Hogyan lehet megengedni azt, hogy egy templomba belépőjegyet kelljen váltani? Pl. tihanyi apátságban 1800 Ft a belépő.
Most értem vissza egy egyhónapos németországi körútról - részben munka miatt utaztam mindenfelé, de közben városnézéseket is beiktattam.
Az ÖSSZES helyen (kisebb településektöl nagy városokig) a templomok szabadon látogathatóak, kivéve a misék, szertartások alatt, az ugyanis a hívöknek van fenntartva (bemenni lehet, de nem lehet mászkálni, fényképezni, beszélni), belépödíj nincs, csak egy felirat, hogy ÖNKÉNTES adományokat szivesen fogadnak. A legtöbb látogató ad valamennyit, de nem kötelezö, ha valaki nem ad, azzal sem foglalkoznak.
Ennek ELLENÉRE a templomok sokkal ápoltabbak, rendesebben néznek ki és a látogatók is sokkal kultúráltabban viselkednek, mint ami MO-on megszokott.
EZÉRT IS tartom kifejezetten elítélendönek a mo-i kötelezö belépöt, mert egyrészt nem összeegeztethetö a vallás alapwelveivel (lásd Biblia), másrészt sokkal kevesebb pénz jön be, mint az önkéntes adományokkal (mivel rengeteg embert elriaszt a belépö ténye) és még a látvány is a legtöbb esetben kifejezetten csalódás, annyira elhanyagoltak az épületek meg e belsö berendezés, szobrok, stb.
Mert csak azoktól kérnek pénzt, akik nem ahoz az egyházkerülethez tartoznak.
Úgy értem pl hogy a 70 éves Mari néni bemehet ingyen, mert ő oda jár templomba, mert a környéken él. Az x-edik túrista csoport viszont csak meg akarja nézni a templomot, kb úgy mintha nem is templom, hanem az Eiffel torony lenne.
"Én úgy tudtam, hogy Isten háza mindig nyitva áll a hívők előtt."
És honnan tudják, hogy te hívő vagy. Én még bérmálkozó se voltam, de megjártam magam pár nagy templomban, mert az iskola vitt. :)
"25-ös: ez így nem igaz, mert egyszerüen MIELÖTT belépnénk a templomba, már ki kell(ene) fizetni a belépö árát!. Azaz nem a templomot védik, hanem simán nyerészkednek!"
De hogy mikor van mise, azt azért tudják... Én voltam olyan helyen, hogy nem engedték be a csoportot, míg tartott a mise. Szinte egy fél órát sétálgattunk kinnt...
32
Nézd, én nem vagyok hívő, szóval lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem az, hogy a vallásos Mari néni csak mise idején teszi be a lábát a templomba, olyan, mintha a templomba járás csak egy szokás lenne, napi (heti) rutin. Én láttam már öreg nénit templomban imádkozni olyankor, mikor épp senki más nem volt ott (csak én).
Továbbra is azt gondolom, hogy a jegyszedés nyerészkedés, amit nem lenne szabad.
34
Ez az. Hiába érvelnek azzal, hogy a mise ingyenes, szerintem, aki mélyen vallásos, az nem csak le tudja a vasárnapi miséket.
A 34-es vagyok, Németországban élek. Itt elképzelhetetlen az ilyesmi, ahogy valaki írta korábban, itt mise alatt nem lehet bemászkálni túristáskodni (fényképezni, mászkálni, beszélgetni), de egyébként igen.
Belépöt nem kell fizetni, csak annyi van kiírva, hogy önkéntes adományokat szivesen fogadnak.
De az istentiszteletek közti idöben is elvárják, hogy aránylag csöndesen legyenek a látogatók, mert vannak akkor is, akik imádkoznak, rájuk tekintettel illik lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!