Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell újra ugyanazt...

Miért kell újra ugyanazt hangoztatni tévesen?

Figyelt kérdés

Üdv. Jehova Tanúi rendszeresen próbálják hitelesíteni a mondandójukat azzal, hogy "híres költők, írók, és maga Károli Gáspár is használta a Jehova nevet"

Tudjuk viszont jól, hogy azok a költők, és Károli Gáspár is abban az időszakban élt, amikor még a Biblia tudomány nem cáfolta meg a Jehova szó nevét, a későbbiekben ezt megtörtént, és ma nem létezik olyan hitelesített Biblia tudós, aki azt állítaná, hogy a Jehova név továbbra is elfogadható.

Tudván ezeket a tényeket, a tanúk miért igyekeznek egy már bizonyítékokkal megbuktatott állítást továbbra is felhasználni ?

2018. nov. 11. 18:00
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem már akkor is megcáfolták, mert egyházi berkekben sosem terjedt el ez a műszó. Az sajnálatos, hogy Károlyi ismeretei nem terjedtek ki ilyesmire és használta fordításában, ha használta.
2018. nov. 11. 18:05
 2/15 anonim ***** válasza:
91%

Istent aligha érdekli, hogy milyen hangalakú szóval szólítják meg, ha amúgy az istenképe az őt megszólítónak helyes.

A probléma a Jehova Tanúinál, hogy (még?) nem ismerték fel, hogy ki Jézus. Jézus azt mondta a Jn 5:23-ban, "hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, mint az Atyát. Aki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát sem..."

Az, hogy ők Jézust egy arkangyalként tisztelik, kizárja, hogy az Atyáról helyes istenképük legyen a fenti Jn 5:23 alapján. Jézus Isten. Leborultak előtte emberek a földön, és nem mondta, hogy "ne tedd". Minden hűséges angyal visszautasította volna, hogy egy ember leboruljon előtte. Semmilyen kísértés soha nem tudta bűnre vinni. Az Atyától SZÜLETETT. Aki Istentől születik az Isten, nem angyal. A szavával megbocsátotta az Isten ellen elkövetett bűnöket. Mindenki számára világos kellene legyen, hogy mindenki csak olyan bűnöket bocsáthat meg, amiket ellene követtek el! Hogy merte volna Jézus az Isten ellen elkövetett bűnöket megbocsátani, ha csak egy angyal?

üdv

Stefán

2018. nov. 11. 18:21
 3/15 A kérdező kommentje:

Nekem az a problémám, hogy bezárt ajtókkal, és ablakokkal találkozok, amikor a tanúktól újra, és újra ugyanazt hallgatom, miközben számtalan korábbi érvelés meg lett téve, amik egy már újra hangoztatott témát régen cáfolt, vagy legalábbis erősen kétségessé tette a hitelességét.

Mi értelme van annak, ha egy beszélgetés az elkezdése előtt már le is van zárva? Tulajdonképpen, az ember, hogyan beszélgessen kedvesen Istenről egy embertársával, ha ő bennem a tévedőt, és magában a helyesen értelmezőt látja? Mi értelme az ilyen beszélgetésnek? Mi értelme a tényeknek, az érveléseknek, ha a végén annyi a válasz, hogy "te tudod"

Mi értelme az ilyen beszélgetésnek?

2018. nov. 11. 18:26
 4/15 KZitus ***** válasza:
7%

Szia

Isten Szava soha nem téves. Mindig az a lényeges Jehova Istenről, amit Ő Maga kijelent magáról. pl.

„MINDAZ, aki segítségül hívja Jehova nevét, megmentésben részesül” Róma 10:13 - és csak azok!!

„És akik a nevedet ismerik, benned bíznak, mert te biztos nem hagyod el a téged keresőket, ó Jehova!” Zsoltárok 9:11, Károli.

2Mózes 34:5, 6

"Ekkor Jehova lejött a felhőben, megállt Mózes mellett, és feltárta neki a nevét, a Jehova nevet. Jehova elhaladt előtte, és kijelentette: „Jehova, Jehova irgalmas és könyörületes Isten, türelmes, odaadóan szeret, és mindig hűséges." - nem csak a nvét mondta meg, de azt is, mi a jelentőség a nevének."

