Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha kiderülne, hogy a Szentíràs...

Ha kiderülne, hogy a Szentíràs igaz, akkor az igazolnà, hogy a férfi és a nő közt a pàrkapcsolatban nincs egyenlőség?

Figyelt kérdés

Ha erős ateista vagy, akkor zàrd be ezt a topikot, mert valószínűleg csak annyit tudnàl mondani, hogy "abibliacsakegymese". Ha viszont szereted a "mi lenne ha" teóriàkat, vagy hívő vagy, akkor itt a helyed.

Nos, ezt abból vezetem le, hogy bàr.a Bibliàban vannak női szereplők, de elenyésző a szerepük. A papok férfiak voltak kivétel nélkül, Lévi leszàrmazottai. A legnagyobb prófétàk - Izajàs, Jeremiàs, Ezekiel (illetve Dàniel), férfiak voltak. Jézusnak 12 férfi apostola volt, ràadàsul a 72 tanítvàny - a bővebb tanítvànyi kör - is férfiakból àllt, ha jól tudom.

Természetesen lehet azt mondani, hogy ez csak a történelmi korszak miatt lett így, Istennek azonban nem szükségszerű alkalmazkodnia a korabeli elvàràsokhoz. Simàn megtehette volna azt, hogy Mózes helyett példàul egy nőt tesz meg Izrael vezetőjének. De nem így történt. Isten tehàt előnyben részesíti a férfiakat.

Ha kiderülne tehàt, hogy a Biblia mögött Isten van, az a férfi nem felsőbbrendűségét is jelentené?

2019. máj. 14. 16:39
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
66%

Nem szükségszerű alkalmazkodni neki, csupán a szabad akarat miatt megy bele a játékba gondolom. Azt meg nem hiszem, hogy direkt tökön szúrná magát az Öreg azáltal, hogy arra bíz egy feladatot, akit már azelőtt kinyiffantanak, hogy szólásra nyitotta volna a száját.

Szerintem csak a közeg miatt lett így, napjainkban lazán jobban járna valami dekoratív/sikeres/karrierista muffokkal.

32/f

2019. máj. 14. 16:46
 2/28 anonim válasza:
91%

A Biblia és minden más mű az adott kor eszméit tükrözi. Aki olvasta annak elég egyértelmű, hogy fikció. Rengeteg téves megállapítás van benne ami annak tudható be, hogy egyszerűen az akkori emberek nem voltak tisztában alap dolgokkal a világot illetően. Lásd például a teremtéstörténet. Vagy Mózes 40 éves vándorlása egy pár hét alatt megtehető útvonalon.

Az adott korban a férfiak felsőbbrendűek voltak, ennyi van mögötte. De ez nem isteni sugallatra történt, hanem társadalmi normák miatt. Mivel a nők nem is írhattak viszonylag nehéz lett volna befolyásolniuk a Biblia megírását a saját nézőpontjukkal.

2019. máj. 14. 16:58
 3/28 anonim válasza:
97%
Álmodj, királylány... :P
2019. máj. 14. 17:01
 4/28 A kérdező kommentje:

A ptolemaida-dinasztiàban Kleopàtràt nagy tisztelettel illették. Amit kimondott, annak úgy kellett lennie. Tehàt egy tekintélyes női vezető az ókorban is labdàba tudott rúgni. Isten azonban úgy néz ki a férfiakat részesítette előnyben.

Minde azt jelenti, hogy Isten létezéss igazolja a férfi nem felsőbbrendűségét is. Ez amúgy azt is jelenti, hogy a feministàknak ateista aktivistàkkà is kellene vàlnia.

2019. máj. 14. 17:04
 5/28 A kérdező kommentje:

Ezzel a magyaràzkodàssal lényegében te is elismered, hogy Isten létezésének az esetleges bizonyítàsa magàban hordozza a két nem egyenlőségének elvetését és hogy az egyenlőségben hívőknek szükségszerüen ateistànak kell lennie, ugye így van?

2019. máj. 14. 17:07
 6/28 anonim válasza:
75%
Én Isten létét nem vetem el, de abban biztos vagyok, hogy még ha létezik is, nem a Biblia istene az.
2019. máj. 14. 17:09
 7/28 anonim válasza:
100%

"Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. Formált tehát az Úristen a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember elnevezi Így adott az ember nevet minden jószágnak, az égi madaraknak és minden vadállatnak, de az emberhez illő segítőtársat nem talált. Mély álmot bocsátott azért az Úristen az emberre, és az elaludt. Akkor kivette az egyik oldalbordáját, és húst tett a helyére. Az emberből kivett oldalbordát az Úristen asszonnyá formálta, és odavezette az emberhez. Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett."

– 1. Móz. 2: 18-23

Tehát eredendően Isten a férfi társának teremtette a nőt. Se nem alá-, se nem fölérendeltjének, hanem egyenrangú félnek. Erre utal az is, hogy a teremtéséhez a férfi oldalbordáját használta fel. A dolgok a bűnbeesés és a paradicsomból való kiűzetés után változtak meg. Ugyanis onnantól az emberek saját maguk döntötték el mi a jó és mi a rossz.

2019. máj. 14. 17:12
 8/28 A kérdező kommentje:

Én agnosztikus gondolkodóként, főleg Richard Dawkins könyveinek elolvasàsa utàn nem tudok hívő lenni.

Nem tartom azonban kizàrtnak, hogy a Bibliàban megszólaló Isten igazi, e tekintetben sok múlik a Dàniel neve alatt írt könyv hitelességén. Hiszen a babiloni korszakból senki sem làthatta előre Nagy Sàndor felemelkedését és birodalmànak szétszakadàsàt. Ugyanakkor a tudomàny szerint nincs szükség Teremtőre.

Hàt nem tudom...

Ezért vagyok agnosztikus :-)

2019. máj. 14. 17:15
 9/28 A kérdező kommentje:

Ez nagyon jó teológiai magyaràzat!

Egy kérdésem lenne:

Ki a felelős a bűneset miatt? A szimbolikus leíràs szerint ugyanis a nő vitte bűnbe a férfit.

Jelent-e ez valamit?

2019. máj. 14. 17:21
 10/28 anonim ***** válasza:
100%
De vágod, hogy nem az egyiptomiak Istene... Kleopátráról és a többiektől meg csak annyit, hogy kivétel erősíti a szabályt. Voltak ugyan női uralkodók, de nem az volt a jellemző.
2019. máj. 14. 17:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!