Szent Pál mit szólna hozzá, hogy a keresztények szentírásként használják a leveleit?
Egy protestáns magyarázó szerint Pál meg is botránkozott volna azon, ha tudta volna, hogy később a keresztények egybekötik az ő leveleit a Törvénnyel, a Prófétákkal és az Írásokkal.
Ezzel én is egyetértek. Pál, mint hithű izraelita nem gondolta, hogy az ő írásai egyenértékűek azzal, amik Mózes, Izajás, Jeremiás vagy Dániel neve alatt maradtak fent. A keresztények mégis úgy használják.
Az legfeljebb névleg volt protestáns.
Pál hithű keresztény volt, nem hithű izraelita :)
De mint az Írásokat ismerő zsidó, tudta, hogy az ószövetségi próféciák Jézusban teljesedtek be, ezért nyilván fontosnak tartotta azokat is.
Az illető magyarázó éppenséggel Magyarországon tekintélynek számít az ószövetségi exegézisben, de mindegy.
Pál a korai kereszténység egyik alakja volt, tehát inkább hithű izraelita volt. Az idejében még állt a templom, és a korai egyház nehezen tudott elszakadni a zsidó gyökerektől.
Ezért a magam részéről abszurdnak tartom azt, hogy Pál jóváhagyta volna a maga idejében, hogy a gyülekezeteknek írt leveleit hozzácsatolják a Tanakh-hoz, és ugyanazzal a tekintéllyel olvassák, mint Mózest vagy Izajást.
Azért mondtam, hogy Pál hithű izraelita volt, mert az Újszövetségben többször is bizonyságot tesz a zsidó származásáról, szemmel láthatóan büszke rá. Bár elfogadta Jézust messiásnak és a korai kereszténység nagy alakja volt, de ő inkább izraelita volt, mint keresztény, ugyanis a nacionalizmusa itt-ott azért világosan látszik.
János apostol valahogy keresztényibbnek tűnik, mint Pál. Mondjuk ez nem csoda, hiszen János csak egy egyszerű halász ember volt, Pál meg tudós rabbbi. Ezért gondoltam, hogy más lehetett a Tanakh-hoz való viszonya is.
Pál három leveléről ma már biztosan tudják a kutatók, hogy nem ugyanaz(ok) a személy(ek) írtá(k), mint a többit.
Szóval, ha Pál a kezébe venne és elolvasna egy mai Bibliát, a neve alatt fémjelzett levelekhez érve döbbenten kiáltana fel:
- De én ilyeneket nem is írtam!
Melyek ezek a levelek?
Igen, egyébként én is hallottam róla, hogy némely páli levél szerzőségét kétségbe vonják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!