Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehet megengedni azt,...

Hogyan lehet megengedni azt, hogy egy templomba belépőjegyet kelljen váltani? Pl. tihanyi apátságban 1800 Ft a belépő.

Figyelt kérdés

2020. júl. 23. 11:33
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
20# nekem úgy rémlik, hogy mise van, akkor azon részt lehet venni természetesen ingyen, de nem mehetnek le a múzeumba.
2020. júl. 24. 08:13
 22/36 anonim ***** válasza:
35%

"Ez így nem müködhet! A belépödíjat az ELÖTT kell fizetni, hogy belépnél a templomba (nem csak Tihanyban, rengeteg ás helyen is MO-on)"

Hát, akkor ne hidd el. :))

Oké, pont Tihanyban nem tudom, hogy gyakorlatban hogy csinálják. De pár hete voltunk Pécsen, a főtéren a dzsámiban a látogatási idő délután 5-ig vagy fél 6-ig van (ekkor belépőt kell fizetni), majd a szentmise este 6-tól (a dzsámi ma egy működő katolikus templom). Így amelyik nap meg akartuk nézni a dzsámit belülről is, akkor megnéztük a miserendet és elmentünk a szentmisére.

Szinte biztos vagyok benne, hogy szentmise alatt a tihanyi apátság sem látogatható. Bazilikákban meg ki szoktak húzni egy "kötelet", hogy a turista addig menjen és ne zavarja a liturgiát. Minden évben megyek zarándoklatra Esztergomba, ott pl. így oldják meg. Szólok a kötélnél álló embernek, hogy a misére jöttem és beenged.

2020. júl. 24. 09:43
 23/36 anonim ***** válasza:
Világi intézmény és mi köze van Krisztushoz? Mitől lenne krisztusi???
2020. júl. 24. 21:58
 24/36 anonim ***** válasza:
68%

Sziasztok

"Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok"

Ha jól emlékszem Jézus szavai.

Másrészt ha Istennek valóban fontos hogy fenn maradjon egy ilyen hely, gondoskodni fog róla hiszen Ő a mindenható.

"Ti keressétek először az Isten országát és annak igazságát, és mindezt megkapjátok hoz

A belépődíj szerintem is inkább gazdasági érdek mint sem szükséges.

2020. júl. 25. 06:44
 25/36 anonim ***** válasza:
31%
Ti tényleg nem fogjátok fel, hogy a belépő a múzeum funkcióra érvényes, míg a mise ingyen van? Mennyi rosszindulat.
2020. júl. 25. 07:25
 26/36 anonim ***** válasza:
67%

25-ös: ez így nem igaz, mert egyszerüen MIELÖTT belépnénk a templomba, már ki kell(ene) fizetni a belépö árát!. Azaz nem a templomot védik, hanem simán nyerészkednek!

Ha a múzeumra kellene fizetni, akkor ANNAK bejáratánál lenne jogos a belépö, nem a templom kapujában.

2020. júl. 25. 07:33
 27/36 tgt ***** válasza:
41%
Ha valaki misére megy, nem kell fizetni. A mise mindig ingyenes volt és az is lesz.
2020. júl. 25. 07:41
 28/36 anonim ***** válasza:
38%

25, 27

És ha valaki egyszerűen csak imádkozni, vagy elmélkedni szeretne a templomban? Régen mindig és mindenki előtt nyitva álltak a templomok, egyfajta menedékhelyek voltak. Még csak az kéne, hogy a miséért is fizetni kéne.

Székesfehérváron egy templomban sem szednek belépőt, még a Nepomuki Szent János-templom sekrestyéjének egyedülálló rokokó bútorzatát is megnézheted teljesen ingyen.

2020. júl. 25. 09:47
 29/36 anonim ***** válasza:
51%

Én még nem igazán láttam bárhol bármikor nyitva lévő templomot. Inkább belekötsz az élő fába, nehogy be kelljen ismerni, hogy tévedsz. Úgysem jársz templomba, téged nem érint. Aki pedig elmélkedni akar, az tudja, hogy BÁRHOL megteheti, csak a kötözködés kényszeresek ragaszkodnak ahhoz, bár ők nél mennek be, hogy ezt csak templomban lehet. Egyrészt.

Másrészt: aki Tihanyba megy, az tudja, hogy az ott egy műemlék és az elsődleges funkciója nem a templom, hanem a múzeum.

2020. júl. 25. 11:14
 30/36 anonim ***** válasza:
73%

"Régen mindig és mindenki előtt nyitva álltak a templomok, egyfajta menedékhelyek voltak."

Amikor a templomok menedékként tudtak, akkor még az emberek a jövedelmük tizedét adták az egyháznak, nem az 1%-át.

Amúgy nyugatabbra tőlünk sokkal többet vannak nyitva a templomok, csak ma Magyarországon ami nincsen leláncolva, ráccsal elzárva, annak lába kél.

2020. júl. 25. 12:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!