Most Isten létezik vagy sem? (Bővebb okfejtés lenn)
Szeretnék hinni benne,és valamilyen szinten hiszek is,csak sokszor elgondolkodok :)
Ugyebár van Isten..Ő teremtette az embereket,de sokan beszámolnak ufókról..Isten teremt egy másik bolygót és ufókat?Ez picit nekem nonszensz :)
Aztán a Biblia..Akik írták látták Istent?Az is fura,hogy a történelem felfedezte még az ősembereket,dinoszauroszokat is,de Istenre való nyomot nem talált senki.Illetve ha Isten egy lélek,valahogy neki is létre kellett jönnie,elvileg minden ember párzással születik meg nem?Ő meg csak úgy beleugrott a világba?
Aki tudja kérdéseimre választ,megköszönném mostanság sokat morfondírozok ezen :)
Illetve ha valakinek van Istennel való élménye(mittudomén imádkozott,és megszólította,halotta hangját pl)megköszönném! :)
"Isten teremt egy másik bolygót és ufókat?Ez picit nekem nonszensz :)"
- Fáj, hogy nem mi vagyunk a középpontban, hanem "apunak van más is rajtunk kívül"?
"Aztán a Biblia..Akik írták látták Istent?"
- Ki igen, ki nem. Olvasd el esetleg, és kiderül belőle.
"Az is fura,hogy a történelem felfedezte még az ősembereket,dinoszauroszokat is,de Istenre való nyomot nem talált senki."
- Talán mert I-ten nem egy őskövület vagy egy barlangrajz.
"Illetve ha Isten egy lélek,valahogy neki is létre kellett jönnie,elvileg minden ember párzással születik meg nem?Ő meg csak úgy beleugrott a világba?"
- Az okfejtésed első feléből hogyan szűrted le, hogy I-ten ember?
1. Istenről azért nem találtak egy nyomot sem, csontot akármit , mert amikor feltámadt , akkor ezek a dolgok teljesen eltűntek.
2. Isten azért dönti ránk hogy hiszünk-e vagy sem, mert szabad akaratunk van, és milyen lenne az ha bizonyított tény lenne hogy isten létezett és akkor kötelező jónak lenni...
3. A biblia az egy valódi dolog volt, és nagyon sok történet , tanulságot írtak le isten szavaiból is a próféták akik vele voltak. ( Ezt nehezebb volt megmagyarázni de remélem értitek )
Ha ezen gondolkodsz, azt jelenti, hogy gondolkodó ember vagy, ami nagyon hasznos erény. Sosem lesz belőled "tömegember", akit könnyű orránál fogva vezetni.
Istenről konkrét tapasztalata senkinek sincs. Illetve, aki ezt állítja, annak ez annyira saját élménye, hogy vagy elhisszük neki, vagy nem. Itt megjegyzem, hogy szinte minden, még a tudományosnak nevezett bizonyosságok nagy része is hit kérdése.
Isten mibenléte meghaladja az emberi gondolkodás lehetőségeit. Lehet, hogy "mindössze" törvényszerűség, lehet, hogy maga a rend, lehet, hogy energia, amely rendet tart az univerzumban. De ezek mind földi feltételezések, mert csupán földi viszonylatokban vagyunk képesek gondolkodni.
De hogy nem kaporszakállú vénember, aki udvarlásunkat, dicsőítését várja, sőt megköveteli, ebben én biztos vagyok. Persze ez is csupán az én egyik hitem.
Tartsd meg jó szokásodat, hogy tűnődsz a jelenségeken. Gazdagodsz ezzel lelkiekben.
"2. Isten azért dönti ránk hogy hiszünk-e vagy sem, mert szabad akaratunk van, és milyen lenne az ha bizonyított tény lenne hogy isten létezett és akkor kötelező jónak lenni..."
- Ugyan miért lenne az? Pl. az ördögimádók is hisznek a bibliai istenben, mégsem követik, sőt megvetik.
"Ha lélek,ha nem valahogy létre kellett jönnie..Ez itt a lényeg"
- Miért kellett. Ez az állításod oda vezetne, hogy mindig feltételeznénk okot mindennek, de akkor hogyan érhetünk el egy első okhoz?
"Ha pedig az idegeneket is Isten teremtette,mért nem úgy néznek ki,mint mi?"
- Az állatokat és a növényeket is I-ten teremtette, mégsem úgy néznek ki, mint mi.
