Melyik a legjobb szentírás?
Korán, Biblia, Bhagavad-Gíta, Aveszta, stb...
Mindegyik ugyanolyan meseszerű elemeket tartalmaz, de vannak, amiben különböznek is.
"Az a baj, hogy mivel nem néztél utána, így felesleges bármit is írni a Koránról. Hiába írja le bárki, hogy hiteltelen a Korán, az neked nem bizonyíték, hiszen a muszlim hívő azt mondja, hogy nem igaz."
Mert te amúgy utánanéztél és elolvastad a Koránt? Ja hogy nem.
"Egyébként, mi van a hádíszokkal? Amik nélkül a Korán értelmezhetetlen és Mohamed életéről sem tudunk semmit?"
Na ebből is látszik hogy sosem olvastad a Koránt. Tipikus keresztény hazugság hogy a Korán nem értelmezhető hadiszok nélkül. A valóság az hogy nagy jól értelmezhető, sokkal jobban mint a Bibliát. A Korán üzenete teljesen világos, érthető, logikus. Az erkölcsi parancsokat még a legegyszerűbb ember is könnyedén megértheti. A hadiszok megkönnyítik az értelmezést, részletkérdéseket tisztázzák vagy a gyakorlati alkalmazást írják le.
"A Korán egyébként olyanokat állít, amit a keresztények sosem hittek és azt cáfolja. Hogy lehetne szentírás az, ami még azt sem tudja, hogy a keresztények meg a zsidók miben hisznek,"
Mint például?
"Továbbá az iszlám egész tanítása visszalépés a kereszténység tanításhoz képest, talán ez a legnagyobb baj."
Mint például? Egyébként én pont azt látom hogy a keresztény vallás visszalépés a zsidó valláshoz képest. Ugye a zsidó vallás szigorúan monoteista. A keresztény vallásba viszont belehamisították a szentháromságot ami három különálló istenséget jelent, Jézus istenségét aki az emberek között járkál hogy segítsen, és Jézus kereszthalálát ami egy rendkívül véres áldozati rituálé. Mondanom sem kell hogy ezek pogány elemek és még reggeli lehetne sorolni. Csak még néhány: szentek imádata, Mária kultusz ami a pogány anyaistennők imádatának megfelelője, tárgyak imádta, oltárszentség, pogány ünnepek átvétele stb stb. Tehát a keresztény vallásban tengeri pogány elem fedezhető fel amik mind bele lettek hamisítva Jézus tanításába. Ez mi ha nem visszaesés?
"Mert te amúgy utánanéztél és elolvastad a Koránt? Ja hogy nem."
Ezt miből gondolod? Mert nem érintet meg a Korán tökéletessége?
Ha te az a válaszoló vagy, akire gondolok, akkor egyszer már napokon keresztül írogattam neked, míg végül meguntam. Nem kezdem elölről. Erről oldalakat lehetne írni.
"Mint például?" Csak hogy, ne beszéljek levegőbe. Például ezekre gondoltam: Kor 5:116. "Midőn Allah mondá: „Ó Jézus, Mária fia! Mondtad-e az embereknek, hogy vegyetek engem és szülőanyámat két Istenként Rajtam kívül?” " Itt valami félreértés van. Mária nem a szentháromság része.
Kor 9:30 "A Zsidók Ezrást mondják Allah fiának, a Keresztények Krisztust (Jézust) mondják Allah fiának. Ezt mondják szájaikkal, utánozva azok beszédét, kik azelőtt tagadtak. Allah rontást hoz rájuk, miáltal megátalkodottak." A zsidók Ezrást mondják Allah fiának? Ez is valami félreértés.
Nem áll szándékomban vitázni erről. Mindenki nézzen utána a dolgoknak és döntsön saját belátása szerint. Én arra jutottam, amit írtam.
"Ezt miből gondolod? Mert nem érintet meg a Korán tökéletessége?"
Nem azt kérdeztem hogy megérintett-e, hanem hogy egyáltalán végigolvastad-e a Koránt az elejétől a végéig, mert ezt én kétlem.
"Itt valami félreértés van. Mária nem a szentháromság része."
Szóval sem írja azt a Korán hogy Mária a szentháromság része. Hol látsz ilyet? Amit idéztél, annyit ír hogy Jézust és Máriát imádják, ami igaz is a keresztényekre.
"A zsidók Ezrást mondják Allah fiának? Ez is valami félreértés."
Honnan tudod hogy nem így volt? Lehet akkoriban ez elterjedt nézet volt zsidók között arrafelé.
