Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen alapon hivatkozik a...

Milyen alapon hivatkozik a tudományra egy olyan ateista, aki csak annyit ért hozzá mint a hívők?

Figyelt kérdés

Ha egy természettudós a tudományra hivatkozva ellenzi a vallást, mivel nincs tudományos bizonyíték Isten létezésre, frusztráló lehet neki a gondolat is, hogy valaki azért meg sem próbálja megérteni az univerzumot, mert beéri azzal, hogy Isten 6 nap alatt teremtette, a 7. napon pihent azt kész, abszolút nem csodálkozom, teljesen érhető az álláspontja.

Na de egy bölcsész vagy egy politológus vagy egy művész vagy egy asztalos stb., aki épp úgy laikus ezekben a dolgokban mint a hívők, az milyen alapon hivatkozik a tudományra a vallás ellenességének igazolása miatt?

Ennek kb. annyi értelme van, mint amikor valaki valamit amit ő nem szeret betiltana. Elvégre ha én nem szeretem, nem csinálom, az abnormális, ha nem lenne az, akkor nem lenne bajom vele, szóval tiltsuk be, ugye?

2020. nov. 27. 18:59
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
86%

Tehát ha az ELTE-n BSc fokozatot szerzek biológiából (tervben van, csak előbb le kell érettségiznem), akkor jogosan vitathathatom Isten létét?

Nem igazán értem a kérdést.

2020. nov. 27. 19:03
 2/29 anonim ***** válasza:
85%

Védőoltást meg akkor adassak be, ha analizáltam a kis laboromban, vagy jobb inkább semmikor?

Az iskolában is taníthatnak és tanítanak hülyeségeket...

Viszont úgy képzeld el, mint a horoszkópot és a Myers–Briggs-típusindikátort. Az utóbbinak valamivel több értelme van, mint az ezós sületlenségnek.

Az ateista csak megmagyarázza, hogy miért nem hisz Istenben.

A kérdés, hogy miért kell neki megmagyarázni?

Mert a szektás azt mondja, hogy a munkája a sátántól van.

2020. nov. 27. 19:08
 3/29 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit, hogy a 6 napos teremtésben manapság már csak a fundamentalisták hisznek.

Katolikus körökben pl. szimbolikusan értik a bibliai teremtéstörténetet, és a természettudomány álláspontját fogadják el a világ keletkezésére, azzal a megtoldással, hogy Isten áll mögötte.

2020. nov. 27. 19:09
 4/29 A kérdező kommentje:
Rosszul fogalmaztam, itt konkrétan a harcos ateistákra gondoltam, nem kollektívan minden ateistára.
2020. nov. 27. 19:12
 5/29 anonim ***** válasza:
83%

Kevés harcos ateista van, de azok azért képzett emberek. Az egyik erős ateista bloggernek PhD fokozata van, a másik meg, aki videókat csinált, valami műszaki végzettséggel rendelkezik, ha jól tudom. A népszerűek közül Dawkins oxfordi professzor, Christopher Hitchens pedig újságíró volt.

Szóval nem 8 osztályos végzettséggel rendelkező emberek, akik pl. a Jehova tanúinál nem kevesen vannak, a 2011-es adatok szerint.

2020. nov. 27. 19:16
 6/29 anonim ***** válasza:
azért ez nem ilyen egyszerű, az emberek mindent egyszerűsítenek.
2020. nov. 27. 19:25
 7/29 anonim ***** válasza:
90%

A tudomány a bizonyított tényeken alapszik.

A tények pedig makacs dolgok.

Ha egy utcaseprő veti fel akkor is, és ha egy atomtudós akkor is.

Egy tény megléte független attól, hogy ki világít rá.

2020. nov. 27. 19:34
 8/29 A kérdező kommentje:

“Kevés harcos ateista van...”

Melyik bolygón?

“Az egyik erős ateista bloggernek PhD fokozata van, a másik meg, aki videókat csinált, valami műszaki végzettséggel rendelkezik, ha jól tudom. A népszerűek közül Dawkins oxfordi professzor, Christopher Hitchens pedig újságíró volt.”

Dawkins biológus, őt teljesen megértem, de kit érdekel egy újságíró? Az sem mindegy ám, hogy miből van PhD-je valakinek már ne is haragudj, a “valami műszaki végzettség” nem azt jelenti, hogy annyit tud a természettudomány bármelyik ágáról, mint Richard Dawkins a biológiáról.

Ha valaki végzett főiskolát vagy egyetemet attól még kehet laikus a természettudományok terén, ezt bizonyára te is tudod.

2020. nov. 27. 19:37
 9/29 anonim ***** válasza:
91%

Hát azért egy műszakis (pl. villamosmérnök) valószínűleg közelebb van a természettudományokhoz, mint az átlag ember, mert ott kenni-vágni kell a fizikát és a matematikát, amiket mások kifejezetten kerülnek.

Hitchens pedig igaz, hogy újságíró volt, viszont ő nem is nagyon ment bele természettudományos kérdésekbe, inkább filozófiai alapon ragadta meg a témát.

De ha már a temánál tartunk, akkor megemlítem még Lawrence Krauss-t is, szintén "harcos ateista" és elméleti fizikusként azt állítja, hogy a Világegyetem létrejöttéhez nem kellett Isten.

2020. nov. 27. 20:09
 10/29 A kérdező kommentje:
# 9 Akkor Lawrence Krausst hajlandó vagyok komolyan venni. Egyébként a villamosmérnök sem fizikus.
2020. nov. 27. 20:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!