A kereszténység nem arról kapta a nevét, hogy Jézust keresztre feszítették? Akkor Jézus hogyan keresztelkedhetett már meg 30 éves korában? Vagy az már a keresztrefeszítés után volt?
De akkor ő most saját magában hisz? (Hogy pl ő a megváltó?, vagy ilyesmik?)
Valami olyat hallottam egyébként, hogy maga a 'kereszt' magyar szó onnan jött, hogy kör osztó, hogy amikor voltak ilyen sámándobok, azon úgy keresztbe volt ilyen madzag áthúzva, de ez nem ugyanaz a kereszt, tehát szerintem a Jézusos keresztrefeszítős keresztről kapta a nevét a kereszténység. (A sámándobos keresztnél ott két átmérő volt, tehát egyenlőszárú kereszt. ) Ezt tehát már Jézus korában is úgy hívták, hogy keresztelő, vagy akkor még nem volt rá szavunk? Meg ez nem is feltétlen magyar területen játszódott ez a sztori. De valami olyat is hallottam, hogy Jeruzsálemet magyarok alapították. Vagy hát ilyen kánáni, vagy milyen népek, akik elvileg az őseink. Ja és még olyat is hallottam, hogy a fa az akkoriban egy nagyon drága anyag volt, tehát elvileg nézust nem is keresztre feszítették, hanem csak egy függőleges, egyenes léc volt. Ja és még pár éve találtak a kutatók egy olyat, hogy Barnabás evangéliuma, és hitelesnek találták, abban meg úgy tudom, hogy abszolút semmilyen keresztre feszítésről nem volt szó.
Valaki bogozza ezt nekem ki, kérlek. Elsődlegesen a fő-kérdés érdekelne, amit abban megfogalmaztam, hogy ez az elnevezés ez végülis honnan jött, de végülis a mikor is érdekes lehet, hogy mikor alakulhatott ki.
Nem arról kapta. Ez csak "véletlen" magyar nyelvi egyezés.
Keresztény- Krisztus követő.
"Krisztosz" görögül "megváltó"-t jelent.
Krisztosz -> krisztiánosz (megváltót követő) -> keresztény.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
"innen tudni" hogy Krisztust eretnekek es balvanyimadok kovetik
Csak magyarul hívjuk keresztelkedésnek, angolul például azt "baptism" - nak hívják. Tehát valójában nincs benne eredetileg a keresztelkedés szó ilyen formában a Bibliában, ez csak a magyar nyelv sajátossága.
Amúgy Jeruzsálem nem magyar alapítású :D .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!