Melyik a legjobb szentírás?
Korán, Biblia, Bhagavad-Gíta, Aveszta, stb...
Mindegyik ugyanolyan meseszerű elemeket tartalmaz, de vannak, amiben különböznek is.
Ezt már máshol is leírtad, amire adott egy kritikát a muszlim válaszoló.
"Ráadásul az Újszövetséget a tanítványok írták,"
Nem feltétlenül. A hagyomány szerint Máté apostol arám nyelven írt evangéliumot - ezt egyesek még ma is képviselik - viszont a nyelvtudomány szerint az evangélium nem fordítás, hanem eredetileg is görög nyelven íródott, ami megkérdőjelezi az apostoli szerzőséget. Aztán úgy néz ki, hogy a Márk evangélium vége is elveszett, ugyanis a Sínai kódexből hiányzik a vége. A mai Bibliában lévő befejezés csak egy a többi közül. És most még csak a szerzőségről és a szövegépségről beszéltem, a tartalomról nem is.
Szóval bocs, de nem győzött meg, hogy a szentírások közül pont a Biblia lenne az igaz.
Egyetlen Isten van aki megmondja a Kezdetet és a véget.
Egyetlen más irásban sincsenek olyan próféciák, amik sorozatosan Isten szándéka szerint teljesedne, az utolsó napokra vonatkozóan is.
Az pedig, hogy meg van minden nemzetenek kulturának a maga kezdete, az nem véletlen. Hiszen egy helyről szórta szét az embereket Isten, még pedig Babilonból, Bábeltornya közeléből. Amikor összezavarta a nyelveket, és minden nyelv csoport elvitte a maga nézeteit, amit idővel kiszineztek, ezért is van hasonlóság.
A jósltokkal nem mondtál újat, hiszen Buddháról is beszéltek a születése előtt. A Bibliában meg konkrétan egyetlen olyan jóslat sincs, ami igazolná, hogy Istentől van. Ha pl. az idei, amerikai elnökválasztások eredményét lehozná, az már valami lenne! De ilyen nincs benne. Helyette vannak olyanok, amik félig teljesedtek, vagy nem lehet ellenőrizni.
Valódi jóslatok, amiket ellenőrizni is lehet, a természettudományban vannak. Pl. Peter Higgs megjövendölte a róla elnevezett Higgs-bozont, amit bizonyítottak is, 2012-ben a fizikai Nóbel díjat kapott érte.
Hoppá, akkor ki tud jósolni?
A Bábel tornya meg csak mítosz, nincs bizonyíték arra, hogy a story igaz lenne. Ráadásul még csak nem is zsidó eredetű az alapstory, máshonnan vették át.
Tehát vitatható jóslatokra és mítoszokra alapozod azt, hogy a Biblia igaz?
Hát, mit is mondhatnék, komolytalan ember vagy. Az is látszik, hogy más vallásokat nem ismersz, így azok igazságtartalmát nem tudod megcáfolni rendesen. Vagyis elfogultan egy vallásban hiszel.
A jósltokkal nem mondtál újat, hiszen Buddháról is beszéltek a születése előtt. A Bibliában meg konkrétan egyetlen olyan jóslat sincs, ami igazolná, hogy Istentől van. Ha pl. az idei, amerikai elnökválasztások eredményét lehozná, az már valami lenne! De ilyen nincs benne. Helyette vannak olyanok, amik félig teljesedtek, vagy nem lehet ellenőrizni.
Valódi jóslatok, amiket ellenőrizni is lehet, a természettudományban vannak. Pl. Peter Higgs megjövendölte a róla elnevezett Higgs-bozont, amit bizonyítottak is, 2012-ben a fizikai Nóbel díjat kapott érte.
Hoppá, akkor ki tud jósolni?
A Bábel tornya meg csak mítosz, nincs bizonyíték arra, hogy a story igaz lenne. Ráadásul még csak nem is zsidó eredetű az alapstory, máshonnan vették át.
Tehát vitatható jóslatokra és mítoszokra alapozod azt, hogy a Biblia igaz?
Hát, mit is mondhatnék, komolytalan ember vagy.
Az is látszik, hogy más vallásokat nem ismersz, így azok igazságtartalmát nem tudod megcáfolni rendesen, csak eldöntöd, hogy az nem igaz, mert te másban hiszel.
A fentiek alapján az ateizmus egy reális álláspont, mivel a vallás több szemszögből vitatható.
Na bocs, kétszer küldtem el ugyanazt, mert azt hittem, elsőre nem küldi el xD De a második a végleges verzió, mert annak a végét megváltoztattam.
Lényegében tehát bebizonyosodott, hogy a hívőknek nincs igaza a Bibliával kapcsolatban. Egy teljesen átlagos szent könyv, csak itt Európában jobb a marketingje, jobban el lehet adni a népnek...
-----------
Most, hogy tisztáztuk, hogy a Biblia komolytalan, foglalkozzunk a többivel.
A Bhagavad-Gítaról, mint Szentenírásról mi a véleményetek?
Nem mondtam, hogy az jó kritika.
De tegyük hozzá: Korán történelmi hátterét nem ismerem, szóval nem tudom, kinek van igaza. Ennek utána kell nézni.
"A Bibliát eleve mindenki másként értelmezi. Eszerint pl. a Jehova tanú értelmezés a halottak állapotáról téves"
Oké, a Bhagavad-Gítát és Avesztát sem egységesen értelmezik. Attól, hogy valami nem az orrunk előtt van, hanem 5000 km-rel messzebb, még nem lesz letisztultabb. Ezt csak beképzeljük, mert teljesen felületesen ismerjük ezeket a kultúrákat. A Koránt meg pláne nem értelmezik egységesen...
Egyébként ez belül dől el, hogy igaznak gondolod-e a Bibliát. Én igaznak tartom, mert Jézus tanítása és a vértanúk példája engem meggyőzött.
Nem mondom, hogy más szent könyvet egységesen értelmeznek, de a Bibliát sem egységesen értelmezik. Egy jehovista egyébként se jöjjön nekem a Biblia értelmezésével, mert az egy szektás hívő. A Bibliát az Egyház rakta össze, tehát nála lehet a helyes értelmezés. Ateistaként nem süllyedek odáig, hogy műveletlen szektásokkal nyissak hitvitát. Művelt katolikusokkal viszont benne vagyok.
Valahogy úgy, hogy a Koránról sem nyiték vitát az iszlámból kiszakadt szektákkal, hanem azt keresném, hogy kik azok, akik Mohamed tanításait eredetiben képviselik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!