Tessék, már egy wikipédia oldal is leírja hogy a keresztyének Máriát Istenként imádják:
"Mária fokozatos szentté válása és megistenülése elsősorban a népi jámborság műve volt. A legtöbb ókori népnél fellelhető az anyaistennő-kultusz. Egyiptomban például Íziszt ábrázolták anyaistennőként és a nőiesség szimbólumaként, a gyermek Hórusz névre hallgatott.[8] Mária, az istenanya nem más, mint az egyiptomi Ízisz kereszténnyé lett mása; ezért nagyon is érthető, hogy az istenanya kultusza éppen Egyiptomból kiindulva terjedt el. A kisdedet ábrázoló Madonna ókeresztény ábrázolásai szinte vonásról vonásra azonosak a kisded Hóruszt ölében tartó Ízisz képmásaival.Már a keresztény ókorban megszületnek az első Mária-dogmák és Máriát a pogány anyaistennők mintájára az istenanyaság méltóságával és jelzőjével illeték. A nép körében ez nem talált különösebb ellenállásra, sőt megkönnyítette az áttérítésüket, hiszen sokan korábban a pogány anyaistennők imádói voltak, majd mint keresztények, Máriát kezdték tisztelni azok helyett."
Tehát a Korán igazat állít a keresztényekről.
"Tessék, már egy wikipédia oldal is leírja hogy a keresztyének Máriát Istenként imádják:" Ezek szerint a 2. mondat elkerülte a figyelmedet. "Mária tisztelete nem azonos Isten imádásával", a keresztények nem imádják Istenként Máriát. (Arról nem is beszélve, hogy jelentős részük, a protestánsok, teljesen el is veti a Mária-tiszteletet)
Egyébként a "két Istenként Rajtam kívül" egyértelműen a háromságra utal. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a Mária tisztelet túlzásba van víve, hanem szerinte plusz két istent imádnak Allahon kívül, Máriát és Jézust. Bárhogyan is számolok az 3 db személy összesen, vagyis meg van a háromság. A Szentlélekkel együtt már négyen lennének.
"Ó, Könyv Népe! Ne essetek szélsőségekbe hitvallásotokban és ne mondjatok mást Allahra, csak az Igazat. Mert bizony, Jézus Krisztus, Mária fia, Allah Prófétája, az Ő szava, amit Máriába vetett és lélek Tőle. Higgyetek hát Allahban, az Ő Prófétáiban és ne mondjátok „Háromság.” Ha (ennek) véget vettek, jobb lesz nektek. Allah az Egy Isten és Legyen Ő Magasztos attól, hogy gyermeke legyen." Kor 4:171 Itt is miről szól a szöveg? Máriáról, Jézusról és Allahról, szó sincs a Szentlélekről.
"Elindítója az Egeknek és a Földnek! Hogy lehetne Neki gyermeke, ha nincs hitvese? Ő teremtett mindent és Ő az, Aki Mindent tud!" Kor 6:101 Itt is mi a problémája? Hogy lehet Istennek gyermeke, ha nincs felesége? Ez a logika egyébként annyira emberi. Ez is arra utal, hogy valami női istenséget keres gondolatban.
"Lehet akkoriban ez elterjedt nézet volt zsidók között arrafelé."
Lehet, csak éppen nincs rá semmi bizonyíték, meg elég valószínűtlen is. Ráadásul, olyan értelemben biztos, hogy nem használták rá az Isten fia kifejezést, mint ahogy a keresztények használták Jézusra. Mindezektől függetlenül, ez a kijelentés elég általánosan hangzott. Mintha a zsidók egyetemesen így gondolnák.
" Ezek szerint a 2. mondat elkerülte a figyelmedet. "Mária tisztelete nem azonos Isten imádásával",
Nem teljesen azonos de az ókori anyaistennő-kultusz folytatása ami bálványimádás. Ha megnézed a Máriához szóló keresztény imákat, egyértelmű hogy Istenként imádják mégha ezt nem is mondják ki nyíltan a keresztények. Például:
"Oltalmad alá futunk, Istennek szent Anyja, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, mindenkor deicsőséges és áldott Szűz"
Ez akkora bálványimádás mint a ház. Olyan tulajdonságokkal ruházzák fel Máriát, amivel csak Isten rendelkezik. Először is keresztények azt hiszik Mária hallja őket, pedig egy halott ember nem hallhatná. Aztán a keresztények könyörögnek hozzá. Oltalmat kérnek tőle, tehát azt hiszik Mária képes megvédeni őket az evilági veszedelmektől.
"Te az árvák támasza, a betegek gyógyitója,"
Keresztények azt hiszik, Mária képes meggyógyítani a betegeket, tehát itt is olyan erőt tulajdonítanak neki amivel csak Isten rendelkezik.
