Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, ti szívesen...

Keresztények, ti szívesen megvitatjátok nem keresztényekkel a vallásotokra vonatkozó ellenvetéseket, vagy inkább kitértek előle, ha lehet?

Figyelt kérdés
2020. júl. 14. 11:47
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

Csak az a gond, hogy a kérdező nem térítést kért.

Választ meg ugye nem adtál a kérdésére.

A szabályzat szerint törölni kellene mindegyik írásodat.

Igen, az isten beszédét IS törölni kell onnan, ahova nem való.

2020. júl. 14. 13:09
 12/28 anonim ***** válasza:
78%
Szívesen vennék egy beszélgetést a #1, a #3 és a #6 válaszolóval arról, hogy miért lettek hívők, és mi a bizonyíték az istenükre. Csak kérem, hogy írják meg a számukat is, hogy ne legyen keveredés.
2020. júl. 14. 14:14
 13/28 anonim ***** válasza:
88%
Szívesen diskurálok a témáról, de csak abban az esetben ha nem primitív módon beszél velem az illető.
2020. júl. 14. 17:00
 14/28 anonim ***** válasza:
51%
Úgy látom, nem lesz itt keveredés, mert senki sem ír :-(
2020. júl. 15. 18:32
 15/28 Anahystor ***** válasza:
0%

Ennyi a bizonyíték! :-)

Felsorolni se tudják....

2020. júl. 16. 21:42
 16/28 anonim ***** válasza:
50%

Sajnos.

Úgy látom, hogy az a négy ember, aki azt írta, hogy szívesen beszélgetne - NEM akar beszélgetni.

Ez elég baj.

2020. júl. 16. 21:44
 17/28 Anahystor ***** válasza:
50%

Addig is, míg valaki válaszol, olvasd el ezt a cikket:

[link]

2020. júl. 16. 23:20
 18/28 anonim ***** válasza:

"Ennyi a bizonyíték! :-)

Felsorolni se tudják...."

Fel sem merül, hogy esetleg dolgoznak, vagy van életük a gyakorin kívül is.. :)) Vagy csak szimplán nem követték ezt a kiírást.

Ne haragudj, kedves 12. válaszoló, nem volt most túl sok időm gépnél lenni. Szívesen válaszolok.

Nagy "megtérés történetem" nekem nincs. Római katolikus a családom, így beleszülettem ebbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan keresztény is lenne, hiszen sokan születnek szintén hívő családban, később mégsem lesznek azok. Ennek oka az, hogy a hit egy belső tapasztalás, a család, a környezet, a nevelés maximum segíthet vagy adhat egy alapot, de a ezt a lépést, hogy higgyen, mindenkinek maga kell bent megvívnia. Sokan vagyunk sokfélék, más-más tapasztalatokkal, attitűddel. Tehát ami nekem bizonyíték, az lehet, hogy neked nem lesz az. Ezt azért írom, mert szerintem nagyon-nagyon kevés az olyan eset, hogy "hitvitával" meg lehet győzni a másikat a magunk igazáról. maximum elindíthat egy gondolatot.

A keresztény filozófiában talán a léttöbblet meghatározása az, amiben számomra a legkönnyebben Isten léte felől megbizonyosodhatok. Nem gondolom, hogy az ember egy sejtkupac. Nem gondolom, hogy pusztán szervek, szervrendszerek (egyébként csodálatos) együttműködése. A személyi méltóság, az erkölcs szükségessége vagy pusztán az, hogy mindenkiben felmerülnek azok a kérdések, amik a transzcendenciára irányulnak (van-e Isten, mi van a halál után, stb.) mutatják, hogy az ember nem csupán egy szervrendszer. Ha az lenne, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül elpusztítható lenne bárki. Gyökeresen érezzük, hogy ok nélkül kinyírni akárkit nem helyes. Belénk van szinte kódolva, hogy a nemi erőszak bűn. Ha csak szervezet lennénk, akkor ezt nem éreznénk így és részvéttel sem lennénk egy megerőszakolt kamaszlány felé. A keresztény filozófia úgy gondolja, hogy ez a morális érzék nem a véletlen műve, valahonnan származnia kell, mivel túlmutat az anyagi, mérhető dolgokon. Ezért hívjuk metafizikai léttöbbletnek, ami feltételezi a metafizikai valóság létezését. Mi ezt hívjuk Istennek. Tekintve, hogy mi is személyek vagyunk, így Isten nem lehet egy energia, hanem személyes létező ő maga is. Energiáknak nincs tudatuk, nem hoznak létre semmit maguktól.

Számomra ez az érvelés pl. meggyőző.

Persze, ez csak egy transzcendens létezőre vonatkozik, amit (illetve inkább akit) mi Istennek hívunk. Ettől még fennmarad a kérdés, hogy mi a bizonyíték a kereszténység istenképére?

Keresztényként a mi hitünk középpontjában Jézus Krisztus és az ő tanítása áll. Nekem az a tapasztalatom a saját életemben, hogy érdemes eszerint élni. Más úton ezt nem találom. Továbbá erős bizonyítéknak vélem azt a több tízezer vértanút, akik nem tagadták meg ezt a hitet. Lehet hinni a rózsaszín repülő egyszarvúban is, de nem tudom, hányan halnának meg ezért a hitért? :))

A kérdésfelvetés kapcsán érzem a személyes megszólítást, tehát úgy gondolom, hogy nem filozófiai okfejtést szeretett volna a kérdező, hanem személyes véleményeket. Azért linkelek egy vitát, ahol a keresztény és az ateista álláspont ütközik Isten létezése kapcsán, hátha valaki más érvekre és álláspontokra is kíváncsi. (2 órás, kb. 5 percnél van vége a felvezetésnek és kezdődik a lényeg): https://www.youtube.com/watch?v=jdwQTvOUDTw

2020. júl. 17. 09:23
 19/28 anonim ***** válasza:
0%

Köszönöm a választ!

Sajnos, amit írtál, az nagy vonalakban annyit jelent, hogy hiszel, és kész.

Nyilván ez neked így megfelelő, de önmagában nem jelent semmit. Bizonyíték nincs mögötte (még az állításaid is tévesek), én pedig inkább erre lettem volna kíváncsi.

2020. júl. 17. 09:30
 20/28 anonim ***** válasza:

Oké. Egyelőre a válaszod sem tartalmaz konkrétumokat. Szeretném, ha tételesen cáfolnál 1-2 dolgot.

A léttöbblet kérdése és ennek magyarázata már a Platónnál vagy Arisztotelésznél a Metafizika c. műben. A kereszténység is merített ezekből és a mai napig egy olyan gondolat, amin az ateista és a keresztény filozófusok folyamatosan vitatkoznak. A helyedben nem zárnám le ennyivel, hogy nincs konkrétum. :)) Mert nálunk okosabbak sem zárják le.

2020. júl. 17. 10:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!