A történelmi egyházak szerint a szellemek miért ragadnak a Földön?
Előre bocsátom, hogy nem vagyok hívő, nem hiszek a szellemekben sem, de akik igen (ezoterikusok), azok rendszerint intenzíven magyarázzák ezt a jelenséget. A nagy egyházak magyarázata érdekelne, hogy szerintük mik a szellemjárás okai?
Jehova tanúi, adventisták, mormonok, pünkösdisták - tőletek nem kérek válaszokat.
Katolikus, ortodox, református, evangélikus válaszokat szeretnék. Légy szíves a kommentbe majd írjátok oda, ti melyik egyházba tartozok. Köszi.
A történelmi egyházak szerint egyrészt nincsenek szellemek, mert az ember testből és lélekből (pneuma) áll. Az ember halálakor a test a földbe kerül, a lélek pedig Isten ítélőszéke elé áll. Az ítélet után pedig vagy elkárhozik, vagy üdvözül (ha kell, előtte megtisztul).
Tehát nincs lehetőség itt ragadniuk.
Az elkárhozott sátánnak és a vele kárhozott szellemi lényeknek (nem szellemek ők sem) van ráhatásuk a földi, fizikai világra.
Katolikus.
"Szellem" alatt a magyar közbeszédben vagy mítikus lényeket, vagy Kant és Descartes után francia közvetítéssel az értelmet, tudatot, köztudatot értjük. Emiatt nem használjuk a "szellem" kifejezést a görög pneumára, és spiritus-ra. Egyébként ennek a kifejezésnek a forrásnyelvekben is elég ingatag a jelentése.
A teológia három spirituális (nevezzük így) létformát ismer: az emberi lelket, az angyalokat és Istent. Ez hagyományosan a következő tulajdonságokat jelenti: anyagtalanság, egyszerűség, értelem, szabad akarat, személyes öntudat. Ez minden spirituális létezőre igaz.
A külvilágra vagy a másik lélekre való ráhatás kizárólag Isten vagy Isten engedélyével az angyalok képessége. Az emberi lélek csak a testre képes hatni, ha nincs test, akkor meg semmire. Tehát ha ezek a jelenségek nem csalások, akkor a bukott angyalok - Isten által megengedett - művei.
Katolikus.
jav.*
Tehát ha ezek a jelenségek nem csalások, VAGY nem kizárólag fizikai okokból történő véletlen események, akkor feltehetőleg a bukott angyalok - Isten által megengedett - művei.
[Ez az okkult dolgokra vonatkozik en bloc, nem pusztán a "szellemjárásra".]
A másik kategóriában(ahol kiírtad ezt a kérdést) ezt írtam,ide másolom:
"Szia
Én viszont hívő vagyok, Jehova tanúja, vagyis teljes mértékben hiszek Istenben, Istennek, és elfogadom azt, amit a szellemekkel kapcsolatosan Tőle olvastam a Bibliából, ezt tudom neked leírni. Kicsit utána is néztem, találtam egy aránylag rövid leírást az általad kérdezett témáról, ezért ide másolom neked:
" „Ebben az állapotban [a feltámadását követően, szellemben] el is ment [Jézus], és prédikált a börtönben levő szellemeknek, akik engedetlenek voltak egykor, amikor az Isten türelme várt Noé napjaiban, míg készült a bárka, amelyben kevés ember, azaz nyolc lélek [„lélek”, ÚRB, Kár.; „nyolcan”, Kat.] vitetett át biztonságban a vízen.” (Vajon a ’börtönben levő szellemek’ azoknak az embereknek a lelkei voltak, akik nem hallgattak Noé prédikálására az Özönvíz előtt, s akik előtt most megnyílt az égbe vezető út? A 2Péter 2:4 (Isten nem vonakodott megbüntetni az angyalokat, akik vétkeztek, hanem a tartaroszba vetette, és a sűrű sötétség láncaira verte őket, hogy ítéletre legyenek fenntartva.) és a Júdás 6 (Az angyalokat