Miért kell azt mondanom hogy Krisztus után 2010 ha nem hiszek istenben?
-A judaizmusban a világ teremtésétől számitják az idt
- Az iszlámban Mohamed futásától Mekkából Medinába.(Kr. u. 622.)
- A zsidó rabbik pl. nem ejtik ki Jézus Krisztus nevét. A Krisztus születése előtti időkre azt a kifejezést használják ;ante.
Talán használd te is ezt a kifejezést. Ezért még nem fognak körülmetélni.
Szia!
A magyarázat egyszerű: A keresztény Európa kronológiai kezdőpontját Dionysius Exiguus római apát 525-ben elvégzett számításai alapján állapították meg, aki Jézus születésének dátumát kereste, és ezt tette meg a naptár kezdőpontjának.
Jézus azonban még Nagy Heródes alatt született (Mt. 2, 1.), legkorábban i. e. 8-ban, legkésőbb i. e. 4-ben. Ennek némileg ellentmond Lukács, aki Tiberius 15. évére (i. sz. 28-29) teszi Jézus megkeresztelkedését, vagyis ennek alapján i. e. 2-ben született volna. Ez azonban még így sem egyeztethető össze Dionysius Exiguus számításaival, még Lukács alapján is legalább egy évet tévedett, de a Heródes halálát is megemlítő szinoptikusok alapján minimum négyet, hiszen Jézus vagy Júdeában, vagy Galileában született, ahol i. e. 4 után Arkhelaosz uralkodott. Jézus legvalószínűbb születési időpontja ezek alapján ie. 5 ősze.
Nos én azt tanácsolom neked, ha nem akarod használni a kr.u. vagy kr.e. kifejezéseket, akkor egyszerűen használd az i.e. (időszámításunk előtt) vagy i.u. (időszámításunk után), esetleg i.sz. (időszámításunk szerint) kifejezéseket, ezek ugyanúgy elfogadottak, mint a kr.e vagy kr. u!
Üdv. Péter
Az előző válaszoló nagyon jó magyarázatot írt, nem ismételném meg. De olyan, hogy időszámításunk után, úgy tudom, hogy nincs. (azt jelentené, hogy véget ért az időszámításunk). i.sz. vagy Kr.u. a használatos
Amúgy Krisztus születése (ha nem is 0-ban volt) az időszámítás alapja, el kell fogadni, ha hiszel benne, ha nem.
Eddig még sose mondtam azt, h ma krisztus után 2010, július nyolcadika van... (vagy más dátum)
hanem simán 2010.
Valahonnan kell számolni az időt. A méter is annyi, amennyi arra a bizonyos rúdra rá van karcolva. Ennyi.
akkor mondd azt hogy "hublabubla után 2010" mintha neked nem lenne tökmindegy, hogy hívod....
és ha nem vagy hívő akkor miért nem mondhatnád, hogy Kr. u. 2010? attól függetlenül h hiszel e benne vagy sem, erre a pontra teszik a születését, mint történelmi eseményt....
akkor én sem mondahtnám hogy az "egri vár ostroma után 400 évvel" csak mert nem vagyok egri?
pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!