel ezelőtt[1] az Univerzum az ősrobbanással („Big Bang”) megkezdődik (a napjainkban leginkább elfogadott elmélet szerint).[2]""

Az "elmélet" nem úgy értendő, hogy csak egy elmélet", hanem úgy, mint például gravitációs elmélet, ami szintén bizonyítva van. Másrészt, nem tudom, hogy a Wikipédia szerzője miféle elméletekrt sejtet, ha szerinte ez a "leginkább elfogadott". Mi van még?

Két elmélet versengett egymással a 20. században:

- a statikus Világegyetem modell

- a táguló Világegyetem modell (Ősrobbanás)

Az első már kiesett, tehát csak egy maradt.

De ha már Wikipédia, ezt írja az előző kommentemben említett Háttérsugárzásról:

"Ez a sugárzás az ősrobbanás komoly bizonyítékának tekinthető."

Link: [link]

Még annyit hozzátennék, hogy a 20. század elején az Ősrobbanás Georges Lemaître katolikus pap számításaiból (is) ered:

[link]

2021. febr. 9. 02:44
 30/40 anonim ***** válasza:
43%
Azért ha lejjebb görgetsz, és elolvasod a kritka részt az ősrobbanásról... De nagyon vicces, hogy nem veszed hitelesnek a wikit. Egyébként nagyon udvariatlan ennyit offolni, nem ez a kérdés.
2021. febr. 9. 02:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!