3Mózes 22:32 "Ne szentségtelenítsétek meg szent nevemet. Az izraeliták szenteljenek meg engem. Én vagyok Jehova, aki megszentellek titeket,..."

Zsoltárok 8:1

" Ó, Urunk, Jehova, mily fenséges a neved az egész földön, méltóságodat még az égnél is magasabbra helyezted!"

Zsoltárok 148:13 "Dicsérjék Jehova nevét, mert egyedül az ő neve páratlanul magasztos. Méltósága felette áll égnek és földnek."

2Mózes 3:15

"És Isten még egyszer elmondta Mózesnek: „Így szólj az izraelitákhoz: »Jehova, a ti ősapáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok.« Örök időkön át ez az én nevem+ és ezen a néven fognak engem ismerni nemzedékről nemzedékre."

Malakiás 1:11

„Kelettől nyugatig nagy lesz az én nevem a nemzetek között. Mindenütt áldozatot mutatnak be, hogy felszálljon a füstje, és áldozatot ajánlanak fel a nevemnek, tiszta ajándékot. Mert nagy lesz a nevem a nemzetek között” – ezt mondja a seregek Jehovája."

Ezékiel 36:23

»Meg fogom szentelni nagy nevemet, amely meg lett szentségtelenítve a nemzetek között, amelyet megszentségtelenítettetek közöttük. És megtudják a nemzetek, hogy én vagyok Jehova – ez a legfőbb Úr, Jehova kijelentése –, amikor meg leszek szentelve közöttetek a szemük láttára." - te kik között érzed magadat? akik megszenelik Jehova nevét, vagy akik megszentségtelenítik?

Isten igazságát SOHA nem fogja "tudomány" "bizonyítékokkal megbuktatott" hazugsággá változtatni, bár Sátán és követőinek ez a célja már több mint 6 ezer éve. Azon is gondolkodjál el, hogy mit jelent a számodra az(hogyan érinti az életedet), "Isten nevét hiába fel ne vedd"!!

A 2Mózes 20:7-ben olvashattsz aról, mi történik azokkal, akik ezt mégis megteszik.

2018. nov. 11. 19:11
 5/15 anonim ***** válasza:

"Istent aligha érdekli, hogy milyen hangalakú szóval szólítják meg, ha amúgy az istenképe az őt megszólítónak helyes."

Itt van a lényeg!

2018. nov. 11. 20:18
 6/15 anonim ***** válasza:
13%

Ha Istent nem érdekelné, akkor Jézus sem imádkozott volna Isten nevének a megszenteléséért.

Sőt az imának az első mondani valója így kezdődik:

"szenteltessék meg a Te neved"

Nem Jézus neve, hanem az Atyja neve.

Jézus nem a saját nevének a megszenteléséért imádkozott.Ebből is látszik, hogy ki az aki mindenek felett áll.

Úgy hogy nullázgassatok, meg hadakozzatok ez ellen, a lényegen ez nem változtat.

2018. nov. 11. 20:47
 7/15 anonim ***** válasza:

Ezt úgy is értettem, hogy valószínűleg a Jehova névnek sincs Isten ellenére. Ha valaki Jehova Tanújából a mi gyülekezetünk tagjává válna, és továbbra is a Jehova nevet használná, én nem próbálnám leszoktatni. Csak engem se akarjon leszoktatni az Isten névről.

És persze nem úgy értettem, hogy a Mindenhatót bárminek lehet szólítani (ne próbáld meg pl. Sátánnak szólítani, mert hátha valaki más fog válaszolni neked :). Hanem hogy nem egy puszta hangalak a lényeg. Ilyenen vitatkozni tiszta időpocsékolás.

üdv

Stefán

2018. nov. 11. 21:03
 8/15 szp72 ***** válasza:
83%

Nem tudom mit kell annyit rugózni ezen a kiejtésen. A legtöbb bibliai személy nevét sem az eredeti kiejtésben használjuk, hanem többé-kevésbé eltorzítva. Ugye a mi magyar Jézus szavunk sem az eredeti kiejtés szerint való. Ha a héber "Jesua" helyett Jézust mondunk, akkor miért baj ha Jahve helyett egyesek Jehovát mondanak?