Tehát egyértelmű hogy helyes a Korán megállapítása, miszerint a keresztények Máriát Istenként imádják.
"Arról nem is beszélve, hogy jelentős részük, a protestánsok, teljesen el is veti a Mária-tiszteletet)"
Mohamed próféta idején nem létezett még protestáns irányzat. Katolikus létezett és keleti keresztény egyházak akik nagyrészt Istenként imádták Máriát.
"Itt is miről szól a szöveg? Máriáról, Jézusról és Allahról, szó sincs a Szentlélekről."
Nem. Azt írja a vers, ne mondjátok „Háromság.” Vagyis hogy ne valljátok a szentháromság tanítását. Szóval sem írja hogy Mária része a szentháromságnak. A másik versben pedig azt írja, a keresztények Jézust és Máriát Istenként imádják, de nem írja ott sem hogy Mária része a szentháromságnak.
"Elindítója az Egeknek és a Földnek! Hogy lehetne Neki gyermeke, ha nincs hitvese? Ő teremtett mindent és Ő az, Aki Mindent tud!" Kor 6:101 Itt is mi a problémája? Hogy lehet Istennek gyermeke, ha nincs felesége? Ez a logika egyébként annyira emberi. Ez is arra utal, hogy valami női istenséget keres gondolatban."
Pont hogy a keresztények kerestek valami női istenséget és ültették rá Mária személyére. És keresztények állítják hogy Isten Jézus biológiai apja. Ezek pogány hamisítások a keresztény vallásban. Ugye az ókori politeista vallások jellemzője hogy az istenségeknek felesége van, olykor emberi felesége és félig isten félig ember gyerekeik születnek. A Korán vers amit idéztél azt írja Isten teremt, nem szül és nem nősül.
Csak kíváncsiságból kérdezem. Ez a sok pogány hamisítás a keresztény vallásban téged nem zavar?
"Lehet, csak éppen nincs rá semmi bizonyíték, meg elég valószínűtlen is."
Miért is? Ezernyi keresztény irányzat létezik és létezett. Az arianusok például annak idején sokan voltak és nagy területen terjedt el ez az irányzat ami lényesen eltért a többi keresztény irányzattól de aztán teljesen eltűnt. A zsidó valláson belül is vannak irányzatok ráadásul akkoriban szétszéledve éltek a zsidók. Simán lehet hogy az arab félszigeten élő zsidók között kialakult egy ilyen irányzat. A Bibliából is kiderül hogy a zsidók még Mózes vezetése ellenére is hajlamosak voltak a bálványimádásra tömegesen.
Ha pusztán emberi írásként tekintesz a Koránra, akkor is teljesen logikátlan amit állítasz. Az arab félszigeten mindenfelé éltek zsidók. Medinában például jelentős számban. Tehát Mohamed simán utána tudott járni mit mondanak a zsidók. Sőt, a zsidók már a legelején elkezdtek áttérni az iszlámra. Bizonyára feltűnt volna nekik ha a Korán téves információt állít a zsidókról.
Tehát összefoglalva, a Korán állítása a keresztényekre vonatkozóan teljes mértékben igaz. A zsidókra vonatkozóan pedig simán lehet, nincs bizonyíték az ellenkezőjére.
"Ez a sok pogány hamisítás a keresztény vallásban téged nem zavar?"
Két okból sem. Az egyik, hogy a katolikusok ezt nem nem úgy értelmezik, mint ahogy te magyarázod. A mások oka, hogy nem vagyok katolikus.
"Először is keresztények azt hiszik Mária hallja őket, pedig egy halott ember nem hallhatná. Aztán a keresztények könyörögnek hozzá. Oltalmat kérnek tőle, tehát azt hiszik Mária képes megvédeni őket az evilági veszedelmektől." Ez azért van, mert a katolikusok hisznek a szentek közbenjárásában. Nem azért, mert Istennek tekintik Máriát.
"Keresztények azt hiszik, Mária képes meggyógyítani a betegeket, tehát itt is olyan erőt tulajdonítanak neki amivel csak Isten rendelkezik." A gyógyítás önmagában még nem jelent semmit, nem bizonyíték az istenítésre, hiszen az apostolok is gyógyítottak, a Szentlélek ajándékai között is szerepel a gyógyítás képessége, mint karizma.
"Mohamed próféta idején nem létezett még protestáns irányzat." Ez igaz, de te jelenleg beszélsz minden keresztényről és most már létezik.
