Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szent Pál mit szólna hozzá,...

Szent Pál mit szólna hozzá, hogy a keresztények szentírásként használják a leveleit?

Figyelt kérdés

Egy protestáns magyarázó szerint Pál meg is botránkozott volna azon, ha tudta volna, hogy később a keresztények egybekötik az ő leveleit a Törvénnyel, a Prófétákkal és az Írásokkal.

Ezzel én is egyetértek. Pál, mint hithű izraelita nem gondolta, hogy az ő írásai egyenértékűek azzal, amik Mózes, Izajás, Jeremiás vagy Dániel neve alatt maradtak fent. A keresztények mégis úgy használják.

2019. aug. 15. 19:01
1 2
 11/19 imakommandós ***** válasza:
4%

Kedves kérdező!

Nem úgy volt, hogy egyszer csak összeült egy zsinat és rákényszerítette az egyházra, hogy Pál levelei mostantól Kanonikusak hanem az első évszázadtól a kanonizációig folyamatosan elismerték a keresztény gyülekezetek ihletettként Pál leveleit, és az Istentiszteleten felolvastak belőle, prédikálták, használták, mint ahogy azóta is folyamatosan. Nincs olyan keresztény felekezet amely tagadná az ihletettségüket ezeknek a leveleknek. Egyedül a Zsidó levél körül volt bizonytalanság.

Maga Péter apostol is azt állítja ezekről a levelekről, hogy aki eltorzítja ezeket az írásokat az a maga vesztére teszi, vagyis elkárhozik. Üdvösségi kérdés ezeknek az írásoknak a kiforgatása is. (II. Péter 3:15-16)

Pálnak nem prófétai ajándéka hanem prófétai szolgálata volt, ezért tartott igényt isteni tekintélyre a leveleiben több helyen is:

1Kor 14:37 Ha valaki azt hiszi, hogy ő próféta, vagy lelki ajándék részese, vegye eszébe, hogy amiket nektek írok, az Úr rendeletei azok.

2Kor 2:17 Mert mi nem olyanok vagyunk, mint sokan, akik meghamisítják az Isten igéjét; hanem tisztán, sőt szinte Istenből szólunk az Isten előtt a Krisztusban.

1Thess 2:3 Mert a mi buzdításunk nem hitetésből [van], sem nem tisztátalanságból, sem nem álnokságból:

1Thess 2:4 Hanem amiképpen az Isten méltatott minket arra, hogy reánk bízza az evangéliumot, akképpen szólunk; nem úgy, hogy embereknek tessünk hanem az Istennek, aki megvizsgálja a mi szívünket.

2019. aug. 16. 08:32
 12/19 BGB ***** válasza:
50%

Imakommandós nagyon jókat idézett. Annyit tennék még hozzá, hogy amikor olyan kérdésekben ad tanácsot ahol a keresztényeknek szabadsága van választani jelzi, hogy most csak a saját tanácsa következik, ami nem mindenki számára

Pld. Tekintéllyel szól:

"Azoknak pedig, akik házasságban vannak, hagyom !!! nem én, hanem az Úr, !!! hogy az asszony férjétől el ne váljék

Saját tanács:

"Egyebeknek pedig !! én mondom, !! nem az Úr:

2019. aug. 16. 09:41
 13/19 tgt ***** válasza:
Nem vitatom, hogy Pál ihletett ember volt, de ezeket a leveleket az adott korban az adott gyülekezeteknek írta, a szövegeket ennek megfelelően kell kezelni. A kereszténység pont arról szól, hogy az Istenhez vezető utat önmagunkban kell megtalálnunk, és nem leírt szövegek szó szerinti követésében. Mintha a keresztények még mindig az Ószövetségben kóborolnának, és nem mernének kilépni a szabadságba. Pál nagyon el lenne keseredve, ha látná, hogy mennyi kárt okoz, hogy a leveleit szó szerint követik ilyen sokan.
2019. aug. 16. 10:31
 14/19 szp72 ***** válasza:
24%
"Szüntelenül hálát adunk Istennek, hogy amikor az Isten szavát hallottátok tőlünk, nem úgy fogtátok fel, mint emberi tanítást, hanem mint az Isten szavát, AHOGY VALÓBAN AZ IS. Bennetek is hatékonynak bizonyul, akik hittetek." (1Tessz 2,13)
2019. aug. 16. 22:56
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

14

Klasszikus önhivatkozás. Amit én mondok, az Isten szava és ezt onnan lehet tudni, mert én azt mondom, hogy Isten szava.

