Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A római katolikus misén...

A római katolikus misén gyakori téma a Sátán, Pokol, Világvége, Jelenések Könyve?

Figyelt kérdés

Én görög katolikus vagyok, legalábbis papíron, gyerek meg fiatalkoromban többször jártam misére, és nem emlékszem rá, hogy ilyesmi valaha előkerült volna témaként, amikor prédikált a papunk, inkább pozitív dolgokról volt szó, hogy Jézus hogyan segített az embereken stb.

A faluból ahol származom legtöbben görkat-ok voltunk, de volt ott kevesebb római is, és az volt a gúnyneve a helyi római papnak, hogy "az ördöngős" mert állítólag előszeretettel prédikált a miséin a Pokolról, a démonokról, a Sátánról, emlegette, hogy közeleg a világvége, meg sokszor olvasott fel a Jelenések Könyvéből, kb. olyasmi lehetett mint a South Parkból a szemüveges pap.

Ez általános dolog a római katolikusoknál?

2018. szept. 29. 19:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
74%
Nem általános, sőt gyakori téma az embertársaink iránti szeretet (persze én csak azokról a misékről nyilatkozhatok, amiken voltam). Ezt támasztja alá a misét lezáró utolsó mondat: "Menjetek békével!"
2018. szept. 29. 19:39
 2/11 anonim ***** válasza:
68%
Hát az attól függ, mi épp az aznapi olvasmány és az evangelium. De semmiképp sem ilyesztgetős, vilagvégevárós stílusban megy a téma erről. A Jelenések könyve viszont nagyon ritkán szokott lenni.
2018. szept. 29. 19:49
 3/11 A kérdező kommentje:
A római pap stílusát okozhatta vajon szexuális frusztráltság? A görögöknél nincs cölibátus, a pap felszentelése előtt megházasodhat, a mi papunknak is volt felesége meg három gyereke.
2018. szept. 29. 19:56
 4/11 anonim ***** válasza:
68%

Minden misére meg van adva, hogy a Szentírás mely részleteit kell felolvasni, többnyire ehhez kapcsolódik a prédikáció is. Persze lehet kivétel, de azért tartani szokták magukat ehhez a papok.

Azt pedig értelmezni se tudom, hogy miként kapcsolódhat a családi állapot a prédikációhoz. Semmi köze nincs hozzá. Ha görög katolikus vagy, akkor neked se lehet ismeretlen a cölibátus, mert minden görög püspök nőtlen, hogy a görög egyház vezetője is, Ferenc pápa.

2018. szept. 29. 20:21
 5/11 A kérdező kommentje:

"Azt pedig értelmezni se tudom, hogy miként kapcsolódhat a családi állapot a prédikációhoz."

A római katolikus papnak egyedülállóként kell élnie, elvileg még maszturbálnia sem szabadna. Éjjelente az üres plébániára lép be, megfőzi kis vacsoráját, olvassa a Bibliát, az egyházatyák iratait, a Vatikán közleményeit, meg a katolikus híreket, míg el nem álmosodik, talán megenged egy-két pohár bort magának, aztán befekszik az ágyába, mintha egy magányos tini lenne.

Bizonyos egyházi értelmezésekben ez dícséretes életnek számít, de sokban ellentmond az emberi természetnek, kicsit Tom Hanks-re emlékeztet a Számkivetettben, aki egy lakatlan szigeten ragad egyedül, és jobbhíján egy labdával kezd beszélgetni, akit Wilsonnak nevez el.

Ezzel szemben egy görög katolikus pap otthonát gyerekzsivaj tölti meg, és szerető felesége mindig ott van az oldalán. Éjjelente nem a hideg ágyba kell befeküdnie egyedül, hanem párja meleg teste mellé. Ez szerintem pszichológiailag egy pozitívabb életstílus.

Érdekes egyébként, hogy a katolikusnál sokkal szigorúbbnak tartott Ortodox egyházban is elfogadott a nős és gyerekes pap, sőt az etióp és kopt ortodoxoknál, a régi zsidó hagyományt követve előkövetelmény is, hogy csakis nős ember lehet pap.

2018. szept. 29. 20:28
 6/11 anonim ***** válasza:
77%
Értem. Bizonyára Szent Pál is hiteltelen számodra, sőt maga Jézus Krisztus is akkor. Vagy akár Szent József, Mária jegyese. Na mindegy, te tudod. Szerintem nincs ilyen összefüggés, te belelátod.
2018. szept. 29. 22:31
 7/11 anonim ***** válasza:
89%

Kedves kérdező!

A katolikus papok azért fogadnak cölibátust, hogy szívüket csak Isten töltse meg. Ez valószínűleg sokkal nagyobb hitet követel meg, mint amelyik papnak/lelkésznek nem kell ilyesmit megfogadnia. De az a katolikus pap aki megfogadja és betartja, valószínűleg nem a földi kapcsolatokban leli örömét. Amolyan közvetítők ők emberek, és az égiek között.

2018. szept. 29. 22:59
 8/11 anonim ***** válasza:
76%
Nem. A katolikusok nem azzal foglalkoznak, hogy kinek kellene meghalni, hanem hogy kinek kell élni.
2018. szept. 30. 01:27
 9/11 anonim ***** válasza:
50%
Nekünk Savonarolánk van, aki szívesen beszél a bűnről és fenyeget a kárhozattal.
2018. szept. 30. 17:21
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően a misekánonban (ami egységes mindenhol) nincs sok szó az ilyesmiről. A prédikáció pedig nyilván függ a pap személyétől.

Én még nem találkoztam olyannal, ahol ezek témák lennének, csak max. akkor, ha a szentírási részek kapcsán előkerül, vagy épp olyan ünnep van (pl. halottak napja). Ami egyébként kár, mert ezek fontos témák lennének, nem ijesztgetésképpen, de a pokol egy valós állapot, a Sátán is egy valós létező személy, a világvégén meg az irgalmas, de ítélő Krisztus fog eljönni.

2018. szept. 30. 20:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!