Istenhívő embereket miért frusztrálja ha én nem vagyok vallásos?
Látom hogy megütköznek, van aki zavarba jön és nem tudja mit mondjon. A legjobban akkor döbbenek meg mikor megtudják hogy 4 évet egyházi iskolába is jártam, voltam ministráns templomban stb.
Szóval 10 évnyi tapasztalat után fogalmazódott meg bennem hogy "oké megnéztem, kipróbáltam, de ez semmit nem ad hozzá az életemhez ezért már nincs rá szükségem."
Engem nem zavar hogy nekik kell a belső életükhöz a vallás, de sokukat zavarja és frusztrálja ha másnak ez nem kell.
Ennek mi az oka?
Szerintem nem frusztrálja, csak meglepődnek, mert azt gondolják, hogyha egyházi iskolába jártál, akkor biztosan vallásos vagy.
Szerintem normális vallásos embert nem zavar, ha más nem az. És normális nem vallásos ember sem piszkál valakit azért, mert vallásos.
De buta emberek mindenhol vannak. A hülyeség vallástól, pártállástól és mindentől független.
Engem nem frusztrál és zavarba sem jövök tőle. Vannak ismerőseim, akik hívők voltak és most nem azok, vannak, akik felnőttként tértek meg, olyanok, akik sosem hittek, és olyanok is, akik mióta az eszüket tudják, hívők.
A kérdésedre az tudna választ adni, akit zavar.
Téged frusztrál az, hogy ők hívők, és nem fordítva.
A pszichológiában a te eseted ugyanúgy betegség, mint ha valaki vallásos fanatikus, és ezt másokra akarja erőltetni.
Ha te olyan boldog, és kiegyensúlyozott lennél, amilyen nem vagy a tudomány ága a pszichológia szerint sem, akkor semmilyen módon nem hatna rád, hogy ki miben hisz, és téged hogyan lát egy vallásos ember.
Mindaddig, amíg kérdések, és reakciók formájában nyilvánulsz meg, addig a saját betegségedről, és problémáidról árulkodsz.
Megpróbálok válaszolni úgy, hogy megértsd az ő álláspontjukat.
Szóval Jézus nem ígért semmi olyat, ami javítana az életminőségeden. Nincs szó arról, hogy sikeresebb, gazdagabb, vagy stresszmentesebb életed lehet, vagy hogy könnyű lesz. Sőt inkább plusz nehézségek vállalásáról van szó, vegye fel mindenki a maga keresztjét, stb. Amit ígért, az az, hogy Ő veled lesz mindig, elveszi a bűneidet, és valóban boldog és hálás lehetsz a nehézségek idején is, mert ez már nem fog függni a körülményektől.
Emiatt a hívő emberek talán nem értik, hogy miért mondod azt, hogy nem adott hozzá semmit az életedhez, mivel nem is erről szólna a kereszténység. Ez nem egy szubkultúra, vagy kipróbálható életmód, sőt nem is az erkölcs betartásáról szól, hanem olyan fajsúlyos dolgokról, hogy van-e örök életed.
Nyilvánvalóan sok az olyan követő, aki beleszületett a vallásba, és nem feltétlen gondolja komolyan a dolgot, vagy inkább a külsőségekhez ragaszkodnak. A valódi hívek azért hisznek, mert személyesen találkoztak az Istennel, akit követnek, tehát személyes kapcsolatuk van azzal a személlyel, aki a Biblián keresztül is szól hozzánk - hozzájuk. Vagyis, mivel tényként hisznek abban, hogy az Isten az Valaki és nem egy kitalált szereplő, nehéz elképzelniük azt, hogy ha te esetleg találkoztál Vele (valószínűleg még nem) akkor hogy hogy nem rajongsz érte őszintén?
Ha máskor ilyen helyzet adódik, mondhatod azt, hogy sajnálod, de te üres vallásoskodással találkoztál, igazi, személyes kapcsolatod nem alakult ki Istennel, ezért számodra a hit egyelőre nincs terítéken.
Ha meg akarnak téríteni, kérd meg őket, hogy rendes érveket mondjanak, vagy segítsenek hozzá egy személyes Istenélményhez, vagy ha ezeket nem tudnak, akkor váltsatok témát.
"igazi, személyes kapcsolatod nem alakult ki Istennel"
szerinted az, akinek volt "igazi" kapcsolata istennel, abból nem lehet ateista? think again: https://www.youtube.com/watch?v=7urcE4IwMf0
# 7
Igen azt hiszem ez a jó kifejezés: istenélmény. 5-6 éves koromtól jártam hittanra, templomba aztán teljesen önszántamból ministrálni, meg naponta olvastam a Bibliát stb. Utána 4 évet szintén önszántamból egyházi bennlakásos iskolába.
De az "istenélmény" nem jött. Hát ennyi. Aztán 20 éve szépen búcsút vettem a szentmiséktől és a Bibliámat bevittem egy antikváriumba hogy egy olyan embernek legyen hasznára akinek tényleg kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!