"Vagyis hogy ne valljátok a szentháromság tanítását." Csakhogy a szentháromság tanítását nem definiálja a Korán. Igazából semmi nem utal arra, hogy olyan szentháromság tanításra gondol, amit a keresztények vallanak. Annyit látunk, hogy Máriát és Jézust ne tekintsük Istennek.
"Tehát Mohamed simán utána tudott járni mit mondanak a zsidók." De, nem tartozott közéjük, a tudása töredékes volt, így valószínűleg nem teljesen értette, hogy miről beszélnek. Ezért írtam, hogy ezek szerintem az ő félreértései. Ráadásul tételezzük fel, hogy ott létezett valami kicsi eldugott zsidó szekta, akik ezt vallották. Akkor miért általánosságban fogalmaz a Korán? Miért nem emeli ki, hogy "a helyi zsidók" vagy bármi ilyesmi, ami arra utalna, hogy tisztában van vele az író, hogy ez csak az ő környezetében élőkre igaz?
"Bizonyára feltűnt volna nekik ha a Korán téves információt állít a zsidókról." Ha jól emlékszem, vannak olyan hádiszok, akik arról szolnak, hogy néhányan vitatkoznak Mohameddel, hogy pontatlanságok vannak a Koránban. pl. Arra, határozottan emlékszem, hogy mondják neki, hogy Mária nem Áron lánya vagy testvére volt, ahogy a Korán írja. És ezt valami olyasmivel magyarázza, hogy abban az időben, régi emberekről nevezték el magukat... vagy valami ilyesmi. De, a Koránban is van, hogy zsidó írástudókkal vitázik a Mózesi törvényekről, keresztényekkel is vitázik, már nem is emlékszem miről... szóval nem arról van szó, hogy senki nem próbálta neki mondani, hogy egyes dolgokban téved.
"Az egyik, hogy a katolikusok ezt nem nem úgy értelmezik, mint ahogy te magyarázod."
Nyilván a katolikus egyház nem úgy fogja tálalni hogy pogány hamisítás, de attól még az. Teljesen egyértelmű hogy a keresztény vallás tele van pogány hamisításokkal.
"A mások oka, hogy nem vagyok katolikus."
Nem csak a katolikus keresztény irányzat van tele pogány elemekkel. Jézus istensége és megváltó kereszthalála is egy ilyen pogány hamisítás amit jelenleg minden keresztény vall, kivéve az unitáriusok és Jehova tanúi.
"Ez azért van, mert a katolikusok hisznek a szentek közbenjárásában. Nem azért, mert Istennek tekintik Máriát."
Nem. Nem csak közbenjárást kérnek Máriától hanem közvetlenül tőle kérnek oltalmat, gyógyulást stb, pedig erre csak Isten képes tehát ez bálványimádás.
"A gyógyítás önmagában még nem jelent semmit, nem bizonyíték az istenítésre, hiszen az apostolok is gyógyítottak, a Szentlélek ajándékai között is szerepel a gyógyítás képessége, mint karizma."
Mária halott. Nem képes téged meggyógyítani. A Biblia sem írja hogy Máriának ilyen képessége lenne, főleg úgy hogy már nem él. A Biblia azt sem írja hogy Máriához imádkozz gyógyulásért, de még csak azt sem írja hogy közbenjárhat érted.
"Ez igaz, de te jelenleg beszélsz minden keresztényről és most már létezik.2
A protestánsok is bálványimádást követnek el mert Istenként imádják Jézust. A katolikusok hatványozottan bálványimádók mert Máriát is Istenként imádják, szentnek nevezett halott emberekhez imádkoznak és tárgyakat imádnak.
"Csakhogy a szentháromság tanítását nem definiálja a Korán. Igazából semmi nem utal arra, hogy olyan szentháromság tanításra gondol, amit a keresztények vallanak. Annyit látunk, hogy Máriát és Jézust ne tekintsük Istennek."
Pontosan. A Korán nem definiálja a szentháromság tanítását, így nem mondhatod hogy a Korán szerint Mária része a szentháromságnak. A Korán annyit ír, ne valljátok a szentháromságot mert hamis tanítás, valójában egy Isten van. És még azt írja, Máriát se tekintsétek Istennek. Teljesen mindegy keresztények hogy próbálják szépíteni as szentháromságot. Ez egy pogány tanítás és bálványimádás amitől távol kell maradni.
"De, nem tartozott közéjük, a tudása töredékes volt, így valószínűleg nem teljesen értette, hogy miről beszélnek. Ezért írtam, hogy ezek szerintem az ő félreértései."