Jehova tanúi azt magyarázzák, hogy Istent a nevének kiejtése és annak megváltozása még egyáltalán nem zavarja, de egy teljesen más szóra való lecserélése már abszolút sértő. Például ha Jézust a "Jézus" név helyett mindig csak a Megváltó vagy Szabadító névvel illetnénk, akkor elveszne az oly drága Jézus név, s ez nem helyes.

Valóban a Jézus nevet annyira megszoktuk, hogy én sem cserélném le semmi pénzért, de megkockáztatom, ha egy teljesen pogány népnek valaki úgy hirdetné az evangéliumot, hogy következetesen az ő nyelvükön neveznénk Szabadítónak, s ezt szoknák meg, Jézust ez szikrát nem érdekelné.

A Biblia valóban beszél Isten nevének fontosságáról, a "név" megszenteléséről, a "név" terjesztéséről stb. Azonban a bibliai "név" valójában nem pusztán a hangsort jelenti, hanem a személyt, a lényt, nem volt a zsidóknak ugyanis erre az elvont fogalomra még külön szavuk. Például: "Hívd segítségül JHVH nevét!" Könnyű belátni, hogy egy név senkinek se tud segíteni, nem a JHVH hangsort kell segítségül hívni, hanem JHVH személyét.

Amikor Jézus arról beszél, hogy megismertette velünk az "Atya nevét", akkor is természetesen az Atya személyét értette, s nem a Jehova hangsort, már csak azért sem, mert azt mindenki ismerte, aki tudott olvasni. Jézus korában a zsidók nem ejtették ki a JHVH-t, de ismerték a szót, hiszen leírni leírták. Ezt a szokást Jézus maga is követte, amit onnan tudunk, hogy emiatt senkivel sem vitázik és ő sem bírál ezért senkit.

Az Újszövetségben nem szerepel a JHVH egyetlen egyszer sem. Jehova tanúi hamisítanak, mert a teológiájukat fontosabbnak tartják, mint az isteni gondviselést, amely vigyázott a szövegekre, hogy meg ne hamisítsák. Szerintük a háromsághívők írták át a JHVH-t Úrra, hogy összemossák a két személyt. A helyzet az, hogy az állítólagos hamisítók a JHVH-val ugyanúgy tudtak volna hamisítani, hiszen "Jézust az Úr" helyett azt is írhatták volna, hogy "Jézus a JHVH."

JHVH név helyett Jézus, az apostolok és az Újszövetség hagyományát követve mi az Úr szót használjuk. Persze nem bűn a Jehova név használata sem, de az Újszövetség tudatos hamisítása bizony már elég nagy bűn.

2018. nov. 12. 00:29
 9/15 anonim ***** válasza:
0%

(János 17:26) 26 És megismertettem velük a nevedet,. . .

(János 17:6) 6 Nyilvánvalóvá tettem a nevedet azoknak az embereknek, akiket nekem adtál a világból. . . .

Ha Jézus nem használta volna, és nem tartotta volna fontosnak, amit a Farizeusok helytelenül elhagytak, akkor ezek a versek nem kerültek volna bele a Bibliába.

Jézus helyreállítani jött azt amit elrontottak az emberek. Így hiába hadakoznak némelyek, a versek magukért beszélnek.

Jézus elsősorban nem az emberiség megmentéséért aggódott. Földi élete alatt mindvégig főként azon fáradozott, hogy megszentelje és dicsőítse Atyja nevét.

Ezt tette például a názáreti zsinagógában is, amikor Ézsaiás tekercséből olvasott fel, és bejelentette, hogy mi a megbízatása: „Jehova szelleme van rajtam, mert felkent, hogy jó hírt hirdessek a szegényeknek”.

Ézsaiás tekercsében pedig nem az Úr kifejezés van, így nem is olvashatta azt másként, mint ahogy írva van.

