Budapesten lesznek holnap/holnapután karácsonyi szentmisék valahol Budapesten?
Igen, a szerb templomnál szombat du 4-kor szokott kezdődni egy szertartás, aztán vasárnap reggel a szokásos időpontban.
Az orosz templomok közül az egyik szombat du 5 , vasárnap délelőtt 10 óra, itt írják: [link]
A Petőfi téri ónaptárosoknál szombat este 10 és vasárnap reggel háromnegyed 8. Itt a link: [link]
Can erről valamilyen oldal, hogy kik újnaptárosok, kik nem?
Pl a románokról tudtam eddig is, hogy újnaptárosok.
Itt írnak pl róla [link]
Nem minden van fenn az interneten, részletes magyarázat ebben a könyvben: Dr. Berki Feriz "Az ortodox kereszténység"
Kösz.
Akkor ha már úgyis itt vagy, hadd kérdezzek még tőled. :)
Ti (mint ortodoxok) nem féltek amikor egymás nyála után rakjátok a szájatokba a kanalat? Pl ha előtted egy krákogós taknyos göthös öregasszony összenyálazza a kanalat, akkor te mondjuk nem félsz azt a szájadba tenni?
Illetve a násik kérdésem, hogy azoknak a vékony narancssárga gyertyáknak mi a pontosabb jelentése? Illetlenségnek számítana, ha én csak szimplán bemegyek és nem veszek gyertyákat?
"Ti (mint ortodoxok) nem féltek amikor egymás nyála után rakjátok a szájatokba a kanalat? Pl ha előtted egy krákogós taknyos göthös öregasszony összenyálazza a kanalat, akkor te mondjuk nem félsz azt a szájadba tenni? " - Nem, nem félek, még sosem lett semmi bajom. Az a kanál nem közönséges kenyeret és bort tartalmaz, hanem átváltoztatottat, és AZ nem árt nekünk, hanem gyógyít.
(Ráadásul én gluténérzékeny vagyok, de abból nyugodtan eszem.)
Ahol nincsenek érvényes szentségek, ott természetesen fertőző lenne egymás után ugyanazzal a kanállal enni.
Nyugodtan bemehetsz és nem veszel gyertyát. Tudtommal a színeknek nincs jelentése.
Értem.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy igaz az, hogy az ortodox kereszténységben van a legkisebb hangsúly fektetve az Ószövetségre a mai egyházak közül?
És szerinted is sokkal jobb lett volna, ha Magyarország anno a keleti kereszténységet vesz fel, a nyugati helyett? Akkor most pl biztos nem lenne ennyi oikofób nyugatistenítő hazaellenes személy...
'A másik kérdésem pedig az lenne, hogy igaz az, hogy az ortodox kereszténységben van a legkisebb hangsúly fektetve az Ószövetségre a mai egyházak közül?"- Nem ismerem a mai egyházakat, kivéve a katolikust. Nem igaz a fentebbi állítás, mert pl jóval nagyobb hangsúly van a zsoltárokon mint a katolikusoknál, viszont az ószövetség többi része nem annyira hangsúlyos.
"És szerinted is sokkal jobb lett volna, ha Magyarország anno a keleti kereszténységet vesz fel, a nyugati helyett?" - akkoriban magyarok az akkor még egységes kereszténységhez csatlakoztak, a keleti rítushoz is, ami később háttérbe szorult. "Akkor most pl biztos nem lenne ennyi oikofób nyugatistenítő hazaellenes személy..." - Sajnos nem teljesen így van, de ez már nagyon messzire vezetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!