Szerintetek belefér a "Hun Miatyánk" egy egyházi karácsonyi ünnepségbe?
24-én tartjuk a karácsonyi ünnepséget a keresztény közösségünkben.
Egyik gyülekezeti tag fel fogja olvasni a "Hun Miatyánk" imádságot.
,, Miatyánk Istenünk, bennünk van országod.
Elõttünk Szent Neved, s törvény akaratod.
Mindennapunk gondját magadon viseled,
Bûneinket mint mi is másnak- nekünk elfeleded.
Te kezed vezet kísértéseken át,
s lefejte rólunk a gonosz járomát.
Tied a nagyvilág összhatalma, üdve
Mindöröktõl kezdve, legyen mindörökre!"
Ahogy ezt olvastam többször, egyre inkább azt érzem, hogy ennek nem sok keresnivalója van egy egyházi ünnepségen a templomban.
Gnosztikus és ezósra is hajazó fordulatokat vélek felfedezni benne. Ezért sem gondolom helyesnek, hogy a templomban felolvasásra kerül idén.
Nem tudom. Én semmi rosszat nem találtam benne.
Ha nagyon kemények akarunk lenni, akkor a Himnusznak sincs keresnivalója. A szózatnak meg végképp nincs mit.
Ez egy történelmi egyház.
Éppen ezért sem értem, hogy a lelkipásztor/pap hogy engedheti ezt meg.
Ő is tudja, hogy milyen versek és énekek fognak elhangzani. És nem szólt semmit a fent említett ima ellen. Tehát 24-én simán elhangzik majd a templomi ünnepségen.
A Himnusz és a Szózat hozzátartozik a nagyobb ünnepekhez.
De a Hun Miatyánk? Az nem is magyar.
De még nem is a Bibliában megismerhető Istent említi.
A versek között van feltüntetve.
De ugye már ez is megtévesztő, hiszen ez egy ima. Szakrális szöveg.
A Boldogasszony is bosszantana, protestánsként. :)
Hát, akkor azt hiszem, hogy a kedvenc protestánsomnak fogadlak :P
Jaj de ne maradj fent sokáig, mert nem lesz erőd holnap megenni a töltött káposztát :)
Szép álmokat és nagyon boldog karácsonyt!
Ha gondolod veled leszek a vers alatt lélekben és befogom a füled vagy nem tudom, hogy van-e jobb terved.
Ha gondolod segítek. Vagy csak ha akarsz róla beszélni, én szívesen meghallgatlak. Vagy megölellek ;P
Teológiailag a Himnusz istenképe sem összeegyeztethető szigorúan véve a keresztény istenképpel.
Egy törzsi, nemzeti Istent tár fel, akinek mi vagyunk a választott népe, háborúkban győzelmet és büntetést oszt ránk más népek viszonyában.
Ez az ószövetségi istenképpel kompatibilis (igazából egyfajta magyar változata a bibliai zsoltároknak), de az egyetemes, nemzetek feletti, népek feletti újszövetségi Atyaisten képével nem összeegyeztethető.
Egyébként nem tudom, hol látsz benne ezós hajlamot. Pláne gnosztikust. A Bibliában is benne van az Isten Országa bennetek van formula. Mindennapok gondját magadon viseled - Krisztus a kereszthordozó. Világ összhatalma - omnipotentia - minden hatalom -mindenhatóság. Klasszikus isteni tulajdonság.
Szóval nem vágom. Szerintem szép ez az ima.
"a Miatyánk imát az Úr tanította"
Azt elárulod, MILYEN NYELVEN????
Ugyanis ez a "kun miatyánk" gyakorlatilag ugyanaz, mint a "hagyományos", csak más fordításban.
Semmi problémát nem látok ebben, egyszerüen más a fogalmazás, de a tartalom ugyanaz.
És mivel kizárt, hogy az úr magyarul talált ki imát, ezért ez semmivel sem rosszabb, mint a megszokott szöveg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!