Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen bizonyítékok vannak...

Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy a Biblia Isten szava?

Figyelt kérdés
2020. dec. 29. 22:12
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
2021. jan. 9. 20:42
 22/25 A kérdező kommentje:

"Megértem, hogy nem akarsz velem beszélgetni mert érveid nincsenek,nem is lehetnek hiszen Biblia tényleg nem a fénykibocsátásról beszél"

Az van írva, abba a gagyi könyvbe, a Holdat világító testnek nevezi. Műfaji szemszögből a leírás jelképes, de ettől még a kijelentése, hülyeség. És nem ez az egyetlen téves leírás benne. Hanem telis tele van az egész Biblia hülyeséggel, hogy a szamár megszólal, a Földnek oszlopa van, meg egy rakás marhaság. Teszek rá, hogy ezek jelképes szövegek, akkor is hülyeség. Az, hogy te ezt nem tudod megérteni, azért van, mert fanatikus vagy, és veszélyben érzed a hitedet, ezért kapálózol.

2021. jan. 9. 20:55
 23/25 A kérdező kommentje:

Másrészt még ha a szöveg jelképes is, simán lehet, hogy a szentíró szó szerint belevitte a maga tudománytalan hülyeségeit a Bibliába, amikor leírta, hogy mit hogyan gondol.

Te azonban egy keresztény-fundamentalista vagy, aki ott tart, hogy nincs evolúció, és, hogy az Özönvíz valóban megtörtént eset. Na, egy ilyen embertől nem is várom azt, hogy elismerje, hogy amikor a szentíró Holdról beszél, akkor téved. Az volt a baj, hogy szóba álltam egy ilyen buta emberrel, emberrel, mint amilyen te vagy. Neked az érvek feleslegesek, mert nem tudod őket felfogni. Vitát normális kereszténnyel lehet nyitni, pl. egy ortodoxal, de te normálatlan vagy.

Na, kb. ennyit arról, hogy miért nem beszélek veled. Csak lefársztasz a marhaságaiddal, és pazarlom rád az időt. Hát ezt az örömet nem adom meg neked.

2021. jan. 9. 21:08
 24/25 BGB ***** válasza:

Nincsenek érveid ellentétben velem. Csak kinyilatkoztatsz és vagdalkozól, személyeskedsz.

A definíció alapfogalmával sem vagy tisztában.

Itt szó sincs jelképes szövegről hanem arról van szó, hogy egy kifejezésnek van egy köznapi és van egy szakmai használata. Különbséget kéne tenni a kettő között.

Azt kéne bizonyítanod, hogy itt a sajátfény kibocsátásról van szó, és a szerző az évezredekkel későbbi szakmai deffiníciót használta, nem a ma is használt köznapit ami a láthatóságon alapul. És erre az az érved hogy de az Özönvíz.

Sajnos nem a megvezetett hittársaid között vagy ahol tilos gondolkodni, érvelni. Csak bólogatni és áhítattal hallgatni a Nagy Mesteretek minden blődségét.

A kérdést megvitatni valóban nem tudjuk érveid nincsenek, az enyémeket csak kikerülni tudod.

Egy óvodás magasabb szintet képviselt volna. De ezt teszi a fanatikus vak hit -blokkolja a gondolkodást.

Sajnos nagyon rossz mestereket választottál, javaslom halgass meg más véleményt is és Gondolkozz

Én úgy érzem korrekt válaszokat igyekeztem adni ténnyel és logikával alátámasztva. Nem tekintélyre hívatkoztam, hanem logikára és példákkal alátámasztva. Egyetlen ellenérv nem jött.

Javaslom, hogy jegeljük a témát, amíg nem lesz igényed egy korrekt logikus elemzésre.

Addig is kívánok minden jót neked

Üdvözlettel

BGB

2021. jan. 9. 22:15
 25/25 anonim ***** válasza:
76%

Kedves kérdező, veled együtt én is reméltem, hogy valaki ír majd valami megfontolandót. Nincs ismert elfogadható bizonyíték a Biblia eredetére nézve. Annyit tudni biztosan csak, hogy ismeretlen szerzőktől származik, Jézus halálát követően jócskán évtizedekkel később íródott. Az írások (a bibliakutatók szerint) szájhagyományból merítettek. Ezek megbízhatatlansága jól ismert. A Biblia eredeti változata nincs meg, tartalmán tovább rontottak a sokszoros másolatok és a hamisítások, beletoldozgatások.

@BGB: végigolvastam az erre a kérdésre adott válaszaid, és komolyan nagyon megleptél. A teljesség igénye nélkül:

Szerinted a Biblia Istentől ihletett, hasznos a tanításra, tökéletesíti az embert és jó cselekedetekre ihlet. Mikor Isten népírtást rendel el, mikor a szófogadatlan gyereket halálra kövezteti, mikor a rabszolgaságot támogatólag még a szabályokat is lefekteti, akkor a Biblia melyik célt szolgálja a definíciód szerint?

