Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ezek a Jehova Tanúi tényleg...

SIDLER22 kérdése:

Ezek a Jehova Tanúi tényleg ilyen okosak?

Figyelt kérdés

[link]

Valamint észrevettem, hogy a hihetetlen menő nyelv listában (amiről annyira hírdetik, hogy ők bizony lefordították a Jáva szigeteki jelnyelv 86 különböző ágára a cikkeiket) nincs benne olyan nyelv mint például az Eszperantó. Ezt a nyelvet pedig világszerte beszélik millióan és van körülbelül 1000 ember aki anyanyelvi szinten tanulta ezt és még az is lehet, hogy más nyelvet nem beszél ezeknek az embereknek bizonyos százaléka. Persze lehet mondani, hogy "Hát kit érdekel az a párszáz ember...". Ennek ellenére a Társulat lefordította a cikkeiket és a teljes bibliát egy olyan nyelvre amit világszerte egy kisebb csoport beszél csak és már azok is inkább idősebbek. (Guarani) Szóval nagyon unatkozhatnak...

Nektek van bármilyen ehhez hasonló észrevételetek az Őrtoronnyal kapcsolatban?

Érdekelne.

2020. júl. 6. 22:08
1 2 3
 21/23 Garpe ***** válasza:

Nem tudom, hogy mennyire okosak, ami tény:

A Biblia van eszperantóul (meglehetősen jó fordításban).

Én láttam már egyszer Jehovákat eszperantó feliratokkal (aztán persze lehet, hogy valami performansz volt és nem valódi Jehovák mert erről sehol sincs infó, de eszperantóul tudok, úgyhogy a nyelv az rendben volt és a standard hittérítők voltak a kocsival s volt ott még mellette más nyelveken is).

A Quora-n ( [link] kérdeztek egy hasonlót itt azt a választ adja egy feltehetően a a vallási közösséget jól ismerő személy, hogy nem prioritásuk az eszerantó, mert minden anyanyelvi beszélő beszél legalább egy másik nyelvet is. Az első fele szerintem is ésszerű, a második fele pedig igaz.

Most a térítés az leginkább úgy zajlik, hogy a már vallásosakat térítik meg. Igen kevés szekuláris embert tudnak bevonzani, leginkább egymástól térítenek a különböző vallási csoportok.

Valószínűleg potenciálisnak vélték azt a közösséget ezért fordították le. Meg ugye ha eszperantistákat akarsz téríteni hová mész (oké mehetsz Hesbergbe vagy Bialistokba, de koncentráltan nagytömegben eszperantistákat nehéz fogni)? Ezekhez valószínűleg el tudtak jutni.

Aztán persze lehet, hogy az van, amire gondolsz, hogy ez egy full random dolog volt s valaki ezt akarta ezért lett. :)

2020. júl. 13. 01:01
 22/23 KZitus ***** válasza:

Vidipiri

Alaposan félre vagy tájékozódva:"Na már most az Őrtorony társulat nem tud egyetlen olyan esetet sem felmutatni amikor meg alkottak volna egy beszélt nyelv írott formáját! Amely addig ugye nem létezett!" - ez úgy nem igaz, ahogyan írtad! Miért csinálod ezt?

De a többi sem igaz, amit írtál. Csak rosszul vagy tájékoztatva.

"Egymás után ez volt a második hétvége, hogy Jehova Tanúi hat Bibliát adtak közre. 2020. július 4-én a Szentírás – Új világ fordítás megjelent biszlama és oromo nyelven. Másnap, július 5-én megjelent lett és maráthi nyelven, A Keresztény görög iratok új világ fordítása pedig bengáli és karen (szgau) nyelven."

Egy kis ízelítő a fordításról, és arról, miért hasznos ez, még akkor is ha kevesen beszélil az adott nyelvet: [link]

2020. júl. 16. 13:28
 23/23 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"...ez úgy nem igaz, ahogyan írtad! Miért csinálod ezt?"

Többen is írták hogy ez nem igaz az nem igaz! Te is ezt írod. De én meg nem vagyok gondolat olvasó hogy kitaláljam miről is van szó pontosan!

Azért csinálom mert hiszem hogy tévedésben vannak Jehova tanúi!

- Továbbra is fent tartom az alábbi kijelentésemet!

Az Őrtorony társulat nem tud egyetlen olyan esetet sem felmutatni amikor meg alkották volna egy beszélt nyelv írott formáját ,amely addig nem létezett!

- Végig hallgattam és néztem azt amit linkeltél. Megjegyzés!

Milyen érdekes hogy még táncoltak is feltehetőleg a helyi Királyság terem előtt! Na persze ez csak egy pillanatig látható.

De ami nem!

- A kisfilmben 15:00 és 15:17 közötti időintervallumban hangzik el az a mondat hogy: "Egyetlen más csoport sem próbálkozik ilyesmivel!"

- Ez a kijelentés nettó hazugság! Egyszerűen nem igaz!

Azt hogy az átlag Jehova tanúja ne tudjon arról hogy van más csoport illetve csoportok az teljesen érthető!

De hogy az Őrtorony szervezet ne tudjon arról hogy vannak más csoportok is amelyek Biblia fordítással foglalkoznak az nem lehet igaz!

Jehova tanúi mindig kihangsúlyozzák hogy ők bizony alaposan kutatnak és vizsgálódnak. És a nagy vizsgálódás mellet elsiklik a figyelmük egy olyan fordítói szervezet felett akik világ szinten aktívak és mindenféle nyelvekre fordítják a Bibliát. Sőt olyan nyelveke foglalnak írott formába amelynek azelőtt nem volt írott nyelve!

És egy ilyen szervezet ,csoport nem kerül képbe az Őrtorony szervezetnél. Ez nem lehet igaz!

De mondjuk hogy még is így van! Nem vették észre.

- De a kijelentésük akkor is hamis!

Az a Biblia fordítói szervezet vagy csoport amelyről szó van eddig 1419 nyelvre fordította le a Bibliát részben vagy egészben!

De nem csak Biblia fordítás készítésével foglalkoznak hanem írásolvasás-oktatási anyagok, egyéb oktatási anyagok fordításában is közreműködnek.

Jelenleg 129 országban vannak munkatársaik és jelenleg 1995 nyelven folyik a fordítói munka!

A Bibliafordítók ezen szervezete 1934-ben lett alapítva!

Magyarországon 1998-ban kezdte meg működését!

Van szervezet az Őrtornyon kívül is és sokkal nagyobb és sokkal több munkát elvégzett már mint az Őrtorony valaha is fog!

Egyes adatok szerint 185 nyelven készített Biblia fordítást az Őrtorony szervezet!

Több mint 7000 nyelv van a világon a 21 században.

698 nyelvre van lefordítva a teljes Biblia! Hol van még ettől az Őrtorony szervezet?

Azok a fordítói csoportok akik jelenleg is aktívak azok több mint 1600 nyelven kezdték meg a fordítási munkákat!

A teljes Újszövetség 1548 nyelven érhető el. Ettől hol van még az Őrtorony szervezet?

Félre te vagy tájékozódva ,illetve egészen pontosan félre vagy tájékoztatva! Ennyit a pontos ismeretről ezzel kapcsolatban is!

2020. júl. 16. 18:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!