pedig, akik nem őrizték meg eredeti állásukat, hanem elhagyták a maguk megfelelő lakóhelyét, örök bilincsekben, sűrű sötétségben tartja fenn a nagy nap ítéletére.) összehasonlítása az 1Mózes 6:2–4-gyel megmutatja, hogy ezek a szellemek Isten angyalfiai voltak, akik Noé napjaiban testet öltöttek, és feleségeket vettek maguknak. Az 1Péter 3:19, 20-ban a ’szellemek’ szó a görögben a pneuʹma·szin, míg a ’léleknek’ fordított szó a pszü·khaiʹ. A ’szellemek’ nem a testből eltávozott lelkek, hanem az engedetlen angyalok voltak; az ugyanitt említett ’lelkek’ élő emberek voltak, mégpedig Noé és a családja. A „börtönben levő szellemeknek” prédikált üzenet ezért ítéletüzenet kellett hogy legyen.) "
1Mózes 6:2–4 "az igaz Isten fiai felfigyeltek rá, hogy az emberek lányai szépek, és akit csak akartak, feleségül vettek. Jehova ekkor ezt mondta: „Szellemem nem fogja a végtelenségig elviselni az embert, mivel csak hús-vér lény. Napjai ezért 120 évet tegyenek ki.” Azokban a napokban, és azután is, nefilek* voltak a földön. Abban az időben az igaz Isten fiai nemi kapcsolatot létesítettek az emberek lányaival, és azok fiúkat szültek nekik. Ők voltak a híres hatalmasok az ősidőkben."
Bemásoltam a bibliai idézeteket, mert nem tudom mennyire vagy járatos a Bibliában. A Bibliában amikor szellemről van szó, az soha nem a testből eltávozott valamire utal. Viszont a szellem szót más értelemben is használja a Biblia. Erről nem kérdeztél, ezért ne menjünk ebbe az irányba.
De a kérdésed másik fele még mindig ott van:"...miért ragadnak a Földön?" Nem egészen pontos a megfogalmazás, mert a Biblia azt írja, ide a föld KÖZELSÉGÉBE lettek ledobva. Tulajdonképpen Krisztus ezért kérte, hogy állandóan kérjük Atyjától:"Jöjjön el a királyságod(országod). Legyen meg az akaratod, mint az égben, úgy a földön is". Nos Krisztus amikor megkapta Atyjától királyi hatalmát, akkor ez történt a Jelenések leírása szerint: 12:7-12 "És háború tört ki az égben: Mihály és az angyalai harcra keltek a sárkány ellen. A sárkány is harcra kelt az angyalaival együtt, de nem győztek, és többé már nem volt helyük az égben. Ledobták hát a nagy sárkányt, az őskígyót, akit Ördögnek és Sátánnak neveznek, aki az egész lakott földet félrevezeti. Ledobták őt a földre, és az angyalait is ledobták vele együtt. Hallottam, hogy egy hang ezt mondja hangosan az égben: „Isten most hozta el a megmentést, ereje diadalmaskodott, a királysága létrejött, és Krisztus hatalomra jutott, mert ledobták testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádolja őket a mi Istenünk előtt. És legyőzték őt a bárány vérének és az üzenetnek köszönhetően, amelyről tanúskodtak, és készek voltak feláldozni a lelküket. Ezért örülj, te ég, és ti, akik ott laktok! Jaj a földnek és a tengernek, mert lejött hozzátok az Ördög nagy haraggal, mivel tudja, hogy rövid ideje van.”
Jelenleg az előtt az izgalmas esemény előtt állunk, hogy a föld közeléből is el lesz takarítva, és akkor beteljesedik teljes mértékben a Krisztisra vonatkozó prófécia: „Azért jelent meg az Istennek Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa” 1János 3:8.
Bocsi ha kissé hosszúra sikerült, pedig éppen csak érintettem a kérdésedet."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!