Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kijelenthető, hogy Isten...

Kijelenthető, hogy Isten kérdésében a tudósok álláspontja legyen teista vagy ateista megközelítés irreveláns?

Figyelt kérdés
Elviekben felfejlődhet a tudomány a jövőben arra a szintre, hogy bizonyítani vagy cáfolni tudjuk Isten letezését és a világegyetem teremtését? Mert a tudomány eszközeivel nem lehet kutatni az "Isten" vagy a "túlvilág" fogalmát, hiszen a tudomány az csak ezt a világot képes kutatni. Ebből az következik bármekkora tudásunk van az univerzumról bármilyen fejlett a tudományos kutatás nem leszünk képesek bizonyítani vagy cáfolni ezeket a fogalmakat.

2021. febr. 8. 18:55
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:
Most nem értem mi a baj: ha van isten akkor arról beszélek ha nincs isten akkor csak egy általános nemletező fogalomról amire azt mondjuk isten
2021. febr. 8. 20:02
 12/40 anonim ***** válasza:
86%
Az a különbség, hogy ha ott egy sörösdoboz, azt minden érzékeli, hogy ott van, így senki se akarja cáfolni ;-).
2021. febr. 8. 20:09
 13/40 anonim ***** válasza:
14%
Egy harcos ateista számára csak az anti-teizmus elfogadható.
2021. febr. 8. 20:34
 14/40 anonim ***** válasza:
88%
Most miért van, hogy nekem sikerült felfognom, hogy a kérdező mit mond, de másnak nem? Komolyan nem olyan nehéz felfogni
2021. febr. 8. 20:42
 15/40 anonim válasza:
85%
A kérdésedre válaszolva: Szerintem tudományos eszközökkel sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet Isten létét. A tudomány a természeti jelenségekkel foglalkozik. Tapasztalati, kísérleti és matematikai modellek segítségével ad magyarázatokat. Pl. a tudomány le tudja írni, hogy hogyan működik a gravitáció. Csak ha valaki azt mondja, hogy a gravitációt Isten teremtette meg, akkor ez nem egy ellenőrizhető állítás. Nem lehetne hogy hozzákezdeni, hogy ellenőrizzük, így sem cáfolni, se igazolni nem lehet. A vallást ezért hívják hitnek és nem bizonyosságnak. A hit az olyan, hogy valamit akkor is elhiszel, ha nincs bizonyítva.
2021. febr. 8. 23:14
 16/40 anonim ***** válasza:
77%

A keresztények istene cáfolható, és meg van cáfolva.

De ez ritkaság. Az istenek többsége nem cáfolható.

Ez a jövőben is így lesz.

Viszont, kérdező: az ÁLLÍTÁSOKAT kell bizonyítani!

Ha neked van egy sörös dobozod, azt is neked kell bizonyítani, és nem nekünk cáfolni.

2021. febr. 8. 23:57
 17/40 A kérdező kommentje:

Keresztények Istene monoteisták Istene aki hitük szerint teremtette a világot nincs megcáfolva, legalabbis nem tudományos alapon. Pont ez a lényege a kérdésemnek.

(De még az elefantfejű isten vagy a spagetti isten sincs ez is igaz de nem tudom hogy kerültek ezek az egy Isten elé gondolom csak provokálni akarsz szóval hagyjuk is)

Sörösdobozos példánál nem az a lényeg, hogy létezik-e a doboz. Hanem, hogy az adott személy előtt VAN-e sörösdoboz? Ha ismerjük a személyt és tudjuk, hogy egy alkesz és mindig iszik akkor valószínűleg igaz az állítás miszerint van előtte sörösdoboz de ha mondjuk hithű muszlim vagy antialkoholista akkor tuti nincs. Szóval ez a problémám hiába azon filózni "milyen doboz" nyilván nem pizzás doboz "milyen isten" az az Isten ami van-vagy nincs.

Nem ismerheti a tudomány isten körülményeit ahogy nem láthatjuk a személy előtt van-e doboz és ha van az milyen én csak erre utaltam

2021. febr. 9. 01:02
 18/40 anonim ***** válasza:
90%

Ez így elég zavaros volt.

A keresztények istene tudományos alapon van megcáfolva.

A sörös dobozt pedig továbbra is neked kell bizonyítanod.

Vannak valószínűségek, de az még nem bizonyosság.

2021. febr. 9. 01:07
 19/40 A kérdező kommentje:

"A keresztények istene tudományos alapon van megcáfolva."

Wikipédia-> tudományos ellenőrzés

"bármilyen alapos tesztelésnek vetettük is alá a hipotézist azt abszolút igazságnak sohasem tekinthetjük"

Egyébként ha "Isten létezik" a hipotézis akkor milyen tudományos tesztelésnek vetettük alá hiszen a tudomány nem képes kutatni Istent. Nincs cáfolva mert nem lehet cáfolni

2021. febr. 9. 01:19
 20/40 anonim ***** válasza:
100%

Nézd: legalább 8 alkalommal le lett már írva itt a cáfolat.

Néhány helyen nagyon-nagyon részletesen.

Azért se írom le újra. Keresd meg, ha érdekel.

2021. febr. 9. 01:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!