Ti egyetértetek azzal, hogy a keresztény vallás közelebb áll a baloldali értékekhez, mint a jobboldaliakhoz?
Kedves Kérdező!
Melyik megfogalmazás szerinti bal- és jobboldalra gondolsz? A klasszikusra, a modernre, vagy a posztmodernre?
Kérdésdben mely ker. értékekre célzol?
Az az igazság, hogy ami nincs kerekperec leírva a Bibliába (pl. hogy melyik politikai oldalt támogasd), akkor úgy lehet csűrni-csavarni a Bibliát, hogy mindent, és annak az ellenkezőjét is ki lehet hozni belőle. Előre leszögezem, én nem foglalok állást.
Mindenesetre jól össze lehet kombinálni a szociális érzékenységet és a keresztyénséget, az igaz. Jézusnak a tűfokos tevés hasonlata elég világos, meg az adakozásra való felhívása is.
De a kapitalista keresztyének erre azt szokták válaszolni, hogy:
1) Hát az adott korban mi is volt... Volt egy torta, amit fel kellett osztani, aki gazdag akart lenni, annak a másik tortaszeletét el kellett venni. A kapitalizmus megjelenése óta viszont viszont meg lehet úgy is gazdagodni, hogy mástól nem veszel el semmit, hanem megnöveled a tortaszeletedet. Péládul mit tudom én... Bill Gates se zsákmányolt ki senkit se.
2) Pál Apostol is azt írja, hogy "aki nem akar dolgozni, ne is egyék". (Ezt a Példabeszédekből idézi.)
3) A keresztyéni hozzáállás valóban a bőkezű adakozás lenne. Jézus viszont sose mondta, hogy adjuk az államnak a pénzünket, hogy ő ossza szét (vagy nyúlja le éppen), hanem mindenki a saját lelkiismerete szerint adakozzon.
#1 anyagi szempontból
baloldal: szegények támogatása
jobboldal: jómódúak támogatása
Szerintem hülyeség csak oldal szerint értékelni egy pártot, mert elvesznek és torzulnak benne a részletek.
Az viszont tény, hogy a kereszténység a rászorulókra is hangsúlyt fektet és a nacionalizmust nem tartja önálló értékként (a radikális nézeteket pedig elítéli).
"Más szempontból viszont jobboldali, tehát így nem köthető egyikhez sem."
Milyen szempontból jobboldali?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!