Ha megengeded:
Isten az Isten. Nem tudhatjuk melyik a pontos elmélet (teremtés vagy az ősrobbanás) de mind a kettő ugyan olyan rejtélyes. Nem tudjuk, hogy mi volt az ősrobbanás előtt és nem tudjuk, hogy, hogyan következett be csupán sejtések vannak amik vagy igazak vagy nem. Ez a helyzet Istennel is. Mindkét elmélet hiányos, de az is lehet egyiknek sincs köze magához az élethez. Istent magát nem egy léleknek bírálom el hanem egy felfogásnak. Az Isten maga az ember, minden emberben létezik de mégsem tapintható érezhető. Úgy gondolom Istennek lehet hívni azt ami abban meggátol, hogy embert ölj, hogy lopj, hogy lelkiismeret furdalásod legyen egy kis füllentéstől is. Isten mindenhol ott van és vigyáz ránk viszont nem úgy ahogy elképzelik az emberek.
Ugyan ez volt a görögöknél is. Csak ott nem egyistenhit volt hanem többistenhit. A lényeg ugyan az, kordában tartani az embereket és betartatni velük az alapvető civilizációs törvényeket. E mellett mindenkinek hinnie kell valamiben.
Kedves Kérdező! Nehéz kérdések ezek, te is tudod. :) Rengeteg állásponttal, rengeteg véleménnyel találkozik az ember, ha ilyesmit kérdez, szóval meggyőző válaszra ne számíts. :)
Én hívő, gyakorló keresztyén vagyok, és anélkül, hogy most itt mindenféle ok-okozati viszonyok feltárásába bonyolódnék (mert a kérdésed sok pontjának megválaszolásához keresztyén szemmel már teológiai mélységekbe kéne bocsátkozni); csak néhány dologra reagálok.
Az evolúcióelmélet és a teremtéstörténet nem mond ellent egymásnak, szóval ilyen dinoszauruszok stb. még nem ellenérvek a teremtéstörténetben olvasottakra. Utóbbi egy történet, egyfajta hitvallás, míg az evolúcióelmélet egy elmélet. A kettő még nem zárja ki egymást. :)
Isten-élmény? Valószínűleg erre is jobbára keresztyénektől fogsz "bizonyítékokat" kapni. Én is éltem már át olyan eseményeket, amire nincs kézzel fogható magyarázat. Csak egy példa: több, mint 6 éve vagyok teljesen vak, mégis volt, hogy olyan dolgokat láttam, vizuálisan, megfoghatóan stb., amikre nincs magyarázat. Mármint a látásra nincs kézzel fogható magyarázat, egyszerűen nem láthattam, képtelenség, és mégis láttam, hogy kit-mit, most ezesetben nem ez a lényeg. De igen, csodák történnek, amit én mint gyakorló keresztyén az én hitem szerint tudok magyarázni, más talán máshogy magyarázná. De erre nincs egységes vélemény, és nem is baj, nem az a cél, hogy egymást meggyőzzük.
Én sem akarok senkit meggyőzni, csak bizonyságot tenni arról, amik az én életemben történnek, hogy miért vagyok keresztyén, és hogy mit jelent számomra, hogy a Szentháromság Istenben hiszek.
Ha nagyon-nagyon drasztikus akarnék lenni, azt kéne mondanom az UFO-s kérdésedre, hogy nem tudhatjuk. :) Nem tudjuk. A Biblia sokszor nem is cáfol, nem is állít. Ilyenkor jönnek a találgatások, pl. hogy mi lesz velünk halálunk után. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban szűk szavú a Szentírás. Ez pedig nem is gond. Ha Isten valamit ki akar nyilatkoztatni magáról, azt ki is nyilatkoztatja, ha meg valamit nem nyilatkoztat ki, annak is megvan a maga magyarázata. Ez részemről a feltétel nélküli bizalom, ami nélkül nehézkes lenne keresztyénként élni. :) És én így érzem jól magam.
