Ha valóban vannak hívő tudósok, miért nem írt egyikük sem tudományos cikket a Nature-ba vagy a Science-be, hogy Isten teremtette a világot?
Ha ennyire biztosak benne, ahogyan Frend Tamás, az MTA elnöke is, akkor érthetetlen, hogy miért nincs tudományos cikk.
Ha egy tudós biztos abban, hogy a Tiktaalik a halak és a kétéltűek közti átmenet, akkor lesz belőle Nature cikk.
Most akkor mi van?
Te nem érted hogy értem, lehet rosszul magyaraztam
Mondok egy példát, hogy értsd mire gondolok.
A tudomány ismeri a víz molekulát, tudjuk milyen atomokból áll, stb.
Ugyanakkor ismerjük a hópehely kialakulásanak fizikájat. A hópehely vagy jégkristály képződésének egyetlen apró momentuma sincs, amit a tudomány ne tudna leirni.
Mégis, nincs két egyforma hópehely és nem lehet megjósolni, hogy adott hópehely milyen lesz pontossan.
Mondhatjuk, hogy "véletlen", a karma vagy isten akarta így.
Ha akarok abban hiszek, hogy ez isteni akarat, hogy adott pehely pont ilyen legyen. Lehetetlen bizonyítani hogy nem igaz, azt is hogy igaz.
Más kérdés hogy mi ertelme ezt gonolni? De objektíven nem cafolható.
Ugyanez az emberi elmére is igaz. Hiába tudunk sok mindent a neuronokról. Nincs két egyforma agy, ahogy nincs két egyforma pihe. Lehetetlen megjósolni adott ember mit fog gondolni és miért.
Hiába ismerjük a természet minden törvényét és az anyag minden tulajdonságát. Lehetetlen megjósolni a szerveződését.
4.5 milliard évvel ezelőtt nem lehetett megjósolni, hogy ma egy ember okostelefonnal a kezeben ezt a posztot írja.
Ha valaki azt gondolja ezt isten rendezte így, akkár igaz is lehet és nem lehet cáfolni.
Nem értem miért gondolod, hogy az isten -ha letezik- külső lélek? Miért nem belső? Hiszen ha létezik mindenben ott lehet.
Azt miért lenne törvényszerű, hogy a semmiből folyamatossan jelek jönnek az agynak?
Miért ne lehetne hogy csak nagy ritkan egy-egy embernek, amit pont nem mér senki?
(Felteve ha úgy van mint mondod)
Illetve, honnan tudod, hogy az agyi elektromos aktívitás mintázat, amit látunk EEGn minek a hatására olyan, amilyen? (Lásd. hópehely formája)
"nem lehet megjósolni, hogy adott hópehely milyen lesz pontossan."
A kvantumvéletlen az valódi.
Ahol ez nem számít, ott teljesen pontosan lehet jósolni.
Tendenciát pedig (ahol láthatóan beleszólna valaki) sehol sem látunk.
"Lehetetlen megjósolni adott ember mit fog gondolni és miért."
Ugyanez a helyzet, de még egyértelműbb: az agyműködésben kevesebb szerepe van a véletlennek.
"4.5 milliard évvel ezelőtt nem lehetett megjósolni, hogy ma egy ember okostelefonnal a kezeben ezt a posztot írja."
Ez valószínűleg csak technikai korlát. Több tudással megjósolhattad volna.
"Ha valaki azt gondolja ezt isten rendezte így, akkár igaz is lehet és nem lehet cáfolni."
Tényleg elég nehéz cáfolni - de NEM cáfolni kell, hanem bizonyítani! És erre viszont nem mutat semmiféle jel!
"külső lélek? Miért nem belső?"
Akkor az miben különbözik egy idegsejttől? Ami 100%-ban anyagi dolog...
Amúgy szerinted egysejtűnek van lelke?
"Miért ne lehetne hogy csak nagy ritkan egy-egy embernek, amit pont nem mér senki?"
Azért, mert a keresztény hit szerint az isten folyamatosan ott van: érzékel és irányít minden pillanatban!
De ha úgy lenne, ahogy mondod, az is NAGYON feltűnő lenne: hiszen akkor pl. egy ember életében rendszeresen törések lennének, ahogy újra és újra befolyást kap.
Megjegyzem, az igazi misztikusok, úgy tartották, az isten bennünk van.
Még Jézus is azt mondt, hogy az "Atya bennem van".
Ez inkább egy fajta intuició, ami elég univerzális emberi tapasztalat, minden vallás magva.
Már miért kéne írniuk ezekbe a lapokba?
Én sem írok cikket az autós újságba Gauguin művészetéről.
Ettől még az autós magazin is jó és a Gauguin művészete is létezik, de teljesen más a vizsgálódás tárgya. Isten más valóság, mint a megtapasztalható világ, nem része a természettudományos vizsgálódásnak.
"Tényleg elég nehéz cáfolni - de NEM cáfolni kell, hanem bizonyítani! És erre viszont nem mutat semmiféle jel!"
Ezt mondom én. Ez mellett érveltem eddig.:-)
"Amúgy szerinted egysejtűnek van lelke?"
Nem tudom.
Viszont te nem vagy azonos az idegsejtjeiddel de még az egoddal se.
Tulajdonképpen a lényed esszenciája semmivel se azonos.
"Azért, mert a keresztény hit szerint az isten folyamatosan ott van: érzékel és irányít minden pillanatban!"
Miért pont a keresztény hit a releváns? Szerintem nincs két ember, aki ugyanazt erti isten alatt. Nem véletlen mondják: "Bármit hiszel istennek, az nem az."
"De ha úgy lenne, ahogy mondod, az is NAGYON feltűnő lenne: hiszen akkor pl. egy ember életében rendszeresen törések lennének, ahogy újra és újra befolyást kap."
Hát, szerintem azért ez elég szokványos dolog, hogy valaki inditattast érez valamire. Akár hogy megfejtse a kozmosz titkát.
"A kvantumvéletlen az valódi.
Ahol ez nem számít, ott teljesen pontosan lehet jósolni."
Az elemi részecskéknél nagyon is számít. Már pedig minden részecskéből van.
Ott vagyunk ahhol a part szakad! :-)
Nem, mert pl. az agy pont olyan mechanizmusokkal van tele, ami segít kiküszöbölni a véletleneket.
Tehát látszik, hogy ezek a működést zavarják, és az agy védekezik ellenük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!