2019. aug. 17. 06:02
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

"Szent Pál mit szólna hozzá, hogy a keresztények szentírásként használják a leveleit?"

Örülne, mivel kb. le is írja ezt a leveleiben.

"Egy protestáns magyarázó szerint Pál meg is botránkozott volna azon"

Marhaság. Sok "teológusnak" szúrja szemét Pál, mert mindent megmagyaráz, így a többiek csak Pál kiiktatásával tudnak saját teológiát lenyomni a keresztények torkán. Már aki hagyja

"Ezzel én is egyetértek. Pál, mint hithű izraelita nem gondolta, hogy az ő írásai egyenértékűek azzal, amik Mózes, Izajás, Jeremiás vagy Dániel neve alatt maradtak fent. A keresztények mégis úgy használják."

Tehát akkor ne Pálnak higgyek, amit leírt, hanem inkább neked?:) Sokan akarják ezt, téged is idegesít Pál, pedig láthatóan el sem olvastad a leveleit. Hogy lehet valamit úgy kritizálni, hogy nem is olvastad?:) Elég ostoba dolog, alapvető ostobaság

2019. aug. 17. 06:45
 17/19 tgt ***** válasza:
100%

Pál azzal akarta nyomatékosítani a mondanivalóját, hogy az nem csak egy tanítás, mert abból sok volt akkoriban, hanem Isten szava. És ezt elfogadhatjuk, valóban Isten szavát közvetítette, hiszen az evangéliumot hirdette, de ez nem azt jelenti, hogy Isten szavanként diktálta volna le neki az abszolút igazságot.

Pál tanításai akkor és ott igazak voltak, azoknak az embereknek szóltak, akik akkor éltek, azoknak a gyülekezeteknek a problémáira reagált, amelyekkel találkozott, abban a történelmi helyzetbe, amely akkor körülvette őt, és mindezt Isten által ihletetten.

De nyugodtan lehet – és szerintem kell is – kritikával élni e szövegek felé, össze lehet vetni a jelenlegi életünkkel, a mostani problémáinkkal, a mostani történelmi helyzettel, az azóta felhalmozott tudásunkkal, az emberi kapcsolataink változásaival, stb., így közelebb juthatunk ahhoz, hogy számunkra ma mi a mondanivalója. Pál leveleit ugyanis nem lehet anélkül megérteni, hogy figyelembe ne vennénk a történelmi távolságot a levél megírása és a jelen között. Én értem, hogy jó lenne, ha egy könyvben pontosan le lenne írva, hogy miről mit kell gondolni, de sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Ezek a szövegek fontosak, lehet gondolkozni rajuk, de nagyon félreértjük, ha szó szerint akarjuk értelmezni.

2019. aug. 17. 09:56
 18/19 anonim ***** válasza:
50%

"Nem vitatom, hogy Pál ihletett ember volt, de ezeket a leveleket az adott korban az adott gyülekezeteknek írta, a szövegeket ennek megfelelően kell kezelni. "

Önmagadnak mondasz ellent mivel Pál is ezt írja, amit te:

"Mintha a keresztények még mindig az Ószövetségben kóborolnának, és nem mernének kilépni a szabadságba."

Szóval Pál ezeket is írja, csak ő konkrétan a törvénykezésről és annak hátulütőjéről ír.

Nem olvastad a Galata levelet? VAgy a Római levelet?

CSakhogy a szabadság ne legyen ürügy a testnek a bűnre. A szabadság az, ha szabad vagyok a bűntől és krisztusi szeretettel szeretek.

Pál a gyülekezeteknek ír, ez igaz, de a nagy része általános keresztény teológia és ma is mindenkinek szól. Csak el kell olvasni és ez látszik is

Egyetértek a 11. és 12. válasszal is

2019. aug. 27. 11:34
 19/19 anonim ***** válasza:
50%

"Klasszikus önhivatkozás. Amit én mondok, az Isten szava és ezt onnan lehet tudni, mert én azt mondom, hogy Isten szava."

Klasszikus troll ostobaság, hisz a kérdés így szólt:

"Szent Pál mit szólna hozzá, hogy a keresztények szentírásként használják a leveleit?"

Erre tökéletes válasz a 14. Ezt szólja. Öngól:)

2019. aug. 27. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!