Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha kiderülne, hogy a Szentíràs...

Ha kiderülne, hogy a Szentíràs igaz, akkor az igazolnà, hogy a férfi és a nő közt a pàrkapcsolatban nincs egyenlőség?

Figyelt kérdés

Ha erős ateista vagy, akkor zàrd be ezt a topikot, mert valószínűleg csak annyit tudnàl mondani, hogy "abibliacsakegymese". Ha viszont szereted a "mi lenne ha" teóriàkat, vagy hívő vagy, akkor itt a helyed.

Nos, ezt abból vezetem le, hogy bàr.a Bibliàban vannak női szereplők, de elenyésző a szerepük. A papok férfiak voltak kivétel nélkül, Lévi leszàrmazottai. A legnagyobb prófétàk - Izajàs, Jeremiàs, Ezekiel (illetve Dàniel), férfiak voltak. Jézusnak 12 férfi apostola volt, ràadàsul a 72 tanítvàny - a bővebb tanítvànyi kör - is férfiakból àllt, ha jól tudom.

Természetesen lehet azt mondani, hogy ez csak a történelmi korszak miatt lett így, Istennek azonban nem szükségszerű alkalmazkodnia a korabeli elvàràsokhoz. Simàn megtehette volna azt, hogy Mózes helyett példàul egy nőt tesz meg Izrael vezetőjének. De nem így történt. Isten tehàt előnyben részesíti a férfiakat.

Ha kiderülne tehàt, hogy a Biblia mögött Isten van, az a férfi nem felsőbbrendűségét is jelentené?

2019. máj. 14. 16:39
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
A Bibliaban nem egyszeruen csak ferfiak, hanem zsido ferfiak vannak, en meg egy magyar no vagyok, szoval... Az egy nepnek a mitologiaja, ha igaz is volna akkor az a zsidokra igaz. Es nem csak a ferfiak felsobbrenduseget lehetne abbol levezetni, hanem hogy Izrael nepe mindenki felett all, ok a valasztott nep. Ahh, a Bibliabol tul sok kenyelmetlen kovetkeztetest lehet levonni, inkabb nezz meg egy David Attenborough filmet, jobban jarsz.
2019. máj. 14. 18:48
 22/28 anonim ***** válasza:
66%

#13 Akkor gyere miattam, meg a "férfigyűlöletem" panaszkodni, miután kérdezőt, az összes itteni, kérdezővel egyetértő férfi válaszolót, sőt, tudod mit, a bibliát is lenőgyűlölőzöd.

Minden amit írtam, igaz. Az, hogy így kimondva ocsmányul hangzik azért van, mert a vallás is, és a valóság is, amit az ősapáink kreáltak szintén ocsmány.

#20 Figyi, ne mondd el senkinek, de isten nemrég meglátogatott, és azt mondta egy pohár bor mellett, hogy meggondolta magát: a férfiak mostantól nem tölthetnek be semmiféle vezető pozíciót, nem lehet hatalom a kezükben és gyakorlatilag a saját életükbe sem lehet 100%os beleszólásuk, viszont megkapják azt az ó de nemes feladatot, hogy a mostantól aktív, cselekvő nők támaszai legyenek.

Továbbá azt is mondta isten a második pohár bornál, hogy aki azt hiszi, hogy ezzel női felsőbbrendűség jönne el, az egy ostoba, egyházutáló barom, aki képtelen értelmezni a szavait, hiszen mindkét nemnek pontosan ugyanolyan fontosságú feladatokat adott.

2019. máj. 14. 19:00
 23/28 A kérdező kommentje:

Nos, végülis csak beindult az, amire szàmítottam: értelmes vàlaszok érkeztek, még ha nem is tudok egyetérteni azokkal teljesen. De nem fogok kötekedni, provokàlni a véleménykülönbség miatt.

Izgalmas dolognak tartottam feltenni egy ilyen kérdést itt, és nagyon örülök, hogy nem került àt a vallás rovatba, ahol a 25%-os szektàs trollok szétszedték volna az egészet.