Azt írod, hogy a denevér madár. A madarak meszes héjú tojással szaporodnak. A denevérről tudjuk, hogy nem tojást rak, hanem emlős állat.

A történelemmel kapcsolatban annyi tévedést összehordasz, hogy nincs is türelmem szemezgetni. Minden ismert bibliakutató elismeri, hogy a Biblia számos történelmi hibát tartalmaz. Ha te másképpen tudod, akkor publikáld kutatásaid eredményét (peer-review-val), akkor visszatérünk erre a témára.

A próféciákkal kapcsolatban is tévedsz, mert a Bibliában nincsenek valódi próféciák, mind valami homályos, ismeretlen időtávban bekövetkező dologra hivatkozik, vagy egyenesen virágnyelven ír valamit, amibe bármit bele lehet magyarázni. Mint a francia asztrológus, Nostradamus, aki kötetnyi verset írt a kusza jóslataiból, amit ezer féle módon lehet értelmezni, előbb-utóbb találni valamit, amire ráillik. Egy igazi prófécia így hangzik: 1939-tól 1945-ig ki fog törni a második világháború. Ilyen nincs a Bibliában.

A Biblia olyan szinten nem tudományos és nem tanít az igazságra, hogy a laposföld elméletét spékeli meg a firmamentummal. A firmamentumból szakad ránk az eső, azon belül halad a Hold, a Nap, a csillagok. Ez utóbbiak parányiak és néha a földre hullanak (csillagnak vélték a meteorokat). A Hold fénykibocsátásán pörögtél egy nagyot, de ha újra visszaolvasod a Bibliát, meglátod, hogy a Hold leírása több sebből vérzik, nem a terminus tecnicusszal van a legfőbb baj.

Ugyanebben az időben a görögök már tudták, hogy a Föld gömbölyű, sőt ki is számolták az átmérőjét egy kísérlet segítségével. A Bibliát nagyon értelmes kecskepásztorok tudásával írták meg a környező népek vallási kultúráját felhasználva. Érthető, hogy nem tudtak átvenni és beépíteni minden magasabb szintű információt.

Végül Bart Ehrmant vádoltad hazugsággal, anélkül hogy bármivel alátámasztottad volna lejárató mondataidat. A kérdezővel meg személyeskedtél és azzal vádoltad, hogy bálványozza ezt az ismert és elismert bibliakutatót. Jézus melyik beszédéből vagy Isten melyik parancsolatából olvastad ki, hogy azt kívánják tőled, hogy úgy védd őket, hogy másokat rágalmazol?

@KZitus:

"a körülöttünk lévő világ, te magad is bizonyíték vagy Isten létezésére"

Egyre tanultabb tudósaink évezredes tudományos munkájának eredményére támaszkodva tudjuk, hogy a körülöttünk lévő világ nem bizonyíték Isten vagy istenek létezésére. A leginkább elfogadott tudományos elmélet szerint világunk az ősrobbanás során alakult ki. Én magam sem vagyok bizonyíték Isten létezésére, arra vagyok bizonyíték, hogy a szüleim nemzettek. Ezt minden kisiskolás tudja, legkésőbb az első releváns biológia órát követően.

"A Biblia is tele van bizonyítékokkal."

A Bibliában nincsenek bizonyítékok. A Bibliában állítások vannak. Például hogy Jézus egy beszédénél mondjuk 400 ember volt. Írhattak volna 500-at is, akkor sem lenne hitelesebb. Bemondásra kellene elhinnünk, hogy annyian ott álltak és a beszéd leírása után hitelesítették a szöveget. Nem csak a nevüket nem tudjuk, de az evangélium szerzőjének vagy szerzőinek sem ismert a neve. Hogy lehetne akkor ezt elhinni?

Megjegyzem, abszolút becsapásnak tűnik a dolog, amit mindenki tud, aki valaha próbált a szabadban sok emberhez szólni egyszerre, kihangosítás nélkül. Egy kiránduló osztályhoz is üvöltenie kell a tanároknak ahhoz hogy meghallják leghátul is.

Arról nem beszélve, hogy a legfontosabb evangéliumok is ellent mondanak egymásnak, pl. Jézus holttestének eltűntét illetően. Kik voltak ott szerinted?

"A kérdés inkább az, TE mit fogadsz el bizonyítéknak?"

Ti állítjátok, hogy a Biblia Istentől származik. Nektek kell olyan bizonyítékot adni, ami hitelesen igazolja az állításotokat. Mondok egy példát: neked mi kellene ahhoz, hogy bebizonyítsam, hogy léteznek tündérek?

2021. jan. 9. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!