Jehova tanúi, férjek! Imádkoztok együtt a feleségetekkel?
3.
"Ez milyen undorító már."
Egyáltalán nem undorító. Senki nem mondta, hogy egyet kell értened vele, de Isten teokratikus elrendezésében, így helyes.
Ebből is látszik, hogy az alázat az messze áll Tőled, angyalom.
Éva pontosan ezt az alázatot kerülte meg. ahelyett, hogy kikérte volna a Férje véleményét, eldöntötte, hogy majd Ő intézkedik...
S Bár Ádám a Fő hibás, de a Nőnek nagy szerepe volt abban, hogy helytelenül járjanak el, a Férfi meg halgatott a feleségére.
S ha ezen kiakadsz, akkor máson is, amit Isten elvár.
A hűséges angyalok sem csinálnak ilyet, hanem elfogadják Isten azon elrendezését, melyben belettek osztva.
Ha Te lettél volna Éva, ugyan az történt volna....
"Ha Te lettél volna Éva, ugyan az történt volna...."
Ezen a megjegyzésen kicsit meglepődtem. Ha te lettél volna Éva, akkor nem történik meg? Te talán hibátlan vagy? Mert ezzel azt állítod. Az ilyen megjegyzések egyáltalán nem vallanak keresztény emberekre.
Igen, rendszeresen imádkozunk együtt. S az hogy a Férjem mondja az imát, attól még nem vagyok elnyomva. Sem másodrendű nem vagyok.
S ha Isten ezen elrendezésére is lázadozó asszonykák ellent mondanak, akkor bizony komolyabb dolgokban is engedetlenek.
Isten nem úgy hozta létre a családot, hogy két családfő van. Egy autóba, nem lehet kétkormány.
Mivel a Férfi teremtetett először, és neki több tapasztalata is lett, és a vezetésre is fizikálisan Ő alkalmas, ezért az alázatos asszony, nem gondolja hogy ez rossz.
Ahogy a Gyermek sem lázad a szülők ellen, hogy miért Ők irányítanak?...
A hármas hozzá szólóból hiányzik a szerénység, és az alázat, amit Isten nagy kincsnek nevez.
12
Ezzel azt akartam mondani, hogy Éva is így gondolkodott.
Nem azt, hogy más nem ugyan azt tette volna. Egyébként pedig, Éva és Én közöttem van egy hatalmas különbség.
Ő teljesen tökéletes volt, és még is elfeledkezett Isten elrendezéséről.
Én pedig bűnös tökéletlen vagyok, még sem kifogásolom, hogy Jehova így rendezte el a család intézményét.
"Ha Te lettél volna Éva, ugyan az történt volna...."
Cuki vagy. 😊😊
"Egyáltalán nem undorító. Senki nem mondta, hogy egyet kell értened vele, de Isten teokratikus elrendezésében, így helyes."
Oszt ezt honnan vetted?
Semmi olyat nem olvasok a Teremtés könyvében, hogy ez lenne Isten elrenezése alapból, Isten egyenlőnek teremtette a férfit és a nőt, a bűnbeesésael szakadt meg ez az egyenlőség, amikor Isten felsorolja a tetteik következményét, akkor mondja Évának, hogy férjed uralkodni fog rajtad. De ez egyáltalán nem Isten rendelése, hanem a bűn következménye. Nekünk keresztényként a paradicsomi állapothoz kell megpróbálnunk visszatérni.
"Ebből is látszik, hogy az alázat az messze áll Tőled, angyalom."
Tudom, hogy nem vagyok hibátlan, nem is akarok annak látszani. Csak a társadalmi igazságtalanság (legyen az nemi, faji, vagy más alapon) felháborít. És méginkább felháborít, ha valaki a Bibliát kifacsarva teszi ezt.
"Isten nem úgy hozta létre a családot, hogy két családfő van. Egy autóba, nem lehet kétkormány."
Pontosan erről beszéltem. Aki nem ismeri a Szentháromságot, annak fogalma sincs arról, hogy lehet többen, egységben is irányítani. :)
És nem arról van itt szó, hogy én valami femináci lennék, aki itt az észt akarja osztani. Egyszerűen csak nem értem, miért nem imádkozhat egy nő a férjével, vagy akár családok együtt?
A gyerekkoromban azt csináltuk, hogy minden este körbeültünk, és mindenki imádkozhatott, anya, apa, és mi gyerekek is, én is, és a fiútesóim is. Es el sem tudod képzelni mekkora ereje van az ilyen közösen mondott imáknak.
"egyenlőnek teremtett"
Na ne mond. A feleség a Férfi kiegészítője. Vagy is nem egyenlő felek. A Nő alkottatott a Férfiből, és nem külön teremtés.
(1Mózes 2:20) . . ., de az ember nem talált magának segítőt, mintegy kiegészítőt.
Nem egyenlő társ, hanem kiegészítő. Nem ugyan az.
S ezzel is jelezte, hogy a Nő a Férfiból vétetetett, a család elrendezése szerint a Férfi a család fő, nem egyenlőek mindenben.
Nem forgatom ki a Bibliát, Isten nem vetélytársaz teremtett, és nem egyenlőséget, hanem kiegészítőt.
"Nem egyenlő társ, hanem kiegészítő. Nem ugyan az."
Na ne mond okoska.
Mind az Ó-, mint az Újszövetségben megtalálható ez a mondat:
"Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, feleségéhez ragaszkodik és a kettő egy test lesz."
Gyönyörűen megfogalmazza, hogy mi is a házasság lényege. Nem azt írja, hogy a nő beleolvad a férfiba, hanem egyenlő felekként kezeli őket.
De a legfontosabb:
"nincs többé zsidó, sem görög, sem szolga, sem szabad, sem férfi, sem nő; mert mindnyájan egy vagytok Krisztus Jézusban"
Mindannyian egyek vagyunk Krisztusban, tehát egyenlők.
Kiegészítő? Inkább segítőTÁRS.
"Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat."
(1Mózes 2:18)
Egyébként nagyon sok minden van a szavak mögött, és ez a korabeli zsidó kultúra minimális ismeretével egyértelművé válik. :) Például az oldalbordából teremtés is kifejezi az egyenlőséget. Ez a kifejezés, hogy az oldalából teremtette, olyan, mintha mi azt mondanánk, a szívéből teremtette. Az, hogy Ádám oldalából lett teremtve Éva, pont a kettejük közti egyenlőséget fejezi ki.
"Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.
(1Mózes 1:27)
Ez a vers is pont az egyenlőséget fejezi ki. Mindkettő egyaránt Isten képmása. Ezt a korabeli kultúrában nagyon fontos volt hangsúlyozni. Bizonyos pogány népeknél az a felfogás élt, hogy a nő nem ember, hanem állat. Ezért nagyon fontos volt hangsúlyozni, hogy ez nem így van, mindkettő egyformán értékes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!