Ateisták! Arra vagyok kíváncsi, hogy szerintetek Jézus Krisztus valójában micsoda volt?
Számomra az a furcsa, hogy minden személyt elfogadnak az emberek valós, valaha élt személynek. Legyen az politikai személy, vagy olyan aki után vallást neveztek el. Viszont a bibliai személyeket folyamatosan megkérdőjelezik.
Valóban ki tudott volna alakulni egy kitalált, emberek által soha nem látott személy körül ekkora felhajtás?
Üdvözletem!
Lehet, hogy csúnyán benéztem, de ha jól értem, a kérdés nemes egyszerűséggel ateisták véleményére irányul, azt nem foglalja magába, hogy mi okból kifolyólag gondolják úgy, ahogy. Emellett a kérdés szempontjából az egymás meggyőzése céljából tett erőfeszítések tűnnek indokoltnak.
De ha már valamit írtam, hozzáteszem a saját válaszomat is. Két lehetőséget tartok elképzelhetőnek.
1) Jézus Krisztus egy létező személy volt, akiről erőteljes képzelőerővel megáldott kortársai (vagy ő maga) izgalmas történeteket gyártottak (vagy gyártott) - már ami a csodákat illeti. Ez persze nem zárja ki, hogy a Megváltó igyekezett erkölcsöt nevelni a környezetébe.
2) Jézus Krisztus létezése is ugyanolyan mítosz mint a csodái.
Az vitát elkerülendő, hadd hangsúlyozzam ki még egyszer: ez egy vélemény, válasz a feltett kérdésre.
Felebarátjuk:
Szerafim Tóbiás
Ahoj!
Elnézést kérek a töketlenkedésért, alaposabban átgondolva átfogalmazom és kibővítem az előző hozzászólásomban leírt első eshetőséget.
Nos tehát: Jézus Krisztus egy létező személy volt, akiről valaki(k) - akár ő maga, kortársa(i), vagy később élt személy(ek) - fantáziadús történeteket talált(ak) ki (már ami a csodákat illeti). Ettől függetlenül lehetett egyszerű földműves, filozófus, vagy akár vallási vezető is. Igyekezhetett erkölcsöt nevelni a környezetébe, például történetekkel (amelyeket a nagyobb hatás érdekében természetfeletti entitásokkal, eseményekkel, stb. egészített ki). Amennyiben valós személy volt, ötletem sincs, hogy a róla feltételezett információk közül mennyi tény és mennyi kitaláció, ez alól - lévén, hogy ateista vagyok - kivételt képeznek a krisztusi csodák, amelyeket a többi információtól függetlenül fikciónak tartok.
Továbbra is üdvözlettel:
Szerafim Tóbiás
"Akkoriban elég sok csodatévő rabbi, esőcsináló, Tóramagyarázó vándorprédikátor, démonűző, gyógyító, karizmatikus tanító volt azon a környéken. Jézus is beleillett ebbe a sorba."
A többiekről mégse tudunk semmit...
48. Ez talán ezért van, mert nálunk a kereszténységet ismerik jobban és ez van elterjedve és az itteni kérdés 90% is kereszténységgel kapcsolatos. De ugyanúgy Buddha, Mohamed, stb. létezését is meg lehetne kérdőjelezni és nincs rá bizonyíték, hogy megnyugodj. Ugyanúgy a híveiknek érzéken pontja ez.
Valószínűleg egymásról koppintották őket, ahogy A Gyűrűk ura után is született egy csomó klón, ami kicsit más volt.
Ez mindig így volt. Minden sztorival. A viharisten legyőzi a sárkányt/kígyót. Érdemes megnézni azt is, hogy ez hány verzióban, hány népnél létező sztori. Kicsit másképpen mesélik őket, de egyértelmű, hogy egymásról koppintották.
A bölcs tanító ugyanez pepitában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!