Keresztény felfogású emberek, ti mit gondoltok az ilyen, Jézus tanításait "újraértelmező" nézetekről? (Lent)
(Nem biztos, hogy megfelelő kategória).
Ti mit gondoltok a pl. Buji Ferenc által képviselt nézetekről a kereszténységgel, az evangéliumokkal kapcsolatban? Pl. [link] (itt részlet is olvasható a könyvből).
A kérdésem alapvetően keresztény beállítottságú emberekhez szól, felekezeti hovatartozástól függetlenül - ugyanakkor örülnék, ha teológiában, filozófiában jártasabb személy is itt hagyná a válaszát. Aki alapvetően elutasít minden nem materialista világlátást, az kérem most más kérdéshez menjen.
Köszönöm.
Kieg.
Tul. képpen az érdekelne, "hagyományos" keresztény szemszögből van-e értelme bármennyire is annak, amit az említett szerző képvisel, megállja-e a helyét, vagy pedig teológiai szempontból cáfolható?
Kedves Kérdező.
A Teológia, és a Teokratika, nem egy és ugyan az.
Nem vonom kétségbe az iró jó szándékát, sokan szeretnének helyesen értelmezve élni a Krisztusi oktatást. Sajnos ezt mára befeketitették, és pont olyanok, akiknek valójában tiszán kellett volna tartani.
A könyvet nem olvastam, ezért érdemben nem tudok hozzászólni. A részlet alapján pedig biztosan szeretne tisztázni egy-két elfelejtett, vagy másként értelmezett tanitást. Ami nem rossz dolog, azonban mivel nem olvastam a könyvet, igy nem tudok nyilatkozni.
Egy viszont biztos.
Jézus határozottan kijelentette, hogy amikor "visszatér", akkor megnézi az emberekt, hogyan kereskedtek azokkal a Tálentunokkal, amit kaptak. Akik helyesen tették a dolgukat és kereskedtek, azokat nevezte ki mindene Főlé, és ezzel felelősségteljes feladatot adott nekik, hogy végezzék el az utolsó napokban a begyüjtő munkát, a világméretű prédikáló és tanitványképző munkát.
Ezért csak azt mondhatom, hogy Jézus a kinevezettjeivel tisztázza a Biblia, és az evangéliumok irásait és azo valódi jelentését. Igy ez egységes teokratikus, és nem megosztott Teológia az alapja, hanem az Isten által vezetett Teokratika.
Azt hogy Kedves Buji Ferenc próbálkozik szép dolog....
A kérdező keresztény emberek válaszaira kíváncsi, nem jehovatanúira...
A könyvet én sem olvastam, de minimum szektás kereszténység- ill. bibliaértelmezése lehet.
Nem olvastam a könyvet, így nem tudom egészében elemezni.
A leírásban ez a gondolat megragadta a figyelmemet: "Ha nem a »lélek« szellemében folyik az evangéliumok vizsgálata, hanem a »betű« szellemében, azaz lélektelenül, akkor az valóban csak arra jó, hogy öljön, s nem arra, hogy éltessen".
A szerző azt sugallja, hogy van egy betű szerinti értelmezés és van a lelki értelmezés és a kettő kizárja egymást és homlokegyenest más. No most, ez nem igaz. A betű szerinti értelem és a lelki értelem teljesen összefügg. Aquinói Szent Tamás mondta, hogy „A Szentírás összes értelme erre a betű szerinti értelemre épül.” A szöveget előbb az értelmünkkel meg kell értenünk. Enélkül nem működik. Egy példa: Jézus a példabeszédeit a kortársainak is úgy mondta, hogy ők ezt jól értsék, és ezek a fennmaradt szövegek ebben a közösségben kerültek leírásra. Más volt Jézus korában és ott a Szentföldön pl. a pásztor képe, mint ahogy Magyarországon asszociálunk egy pásztorra. Mikor Jézus azt mondja, hogy "Én vagyok a Jó Pásztor", akkor ezt akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy a korabeli szentföldi viszonyok között milyen is volt egy pásztor. Mert nem ugyanaz volt a funkciója, ahogy mi itt az alföldi pásztorkodáshoz hasonlóan elképzeljük. Ez egy betű szerinti, tehát értelmi szint. Ebből fog fakadni a lelki értelem.
Mivel magam is Tökéletlen ember vagyok bizonyosan hibázok, ahogy most is:
Jehova Tanúi Jézust fogadják el, mint egyetlen kinevezett messiási királyt, és az Ő tanitása szerint igyekszenek élni.
Ezért Jézus követőjeként Kereszténynek nevezendők.
Légy szives, hagyj fel a kötözködéssel.
!6
" Ószövetség mese habbal,"
Valóban? Jézus nem úgy gondolta, sőt sokszor idézett abból utalva Atyjának szavaira. a Teljes irás Istentől ihletett, ezért nem lehet különválasztani egymástól.
Az állitásod úgy hanzik, mint ha Jézus "meséket" mondott volna. Pedig elfogadod mint igazságot.
Vagy Te szelektálsz?
7# " Nem ez a keresztény, aki kijelenti magáról..."
Érdekes, a leírás és az idézetek alapján a kérdésemben linkelt könyv is legalábbis részben erről értekezik!
haggy, #6
Ez már elég más terület, annyira nem kapcsolódik a kérdéshez. De ha már szóba került, érdekes, hogy nem egységes a különböző (hagyományos) keresztény egyházak felfogása az Ósz. könyveit illetően, ha jól tudom, a katolikus egyház Ósz. több könyvet tartalmat, minta protestáns Bibliák. Az Újszövetségre is részben igaz ez, pl. olvastam, hogy a szíriai egyház nem fogadja el János jelenéseit.
Ezt csak a "teljes" írás kifejezés bizonytalan voltának érzékeltetésére mondtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!