Ha kiderülne, hogy a Szentíràs igaz, akkor az igazolnà, hogy a férfi és a nő közt a pàrkapcsolatban nincs egyenlőség?
Ha erős ateista vagy, akkor zàrd be ezt a topikot, mert valószínűleg csak annyit tudnàl mondani, hogy "abibliacsakegymese". Ha viszont szereted a "mi lenne ha" teóriàkat, vagy hívő vagy, akkor itt a helyed.
Nos, ezt abból vezetem le, hogy bàr.a Bibliàban vannak női szereplők, de elenyésző a szerepük. A papok férfiak voltak kivétel nélkül, Lévi leszàrmazottai. A legnagyobb prófétàk - Izajàs, Jeremiàs, Ezekiel (illetve Dàniel), férfiak voltak. Jézusnak 12 férfi apostola volt, ràadàsul a 72 tanítvàny - a bővebb tanítvànyi kör - is férfiakból àllt, ha jól tudom.
Természetesen lehet azt mondani, hogy ez csak a történelmi korszak miatt lett így, Istennek azonban nem szükségszerű alkalmazkodnia a korabeli elvàràsokhoz. Simàn megtehette volna azt, hogy Mózes helyett példàul egy nőt tesz meg Izrael vezetőjének. De nem így történt. Isten tehàt előnyben részesíti a férfiakat.
Ha kiderülne tehàt, hogy a Biblia mögött Isten van, az a férfi nem felsőbbrendűségét is jelentené?
Szerintem ha kiderülne hogy a biblia igaz, az csak még inkább megerősítené, hogy a férfiak gyengébbek.
Egy erős embernek nem kell támaszt teremteni, mert az képes megállni a saját lábán. A bicebóca kezébe kell csak egy strapabíró botot adni, amire tud támaszkodni, hogy lépést tudjon tartani az erősebbekkel.
Szerintem pont, hogy akkor járnátok jobban, ha nem létezne semmiféle isten, és legalább azt elmondhatnátok magatokról, hogy saját erőtökből törtétek be a női nemet, mert akármennyire gusztustalan is ez - hogy gyakorlatilag megfosztottatok minket a közös történelmünk alakításától, amin semmi, de tényleg semmi nem változtat - legalább nem egy gyenge, egoista hím isten teremtett gyenge, bicebóca férfiakat, akik képtelenek funkcionálni egy feleségszolga nélkül.
Persze ne érts félre, az is szánalmas, hogy ki kell találnotok mindenféle természetfeletti erőket, amiket felruháztatok a teremtés képességével, pusztán azért, mert ti nem vagytok képesek erre, és azért, hogy hamis alapot adjatok a "felsőbbrendűségeteknek".
Óriási tévedés. A Biblia szerint a párkapcsolatban egyenlőség van. Az már a társadalmi nyomás ami másfelé terelte a dolgot. Azt írja a nőről Mózes könyve: "Annakokáért elhagyja a férfiú az ő anyját és apját és ragaszkodik a feleségéhez és lesznek ketten egy testté." Pál apostol rögtön azután a mondat után, hogy nők, engedelmeskedjetek a férjeteknek, rápirtít a férfiakra, hogy szeressék a feleségüket, úgy ahogy Jézus az egyházat aki az életét adta érte. Itt egy kölcsönösségről, partnerkapcsolatról van szó, mindig is erről volt és a Biblia ezt helyesli.
Ámde! A Biblia egy ókori törvénykönyv, és Isten és ember együttműködéséről szól. Pl Isten Mózesnek a 10 parancsolatot adta (ami nem rendelkezik a házastársak kötelességéről és nem említi a homoszexualitást sem). Az összes többi törvény Mózes törvénye. Aki Isten ismeretével és saját legjobb belátása szerint hozta őket - az ókorban. Ma, ebben a történelmi pillanatban Mózes más törvényeket hozna.
Ameddig a 10 parancsolatot megtartod (senkinek nem nagyon megy, de ez lenne a lényeg) addig nincs szükség más törvényre, ami szabályozza a férfi-nő kapcsolatot. A nőknek azért nem jutott kiemelkedő szerep a Bibliában mert a társadalomban sem volt kiemelkedő szerepük. A férfiak nem hallgattak volna a női prófétákra (amúgy a Biblia említ női prófétákat, de nem írtak könyveket, talán írni sem volt szabad megtanulniuk, nem tudom) szóval az ő szerepük, ha volt is, nem volt jelentős.
Ennek ismeretében a férfiak felsőbbrendűségét a Biblia sehol nem hirdeti.