Máté evangéliumában, 18 esetben található meg a Jehova név, még F. Delitzsch által a XIX. században készített héber változatban is.

De hát ti tudjátok, Ti vagytok a nagy szakemberek....

2018. nov. 12. 01:17
 10/15 szp72 ***** válasza:
100%

"Kinyilatkoztattam nevedet az embereknek, akiket a világból nekem adtál." (Jn 17,6)

@ Ha Jézus nem használta volna, és nem tartotta volna fontosnak, amit a Farizeusok helytelenül elhagytak, akkor ezek a versek nem kerültek volna bele a Bibliába.

Jézusnak nem kellett kinyilatkoztatnia a JHVH nevet, mert mindenki ismerte. Ott volt minden héber tekercsben, csak nem ejtették ki, hanem az Úr szót mondták helyette. Jézus az Atya személyét jött kinyilatkoztatni, hiszen azt nem ismerte igazából senki:

"senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni." (Mt 11,27)

Tehát senki nem ismeri az Atyát, csak akinek a Fiú kinyilatkoztatja, ezért mondja Jézus, hogy kinyilatkoztattam "nevedet" az embereknek, vagyis az Atya személyét. Jézus tanítása valójában a bensőséges "Atya" megszólítást teszi gyakorivá és gyakorlattá, ami egyáltalán nem volt általános, Jézus Lelke is pontosan ezt teszi:

"Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldte Fiának Lelkét szívünkbe, aki ezt kiáltja: Abba, Atya!" (Gal 4,6)

A Miatyánk imádságban is sehol egy Jehova, de még csak egy áthamisított "Úr" név se található, hanem csak az Atya megszólítás. Tulajdonképpen ez az a név, ami megszentelendő, mert ez az a név, amely legjobban kinyilatkoztatja az Istent, az Atyát.

@ Jézus elsősorban nem az emberiség megmentéséért aggódott. Földi élete alatt mindvégig főként azon fáradozott, hogy megszentelje és dicsőítse Atyja nevét.

Ha így lenne, akkor hemzsegnie kellene a Jehova névnek az Újszövetségben, de nincs egyetlen egy se. Isten ezek szerint ponta a lényeget engedte kihamisítani belőle. Jézus még az állítólag áthamisított "Úr" megszólítást sem nagyon használja, hol szólítja Jézus Istent Úrnak, ami ugye szerintetek egy áthamisított Jehova? Szinte sehol.

@ Ézsaiás tekercsében pedig nem az Úr kifejezés van, így nem is olvashatta azt másként, mint ahogy írva van.

Simán olvashatta, ha ez volt a szokás. Hol bírálja Jézus ezt a szokást? Vagy hol bírálják őt, hogy nem tartja ezt a szokást? Sehol, ami csak azzal magyarázható, hogy ebben a kérdésben nem volt konfrontáció.

@ Máté evangéliumában, 18 esetben található meg a Jehova név, még F. Delitzsch által a XIX. században készített héber változatban is.

Lehetséges, hogy valamikor létezett olyan evangéliumi kézirat, amiben még szerepelt a JHVH, de ha így volt is, csak írásban volt így, de nem ejtették ki. Ismerünk görög septuaginta kéziratokat amelyben a JHVH héber betűkkel szerepel, ami szintén azt bizonyítja, hogy nem ejtették ki, hiszen akkor átírták volna valahogy görög betűkre, mint minden más bibliai nevet. A qumráni tekercseken is Isten neve óhéber-föníciai betűkkel van, míg a szöveg többi része a máig használatos héber quadrát betűkkel.

Aki az Újszövetségben szerepelteti a Jehova szót valójában hamisít, vagy legalábbis rossz fordítást készít, mert Jézus aligha használta. Persze ha a JHVH helyett az Úr szót olvassuk, akkor végül is nem az.

@ De hát ti tudjátok, Ti vagytok a nagy szakemberek....

Az, hogy az újszövetségi görög iratokban egyetlen egyszer sem szerepel a Jehova, ahhoz nem kell nagy szakértelem, ez egy nagyon könnyen ellenőrizhető tényállás.

2018. nov. 12. 09:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!