Bárki bármit állít, hogy szerinte nincs Isten, vagy hogy nem a bibliai Isten-kép létezik, ám tegye. :) Olvasom és nem pontozom le, örülök, hogy neki is kialakult egy kép a gondolkodásában. :)
Ha teológiai mélységekre is kíváncsi lennél (amit nem gondolok ugyan), de ha tényleg van egyéb, nyugodtan írj, csak szerintem az értekezéseimnek itt nincs helyük, és én is direkt kiemelem, hogy mi az én véleményem, és hol kezdődik a teológia. :)
a fő probléma a vallásokkal, hogy az emberek képesek egy emberek által létrehozott irományt szó szerint értelmezni, lásd Mohamed Próféta szavait, noha ő is asztalos volt, mint Jézus apja, József.
pl Konstantin császár rendelettel nyilvánította Jézust Isten fiává, hogy egyszerűbben kontrollálhassa a vallást.
a vallási könyvekben sok az iránymutatás, hogyan éljünk jól, és ha nem Istenfélelemből vagy jó, hanem szívedből, akkor már jó úton jársz akkor is, ha ateista vagy.
vannak alapvető törvények, hogy ne essünk a túlzások bűnébe, ölni bűn, de a falánkság vagy az irigység szintén, benne van a Koránban, hogy törődni kell az asszonnyal, van, aki ezt úgy értelmezi, hogy be kell zárni a házba és nem mehet ki. Nem kell szó szerint értelmezni, akkor már ott fennakadhatnánk, hogy a fény és a sötétség előtt mi volt, ezek nem léteznek egymás nélkül, vagy hogy Káin, Ábel és Szeth (Ábelt ugye agyon is csapták) elment benépesíteni a földet??, Hová a ménkűbe mentek, ha az anyjuk volt az egyetlen élő nő? és ez még csak az Ószövetség eleje.
Nem így kell nézni, hanem mint törétnelmi forrást, nyiván rengeteg a torzulás, de az emberi történetek az bizony a múlt és a történelem.
Isten rengeteg formában, névvel előjön, hívhatod Jehvának, Univerzumnak, Allahnak, ahogy tetszik, a HIT-et nem kell bizonyítani, így Isten jelenlétét sem, és a bizonyíték hiánya nem egyenlő a hiány bizonyítékával. Vagy érzed, vagy nem, és soha nem is fogjuk megtudni, létezik-e, vagy mi generáljuk magunknak, de jó érzés hinni, hogy Valami mégis vigyáz néha ránk "onnan föntről". És akkor is vigyáz, ha nem vagyunk Keresztények vagy Krisnások vagy Buddhisták, hiszen annyi népcsoport van, akik elzárva élnek, hírből sem találkozhattak pl a kereszténységgel - ettől még ugynaolyan értékes emberek egy akármilyen Isten szemében.
A teremtésmítoszok idejében nem nagyon voltak még tudományos felfedezések, az univerzumról alkotott "modern" nézetek, tudományágak, őseink még az egész természetet tisztelték és mivel a titkát nem tudták megfejteni, mindne isteni eredetű és istentől származó volt, a jó termés, a rossz termés, a viharok, a villámlás, a szerencse - minden, amit nem tudtak kontrollálni (ma se tudjuk, pl az időjárást, még egy nappal előrejelezni sem),így imádkozhattak, közös akarattal pozitív gondolatokat generálva, mely talán segített egy kicsit - hiszen ki szeretne egy bizonytalan világban élni, ahol meghalunk és semmivé leszünk, mi értelme akkor az egésznek?
sok ember, népcsoport, egész országok számára kapaszkodó a vallás, lehet, hogy nem egy Isten létezik, hanem Több, lehet, hogy azért megfoghatatlan, mert csak egy gondolat, vagy energiák összessége, mindegy és nem is kell tudnunk.
Ha felkészültek lennénk a vilégmindenség titkainak megismerésére, akkor megismertük volna már. Talán túl nagy tudás, ami egyenesen a tébolydába röpít, gondolj bele, eleink már azon fennakadtak és háború tört ki, mert kiderült, hogy a Föld nem lapos, mint egy palacsinta, vagy éppen nem ő, se nem a Nap a világegyetem középpontja.
A lelkek szüleséséről nem tudunk, szerintem mindne élő akárminek van lelke, így a földön a lelkek száma állandó, kevesebb az erdő, de több az ember - ki mondja meg hogy nem vagyunk mindig ugyanannyian? a lélek gondolatokat tud teremteni és a gondolatoknak is van teremtő erejük (mérhető is, mint pl a rádióhullámok, pedig ugyanolyan megfoghatatlan) - de egy lélek talán csak testbe zárva működik, ki tudja...?
Teremtés... lehet hogy Isten teremtett 2db baktériumot, és ennyi, a többi "jött magától", evolúcióval, természetes szelekcióval, kihalási hullámokkal, miegyéb. Az emebri faj olyan kis ideje van jelen a Földön, hogy észre sem veszi, hogy itt voltunk, se azt, hogy eltűnünk, ennél sokkal lasabb időskálán mozog, ami az emberi ész számára felfoghatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!