Ha kiderülne, hogy a Szentíràs igaz, akkor az igazolnà, hogy a férfi és a nő közt a pàrkapcsolatban nincs egyenlőség?
Ha erős ateista vagy, akkor zàrd be ezt a topikot, mert valószínűleg csak annyit tudnàl mondani, hogy "abibliacsakegymese". Ha viszont szereted a "mi lenne ha" teóriàkat, vagy hívő vagy, akkor itt a helyed.
Nos, ezt abból vezetem le, hogy bàr.a Bibliàban vannak női szereplők, de elenyésző a szerepük. A papok férfiak voltak kivétel nélkül, Lévi leszàrmazottai. A legnagyobb prófétàk - Izajàs, Jeremiàs, Ezekiel (illetve Dàniel), férfiak voltak. Jézusnak 12 férfi apostola volt, ràadàsul a 72 tanítvàny - a bővebb tanítvànyi kör - is férfiakból àllt, ha jól tudom.
Természetesen lehet azt mondani, hogy ez csak a történelmi korszak miatt lett így, Istennek azonban nem szükségszerű alkalmazkodnia a korabeli elvàràsokhoz. Simàn megtehette volna azt, hogy Mózes helyett példàul egy nőt tesz meg Izrael vezetőjének. De nem így történt. Isten tehàt előnyben részesíti a férfiakat.
Ha kiderülne tehàt, hogy a Biblia mögött Isten van, az a férfi nem felsőbbrendűségét is jelentené?
#13 Akkor gyere miattam, meg a "férfigyűlöletem" panaszkodni, miután kérdezőt, az összes itteni, kérdezővel egyetértő férfi válaszolót, sőt, tudod mit, a bibliát is lenőgyűlölőzöd.
Minden amit írtam, igaz. Az, hogy így kimondva ocsmányul hangzik azért van, mert a vallás is, és a valóság is, amit az ősapáink kreáltak szintén ocsmány.
#20 Figyi, ne mondd el senkinek, de isten nemrég meglátogatott, és azt mondta egy pohár bor mellett, hogy meggondolta magát: a férfiak mostantól nem tölthetnek be semmiféle vezető pozíciót, nem lehet hatalom a kezükben és gyakorlatilag a saját életükbe sem lehet 100%os beleszólásuk, viszont megkapják azt az ó de nemes feladatot, hogy a mostantól aktív, cselekvő nők támaszai legyenek.
Továbbá azt is mondta isten a második pohár bornál, hogy aki azt hiszi, hogy ezzel női felsőbbrendűség jönne el, az egy ostoba, egyházutáló barom, aki képtelen értelmezni a szavait, hiszen mindkét nemnek pontosan ugyanolyan fontosságú feladatokat adott.
Nos, végülis csak beindult az, amire szàmítottam: értelmes vàlaszok érkeztek, még ha nem is tudok egyetérteni azokkal teljesen. De nem fogok kötekedni, provokàlni a véleménykülönbség miatt.
Izgalmas dolognak tartottam feltenni egy ilyen kérdést itt, és nagyon örülök, hogy nem került àt a vallás rovatba, ahol a 25%-os szektàs trollok szétszedték volna az egészet.
Ha màr szóba került a teremtéstörténet, akkor annak elemezgetésekor el kell mondanom, hogy műfaji szempontból a szerző nem történelmet ír, hanem etiológiàt, ahol szimbolikus képekkel - mitologikus nyelven, antimitologikus tartalommal - mondja el, hogy teológiai szempontból mi történhetett a történelem hajnalàn az emberrel, amiért ilyen àllapotba került. A keletkezés valószínűleg a babiloni fogsàg idejére eshető, és ezekből kifolyólag szöveg első hallgatói sem érthették szó szerint. Ezt csak azért mondom el, mert egyesek szó szerint értik a leíràst, noha az vallàstudomànyi szempontból nem jó olvasat.
Valaki említette, a férfi és a nő egyenlőnek teremtetett. Tehàt nincs sem alà, sem fölérendeltségi viszony. Nekem ezt nehéz elfogadni, mert mindig azt làtom, hogy a kapcsolatokban van egy dominàns fél. Napjainkban ezt a szerepet màr a nők kezdik àtvenni, de egyébként klasszikusan a férfiaké ez a szerep. Érdemes egyèbként odadigyelni arra a kijelentésre, ami Mózes könyvében a bűneset utàn hangzik el Istentől az asszony felé:
"...Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad." (1Móz 3,16)
Olyan, mintha a szerző ezzel megjövendölte volna azokat a későbbi àllapotokat, amelyeket egyesek tagadnak, de mégis mindenki észrevesz: szàmos olyan férfi van a vilàgon, aki a szó szoros értelmében uralkodik a nőkön (rosszfiúk) ez a nőknek sem jó, de mégis ragaszkodnak hozzà, és eszük àgàban sem lenne elhagyni egy kedvesebb sràcért, mert szerelmesek beléjük a bunkósàga ellenére. Paradox helyzet, amire szàmos magyaràzat (pl. pszichológiai) van, de létező jelenség.
"...Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad." (1Móz 3,16)
Igen, ez a büntetés volt a bűnbeesés után. De az eredeti állapot nem ez volt. A keresztényég pedig nem ezt a képet hozza. Tulajdonképpen a túlélés záloga volt az ókorban (és még később is egy jó darabig) az hogy a nők "védve" legyenek, hogy ne vegyenek részt háborúkban stb hanem a gyermek utánpótlásról gondoskodjanak. Az ember értéke régen (?) csekély volt, a férfi munkaerő volt, a nő szülőgép. A szegényekre mindig is így tekintettek a történelem folyamán.
Valaki itt írta, hogy az egyik fél mindig domináns egy kapcsolatban. Ez nem igaz, én eddig csak egyenlőségen alapuló kapcsolatban voltam és működött.
Ezt a vallás topikba tedd fel, mert semmi köze a parkapcsolatokhoz, és nem, nem vagy felsőbbrendű, bármennyire is szeretnéd.
A biblia mese, amit himsovi férfiak írtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!