Szívesen.
"Simàn megtehette volna azt, hogy Mózes helyett példàul egy nőt tesz meg Izrael vezetőjének. De nem így történt. Isten tehàt előnyben részesíti a férfiakat."
Miért előny az, ha te vagy a vezető? Egy jó vezető nem a saját neme, haveri köre vagy asztaltársasága érdekeit képviseli, hanem az egész nemzetéét vagy a teljes rábízott csoportét, szóval elméletben lehetne bármilyen nemű (feltételezve, hogy Isten jó vezetőt választott). Szóval szerintem az az egyetlen logikus magyarázat, hogy nem azért választotta Mózest, mert amúgy ott volt még Jutka is, aki szintén megfelelő vezető lehetett volna, de neki nincs sem szakálla, sem golyói, úgyhogy alsóbbrendű, hanem azért, mert kizárólag őt tartotta megfelelőnek erre a szerepre. Szerintem attól, hogy Isten (vagy nevezzük bárminek) más feladatot szabott a nőkre még nem feltétlenül voltak hátrányban. Egy olyan korban, amikor bármikor szólhatnak, hogy készülj, mert napkeltekor indulunk a csatába, ahonnan nagy valószínűséggel soha, vagy csak évek, évtizedek után, hadifogságból kivergődve jut haza az ember még előnyben is van egy nő, ha otthon maradhat és nevelgetheti a 6-8-10 gyerekét.
9-es(most már 7-es) vagyok.
Szerintem nincs jelentőssége. Úgy gondolom fordított helyzetben Ádám is ugyanígy tett volna. Elvégre egymásnak lettek teremtve, így egyértelműen mindent megosztanak.
Amúgy ezt egy utólagos magyarázkodásnak, áldozathibáztatásnak tekintem. Mivel A Biblia írásakor már réges rég a patriarchális berendezkedés volt a jellemző, így kézenfekvő kit állítanak be bűnösnek.
Én hívő vagyok-nem vallásos. Hiszek a termtéselméletben, viszont nem érzem az éles ellentmondást a teremtés és az evolúció között. Ebbe most nem mennék bele részletesen.
A nő teremtését ugye tudjuk. Aki nem, annak bemásolta már valaki. Lényeg, hogy egyenrangú társ volt a cél.
Viszont ez nem jelenti azt-szerintem- hogy teljesen egyformának kell lennünk. Vannak olyan dolgok, amikben a nők általában jobbak és vannak, amikben általában a férfiak. De minden ember egyéniség. A neme alapján nem szabad megkülönböztetni senkit.
Vegyünk egy nagyon "alfa" pasit, aki választ maga mellé egy igazán nőies, gondoskodó nőt. Ellentétek vonzzák egymást, minden rendben. Egészen addig, amíg a férfi nem kezd el uralkodni a nőn. Ha már az élet minden területét uralni akarja, mert ő a férfi, ott megette a fene az egészet. Hiszen egy ilyen kapcsolatban a másik félnek mindig hiányérzete lesz, mert a képességei, egyénisége nem tud kibontakozni.
Ugyanez a helyzet azzal, ha egy nő papucsot csinál a férfiból. Ahol a NŐ dönt mindenről, a férfi meg bólogat, közben meg utálja az alárendelt szerepet. De így él, mert azt hiszi, hogy ez a normális.
Szerintem a Biblia istene, vagy nevezzük bárhogyan azért teremtette az embert, hogy boldog legyen. Ki-ki a saját "tálentumaival". Kétlem, hogy az alá-fölérendeltségi viszony a jó. Lényeg, hogy társak legyenek. Kiegészítsék egymást, ne elnyomják a másikat.
Röviden, én nagyon nem hiszem, hogy Isten számára a férfi valamiféle fesőbbrendű lény, míg a nő valami alantas senki, aki arra való, hogy szolgálja az urát. Ha így lenne, akkor a nők nem kapnának változatos, csodás tehetségeket. Elég lenne nekik az ösztön, hogy szoptasság az utódot, meg tudjanak kenyeret dagasztani. Minek kellenének az afféle úri huncutságok, mint pl. a matematika, vagy a programozás terén mutatott tehetség, amivel nagyon sok nő dicsekedhet. Nagyon közeli tapasztalat. Anyum vegyész. Jóval sikeresebb, mint sok férfi kollégája. Amúgy teljesen nőies jelenség, de kimagaslóan okos nő. Fura lett volna őt háztartásbeliként elképzelni apám mellett, aki diplomás ugyan, de jóval szerényebb képességekkel rendelkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!