Ezen nincs mit félreérteni. Megkeresi a legközelebbi rabbit és megkérdezi tőle, de még csak ez sem kell hozzá. Ha leszólít egy zsidót az utcán és megkérdezi már akkor is tudni fogja. Ugyanígy a keresztény vallás esetében is. Bemegy egy templomba és megkérdezi ti mit értetek szentháromság alatt és kik tartoznak bele. Pofon egyszerű. Ezért is teljesen logikátlan amit állítasz.
"Ráadásul tételezzük fel, hogy ott létezett valami kicsi eldugott zsidó szekta, akik ezt vallották. Akkor miért általánosságban fogalmaz a Korán? Miért nem emeli ki, hogy "a helyi zsidók" vagy bármi ilyesmi, ami arra utalna, hogy tisztában van vele az író, hogy ez csak az ő környezetében élőkre igaz?"
Azt azért nem mondanám hogy csak egy kis eldugott zsidó szekta vallotta. Valószínűbb hogy abban a térségben akkoriban elterjedt nézet volt. Nyilván azokra a zsidókra nem vonatkozik akik ezt nem vallották. Voltak olyan keresztények akkoriban akik a szentháromságot elutasították, így nyilván rájuk sem vonatkozik. Tehát itt azokról a kerestzényekről és zsidókról van szó akik téves tanításokat vallanak. Egyébként a hívő keresztényekről és zsidókról ezt írja a Korán:
2/62 Akik hittek, és akik zsidók és a keresztények és a sábeusok - azok közül, aki hisz Allahban, és a Végső napban és igaz cselekedeteket cselekedett, megvan a fizetségük az Uruknál és nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni.
"Ha jól emlékszem, vannak olyan hádiszok, akik arról szolnak, hogy néhányan vitatkoznak Mohameddel, hogy pontatlanságok vannak a Koránban."
Most is vannak ilyen keresztények és zsidók, de ettől még az iszlám vallásra térnek át legtöbben a világon. Ha ellenmondások lennének a Koránban nyilván nem térnének át sem most sem akkor.
"Arra, határozottan emlékszem, hogy mondják neki, hogy Mária nem Áron lánya vagy testvére volt, ahogy a Korán írja. És ezt valami olyasmivel magyarázza, hogy abban az időben, régi emberekről nevezték el magukat... vagy valami ilyesmi. De, a Koránban is van, hogy zsidó írástudókkal vitázik a Mózesi törvényekről, keresztényekkel is vitázik, már nem is emlékszem miről... szóval nem arról van szó, hogy senki nem próbálta neki mondani, hogy egyes dolgokban téved."
Ezek nem ellentmondások hanem egyszerűen a Biblia más ír mint a Korán. Egyébként ez is azt mutatja a próféta beszélt zsidókkal és keresztényekkel, így tudhatta mit állítanak.
Igen, a megváltó kereszthalálát mindenki vallja, mivel aki a megváltást nem vallja, az nem keresztény. Szerintem itt van a határ, nem a háromság tannál. Igen, ebben is eltérünk a muszlimoktól. Szerintük Jézus nem halt meg a kereszten, más halt meg helyette, csak a zsidók hitték, hogy Jézust végezték ki. (Számomra ez a legfurcsább állítása az egész Koránnak. Isten valakit átváltoztatott Jézussá, hogy azt feszítsék meg ne Jézust... Nyilván nem értesz velem egyet, de számomra még az is hihetőbb lenne, ha azt mondta volna Mohamed, hogy nem is akarták keresztre feszíteni és az egész meg sem történt.) Ebből kifolyólag viszont nincs olyan keresztény, akit ti ne tekintenétek bálványimádónak vagy legalább tévelygőnek, aki ellenkezik a Koránban leírtakkal. Hiszen még a tanúk és az unitáriusok is elfogadják, hogy Jézus meghalt és feltámadt, még ha a háromságot nem is hiszik. Ez az egész kereszténység alapja.
Én leírtam a véleményem. Már korábban is és most is. Eredetileg mint írtam, nem is akartam ezt tovább fejtegetni. Most már biztos vagyok, hogy veled beszéltem korábban, ugyanazokat a köröket futjuk. Én nem tudlak meggyőzni és te sem fogsz tudni engem. Én pár éve rengeteget foglalkoztam az iszlám vallással. Iszlám oldalakat olvastam, filmeket néztem, magyarul és angolul is olvastam pl. a Szunna több részletét is, előadásokat hallgattam, vitákat néztem, jobb védekezéseket olvastam, mint amiket te felhoztál itt az oldalon. Úgy érzem, eléggé körbe jártam ezt a témát és mostanra lezártnak tekintem. Igen valószínűtlen, hogy bárki olyan érvvel előtud állni, ami megtudna győzni a Korán hitelességéről. Ezért én most elköszönök.
Minden jót kívánok mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!