Keresztényeknek szabad szerencsejátékot játszani vagy sem?
Amellett, hogy atisztességes munkát nem vetem meg, bizony többször előfordult már, hogy sportfogadáson jó pénz csináltam, pl. 500 Ft-ból 21 000 Ft-ot.
Az ilyen fizetéskiegészítések mindig jól jönnek. Vagy esetleg meg is lehet ebből gazdagodni.
Keresztények hogy vannak ezzel?
20 Így pontos:
Zsolt.37-
23. Az Úr szilárdítja meg az igaz ember lépteit, és útját kedveli.
24. Ha elesik, nem terül el, mert az Úr támogatja kezével.
25. Gyermek voltam, meg is vénhedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett volna az igaz, a magzatja pedig kenyérkéregetővé.
26. Mindennapon irgalmatoskodik és kölcsön ad, és az ő magzatja áldott.
27. Kerüld a rosszat és jót cselekedjél, és megmaradsz mindörökké.
28. Mert az Úr szereti az ítéletet, és el nem hagyja az ő kegyeseit; megőrzi őket mindörökké, a gonoszok magvát pedig kiirtja.
29. Az igazak öröklik a földet, és mindvégig rajta lakoznak.
30. Bölcseséget beszél az igaznak szája, és a nyelve ítéletet szól.
31. Istenének törvénye van szívében, lépései nem ingadoznak.
32. Leselkedik a gonosz az igazra, és halálra keresi azt;
33. De az Úr nem hagyja azt annak kezében, sem nem kárhoztatja, mikor megítéltetik.
Én keresztény vagyok, és én is szoktam pl fogadni focimeccsekre (azaz tippmikszűni)
Nem rakom fel a házamat, (nincs is) hanem kisssebb összeget, néha csak aprópénzzel megyek. Nem érzem bűnnek, senkinek nem ártok vele, ha nyerek, mert azok akik veszítettek, mindenképp elvesztették a pénzüket.
Igaz azt az aprót odadobhattam volna egy csövesnek, de nem hiszem, hogy ez bűn volna.
Muszlimok például nem űzhetnek hazárdjátékot, az az ő bajuk, nem értem mi köze van ennek a hithez. Bár most már minden egyes részét az életnek összekeverik a vallással egyesek...
*Nem érzem bűnnek,
Nem az a lényeg, hogy te mit érzel bűnnek, hanem az a lényeg mit mond Isten az adott dologról. És ha azt mondja, az van megírva, hogy a szerencsejáték bűn, akkor neked is annak kell tartani és el fordulsz tőle. Mert Ő jobban tudja nálad mi bűn, mi nem.
"az van megírva, hogy a szerencsejáték bűn"
Hol van megírva? Idéznéd?
Jehova tanújának:
Kedves Kérdező.
"Mindössze arra válaszoltam, hogy mi Isten nézőpontja ebben a kérdésben."
->Nem Isten nézőpontja ez, hanem a tiéd. Nem hiába tettem fel a kérdést úgy ahogy, hiszen Isten nem nyilatkozott ebben a témában.
"S erről az emberek életének módja, a Politikai vezetőik irányításának következménye, és nem Isten akarata."
->Nem értek veled egyet. Isten elvileg szerető atyaként mutatkozik be az Írásokban, de ennek nyoma sincs a világban. Az, hogy a politikai vezetőkre fogod azt, ami történik, az elfogultságodat, a csőlátásod mutatja. Ha szerinted helyes dolog az, hogy mások bűnei miatt onnan a mennyből elnézi, hogy a szeme láttára egy afrikai kisgyerek éhen hal, akkor nem vagy komplett. Bűn következménye ide vagy oda, egy szerető atya ledobna egy kiló kenyeret annak a gyereknek a mennyből, hogy ha már éheznie kell, legalább ne haljon meg, hanem túlélje az rossz helyzetet. Tudna segíteni másokon de nem teszi. Ennyit az Istenről.
"Zárás kép pedig elmondom, hogy akik Isten támogatása alatt élnek, azok között egyetlen éhező, vagy fedél nélküli nincs, mert Ő betartja az ígéretét."
->Ez butaság. A közel-keleten keresztények haltak mártírhalált, akkor őket a te teológiád szerint nem támogatja az Isten. Hiszen még az életüket sem őrizte meg. Ellenben ott vannak a neoprotestáns sztárprédikátorok, akik mindenféle hülyeséget mondanak, és megszedték magukat pénzzel. A legfinomabb ételeket eszik, meg ki tudja milyen luxusban élnek. Ezek a csalók az Isten támogatását élveznék?