Ha màr szóba került a teremtéstörténet, akkor annak elemezgetésekor el kell mondanom, hogy műfaji szempontból a szerző nem történelmet ír, hanem etiológiàt, ahol szimbolikus képekkel - mitologikus nyelven, antimitologikus tartalommal - mondja el, hogy teológiai szempontból mi történhetett a történelem hajnalàn az emberrel, amiért ilyen àllapotba került. A keletkezés valószínűleg a babiloni fogsàg idejére eshető, és ezekből kifolyólag szöveg első hallgatói sem érthették szó szerint. Ezt csak azért mondom el, mert egyesek szó szerint értik a leíràst, noha az vallàstudomànyi szempontból nem jó olvasat.

Valaki említette, a férfi és a nő egyenlőnek teremtetett. Tehàt nincs sem alà, sem fölérendeltségi viszony. Nekem ezt nehéz elfogadni, mert mindig azt làtom, hogy a kapcsolatokban van egy dominàns fél. Napjainkban ezt a szerepet màr a nők kezdik àtvenni, de egyébként klasszikusan a férfiaké ez a szerep. Érdemes egyèbként odadigyelni arra a kijelentésre, ami Mózes könyvében a bűneset utàn hangzik el Istentől az asszony felé:

"...Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad." (1Móz 3,16)

Olyan, mintha a szerző ezzel megjövendölte volna azokat a későbbi àllapotokat, amelyeket egyesek tagadnak, de mégis mindenki észrevesz: szàmos olyan férfi van a vilàgon, aki a szó szoros értelmében uralkodik a nőkön (rosszfiúk) ez a nőknek sem jó, de mégis ragaszkodnak hozzà, és eszük àgàban sem lenne elhagyni egy kedvesebb sràcért, mert szerelmesek beléjük a bunkósàga ellenére. Paradox helyzet, amire szàmos magyaràzat (pl. pszichológiai) van, de létező jelenség.

2019. máj. 15. 06:11
 24/28 anonim ***** válasza:

"...Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad." (1Móz 3,16)

Igen, ez a büntetés volt a bűnbeesés után. De az eredeti állapot nem ez volt. A keresztényég pedig nem ezt a képet hozza. Tulajdonképpen a túlélés záloga volt az ókorban (és még később is egy jó darabig) az hogy a nők "védve" legyenek, hogy ne vegyenek részt háborúkban stb hanem a gyermek utánpótlásról gondoskodjanak. Az ember értéke régen (?) csekély volt, a férfi munkaerő volt, a nő szülőgép. A szegényekre mindig is így tekintettek a történelem folyamán.

Valaki itt írta, hogy az egyik fél mindig domináns egy kapcsolatban. Ez nem igaz, én eddig csak egyenlőségen alapuló kapcsolatban voltam és működött.

2019. máj. 15. 06:27
 25/28 A kérdező kommentje:
Ezekről az egyenlőségen működő kapcsolatokról nekem az a véleményem, hogy nem vagyok biztos abban, hogy ezek tényleg annyira egyenlőség alapjàn működnek. Bàr még nem volt alkalmam megfigyelni egyet sem közülük, de elképzelésem szerint belemagyaràzàs az egész.
2019. máj. 15. 07:38
 26/28 anonim válasza:
Isten férfi. Egyéb kérdés?
2019. máj. 15. 09:39
 27/28 anonim ***** válasza:
Istennek nincs neme. Maga az elnevezés JHVH a Jah és Hawa szavak anagrammája, Hawa Évának a héber neve. Eleve egy hímnemű és egy nőnemű szóból van összerakva. Ezt egyébként a zsidó misztikusok is tudják. Egy patriarchális társadalomban atyaként hivatkoznak rá, hiszen a férfi nem sugallja az erőt. Egy matriarchális társadalomban Istennő van, mert ő sugallja a termékenységet és az állandó körforgást. Valójában Istennek nem lehet neme, hiszem fizikai teste sincs. Az emberi léleknek sem lesz neme a túlvilágon, ahogy erre Jézus is utalt. A nemiség csak földi jelenség és csak az utódnemzésre korlátozódik.
2019. máj. 15. 16:50
 28/28 anonim ***** válasza:

Ezt a vallás topikba tedd fel, mert semmi köze a parkapcsolatokhoz, és nem, nem vagy felsőbbrendű, bármennyire is szeretnéd.

A biblia mese, amit himsovi férfiak írtak.

2019. máj. 15. 17:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!