Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szent Pál mit szólna hozzá,...

Szent Pál mit szólna hozzá, hogy a keresztények szentírásként használják a leveleit?

Figyelt kérdés

Egy protestáns magyarázó szerint Pál meg is botránkozott volna azon, ha tudta volna, hogy később a keresztények egybekötik az ő leveleit a Törvénnyel, a Prófétákkal és az Írásokkal.

Ezzel én is egyetértek. Pál, mint hithű izraelita nem gondolta, hogy az ő írásai egyenértékűek azzal, amik Mózes, Izajás, Jeremiás vagy Dániel neve alatt maradtak fent. A keresztények mégis úgy használják.

2019. aug. 15. 19:01
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
81%

Az legfeljebb névleg volt protestáns.

Pál hithű keresztény volt, nem hithű izraelita :)

De mint az Írásokat ismerő zsidó, tudta, hogy az ószövetségi próféciák Jézusban teljesedtek be, ezért nyilván fontosnak tartotta azokat is.

2019. aug. 15. 19:06
 2/19 A kérdező kommentje:

Az illető magyarázó éppenséggel Magyarországon tekintélynek számít az ószövetségi exegézisben, de mindegy.

Pál a korai kereszténység egyik alakja volt, tehát inkább hithű izraelita volt. Az idejében még állt a templom, és a korai egyház nehezen tudott elszakadni a zsidó gyökerektől.

Ezért a magam részéről abszurdnak tartom azt, hogy Pál jóváhagyta volna a maga idejében, hogy a gyülekezeteknek írt leveleit hozzácsatolják a Tanakh-hoz, és ugyanazzal a tekintéllyel olvassák, mint Mózest vagy Izajást.

2019. aug. 15. 19:14
 3/19 anonim ***** válasza:
81%
Ember, a hithű izraelita azt jelenti, hogy nem ismeri el Jézus messiási voltát.
2019. aug. 15. 19:16
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Az említett levelek értelmezése közben tudni kell, hogy mivel levelek, egy adott korban szóltak egy adott gyülekezethez... De nincs semmi baj azzal, hogy egy ilyen jelentős egyházatya levelei bekerültek a Biblia nevű könyvgyűjteménybe.
2019. aug. 15. 19:18
 5/19 A kérdező kommentje:

Azért mondtam, hogy Pál hithű izraelita volt, mert az Újszövetségben többször is bizonyságot tesz a zsidó származásáról, szemmel láthatóan büszke rá. Bár elfogadta Jézust messiásnak és a korai kereszténység nagy alakja volt, de ő inkább izraelita volt, mint keresztény, ugyanis a nacionalizmusa itt-ott azért világosan látszik.

János apostol valahogy keresztényibbnek tűnik, mint Pál. Mondjuk ez nem csoda, hiszen János csak egy egyszerű halász ember volt, Pál meg tudós rabbbi. Ezért gondoltam, hogy más lehetett a Tanakh-hoz való viszonya is.

2019. aug. 15. 19:22
 6/19 anonim ***** válasza:
81%
Hülyeséget írsz, kérdező, Pál Krisztus igéjét hirdette, ergo nem lehetett izraelita. Az más tészta, hogy esetleg büszke zsidó volt, de a kettőnek nincs köze egymáshoz.
2019. aug. 15. 19:57
 7/19 anonim ***** válasza:
29%

Pál három leveléről ma már biztosan tudják a kutatók, hogy nem ugyanaz(ok) a személy(ek) írtá(k), mint a többit.

Szóval, ha Pál a kezébe venne és elolvasna egy mai Bibliát, a neve alatt fémjelzett levelekhez érve döbbenten kiáltana fel:

- De én ilyeneket nem is írtam!

2019. aug. 15. 20:07
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes gondolat. Talán így van, talán nem. Igazából mindegy. Ha Pál nem tartotta volna méltónak a leveleit, hogy az Ószövetséggel egybekössék, az csupán az ő saját emberi véleménye lett volna, ami valószínűleg szerénységből fakad. Pál leveli fontosak. Egyébként pedig tekintélynek számított, ahogy azt ő maga is megmondta. A leveleket nyilvános felolvasásra szánta egy-egy gyülekezet számára, tehát eleve a nagyközönségnek íródtak, nem magán levelekről van szó. Én semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy beletették őket a Bibliába, bármit is gondolt volna Pál erről, de én könnyen eltudom képzeli azt is, hogy egy szava sem lett volna ellene.
2019. aug. 15. 20:17
 9/19 tgt ***** válasza:
A 4-es válaszoló nagyon pontosan leírta. Pál leveleit úgy érdemes olvasni, hogy az adott korban, az adott gyülekezetnek írta. A levelek nem isteni törvényeket tartalmaznak, hanem Pál véleményét, de sokat lehet tanulni belőlük. És lehet vitatkozni is velük.
2019. aug. 15. 20:25
 10/19 A kérdező kommentje:

Melyek ezek a levelek?

Igen, egyébként én is hallottam róla, hogy némely páli levél szerzőségét kétségbe vonják.

2019. aug. 15. 20:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.