"akik szívükön viselik Isten szándékát, és a vezetése, és erkölcsi elvei alatt élnek, azok ha nem is luxusban, de az alapvető élethez szükséges dolgokban nem szenvednek hiányt."
A fentiek alapján ez kétségbe vonható. Statisztika van egyébként is arról, hogy a vallásosok nem élnek jobban.
24-es:
Számomra az a lényeg, hogy én mit érzek bűnnek, mert én tudom igazán, hogy mi kell nekem. Az, hogy Isten mit mondd számomra másodlagos. De az is biztos, hogy te nem az Istentől vagy, mert ő tiszteletben tartja az ember szabad választását. Te egy megtévesztett vagy.
Önmagában nem bűn, de most figyelmeztetlek, hogy nem lehet ebből meggazdagodni, sem pedig megélni, hacsak nem te vagy az üzemeltető :)
Minden szerencsejáték alapja, hogy az esélyek az üzemeltetőnek kedveznek. Különben nem érné meg üzemeltetni. A szerencsejáték elsősorban arra van, hogy gazdag emberek elveszítsenek egy csomó pénzt, mert ők nekik nem számít, de a tét a jelentés, a jelentőség illúzióját adja.
A dolog egy kellemetlen mellékhatása, hogy függőséget okoz. Olyan, mint a drog. Ha nincs olyan dolog, aminek a jelentősége képes ellensúlyozni, akkor kibillenti az embert, és a rabjává teszi. Pont, mint a drog.
Képzeld el, hogy egy gyári munkás egy szerencsés kockagurítással megnyeri három havi fizetését. Majd utána menjen vissza nyolc-tizenkét órát robotolni a sor mentén. Ennek piszkosul nehéz ellenállni. És, mint minden drog, ha már rabul ejtett, idővel kiszipolyoz és felemészt, és az még a jobbik eset, hogy ha csak az illetőt, és mondjuk a környezete megússza.
Persze, ettől még nem bűn. Nem minden veszélyes dolog bűn. Ha valaki miatta mondjuk elkezd lopni, csalni hazudni, hogy fedezze a kiadásait, az már bűn. És ez a veszély fennáll.
Maga a szerencsejáték egy ördögi ígéret: neked csak néhány mozdulatodba kerül, és elérheted minden álmodat. Lássuk be, ez egy rendkívül csábító ígéret, de önmagában csak csábítás. Ellen lehet neki állni, és lehet önmérsékletet is tanúsítani. De felkészült, kiegyensúlyozott, egészséges lelkivilág kell hozzá. Ez sem rosszabb, mint az alkohol, pedig aztán az még szerepel is a Szentírásban. Ha mértékkel fogyasztod, és van, ami tartalmat ad az életednek, akkor valószínűleg nem árt meg. De jobb mindig odafigyelni.
Titus:
És mi van azzal, aki egy mezővel megnyeri a lottót?
Annak is elmondod ugyanezt?
Nem, hacsak nem kérdezi. Meg úgy általában, aki lottózni próbál, de csak akkor, ha kérdezi :) Most te kérdezted, ezért neked is leírtam, hogy mit gondolok erről.
Amit most fogok mondani, az nagyon furán fog hangzani, de szerintem sokkal reálisabb képet ad:
A lottót lehetetlen megnyerni. Ezen nem változtat az a tény sem, hogy időről időre valaki megnyeri. Azok az események pontszerűek egy folytonos intervallumban. A lottónyertesek gyakorlatilag nem léteznek. Persze, ott vannak, találkozhatsz velük, tényleg megnyerték a lottót, de a hangsúly a gyakorlatilag-on van.
Az ötös lottó megnyerésének olyan alacsony a matematikai valószínűsége, mintha valaki úgy akarna öngyilkos lenni, hogy menetrendszerinti repülőjáratokra száll fel, hátha valamelyik lezuhan. Igen, időről időre némely repülő tényleg lezuhan, de ennek a rizikója elég kicsi ahhoz, hogy reálisan egyetlen utas sem számol vele.
Szerintem közelebb áll a valósághoz, ha azt gondolja valaki, hogy a lottót lehetetlen megnyerni, mintha azt, hogy bármi mérlegelhető esély van rá, mert annyira alacsony.
Viccesen ezt úgy szoktam prezentálni, hogy ha valaki esetleg megkérdezi, hogy mik voltak az eheti lottó számok, egyből azt válaszolom, hogy "nem tudom, csak azt, hogy nem nyertél", még ha épp el is vitte valaki. Olyan nagy valószínűűsége van annak, hogy igazam van, hogy ezt bármikor ki merem jelenteni :)
Persze, senkit nem lebeszélni akarok arról, hogy lottózzon, de személy szerint tökéletesen értelmetlennek tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!