Mi az a "keresztény harcos"? Mit jelent és kell-e félni tőle? Olyasmi, mint a dzsihadista?
Szia
A barátod nagyon összekeveri a dolgokat, és rosszul értelmezi azt, ami Pál apostol mondott Timóteusznak:
2Timóteusz 2:3
" Krisztus Jézus jó katonájaként szenvedd el te is a rosszat."
Pál is, Timóteusz is harcoltak az igazságosságért, de nem fegyverrel, inkább így:
1Timóteusz 1:18
"Gyermekem, Timóteusz, megbízlak téged azzal, hogy tegyél eleget ennek az utasításnak, összhangban a rád vonatkozó próféciákkal, melyek ösztönözni fognak, hogy folytasd a nemes harcot,..."
Itt egy modern kori tapasztalat, hogyan lehet ezt megtenni:
Sajnos nem kamu! Nézelődtem a neten és szerintem ilyesmiket olvas, mint ez:
Tudom, hogy sokat látogatja ezt az oldalt.
Templomban szerintem sem hall ilyet, amúgy pedig katolikus kereszténynek vallja magát, csak harcos keresztény is egyben valahogy.
Jézus katonája Isten fegyverzetét viseli.
Légy Jézusnak jó katonája,
Harcold meg a hitnek harcát,
Szenvedj velem,
Álljunk ellen a gonosz ostromának!
Övezd fel a derekadat igazságnak lelkével,
Békességnek saruit hordjad Isten szeretetével.
Öltsed fel a hitnek pajzsát, üdvösségnek sisakját,
Vedd magadhoz a Lélek kardját Isten beszédeivel!
Légy Jézusnak jó katonája,
Harcold meg a hitnek harcát,
Áldjad velem,
Hódoljunk a Mindenség Urának!
Én nem hallottam eddig a keresztény harcos kifejezést, de ezek szerint az olyan primitívekre mondják, mint a bátyád, akinél az uszító kurucinfó olvasása összefér a kereszténységgel. Ha értelmes ember lenne, tudna érvelni a vallása mellett, fenyegetőzés helyett, vagy képes lenne békén hagyni a másképp gondolkodókat.
Szüleid mit szólnak hozzá?
Ha a hívekről van szó, hogy szót fogadjanak a papoknak meg az uralkodóiknak, akkor a „tartsd oda orcádat”-elv érvényesül. Ha a földesúr vagy a pap fajtalankodni akar veled, tedd csak szét a lábad neki, hisz elvégre fel kell áldozni magunkat Isten helytartóinak, adjuk nekik oda az evilági dolgokat, hogy ők cserébe biztosítják nekünk a túlvilágot.
De ha az indiánok vagy inkák kiirtásáról van szó, akkor természetesen azonnal számításba jön az „ecclesia militans”-elv (harcos egyház). A tartsd oda az orcád-elv természetesen akkor sem érvényes, ha a muszlimok legyilkolásáról van szó a keresztes háborúban vagy pedig épp az eretnekek elevenen elégetése a téma. Ez esetekben védenie kell az igazhívőnek az Igazhitet a gonosz pogányokkal szemben, amennyiben üdvözülni szeretne.
Ez a kereszténység.
Kedves Kérdező!
Keresztényként és ezen belül is harcos amazonként ;) sajnálom, hogy ilyen atrocitásban van részed és a szüleid mit sem tesznek ellene.
Arra gondolok, a bátyád neonáci, de nem az ateista, hanem a vallásos verziója. Könnyen megeshet, hogy kell félni tőle, de nem biztos. Ezek szerint még nem ütött meg. Lehet, csak a szája nagy, de nem lehet ennyiből eldönteni. Később ez viszont csak rosszabb lesz, ha nem tanúsítanak ellenállást vele szemben. (Ne te állj ellene! Gondolom, gyerek vagy még.)
Ha jár templomba a szüleiddel, kérj segítséget a paptól. Ha ő a bátyáddal fog egyetérteni (amit nehezen hiszek), akkor baj van, menekülj otthonról is, mert nem fognak megvédeni. Azonban ha a pap melléd áll, beszélgethet a bátyáddal, a szüleiddel vagy akár a szószékről is beszélhet erről.
Amennyiben tényleg bántani fog a testvéred, ne csak a paptól kérj segítséget, hanem például a suliban - nem tudom, hány éves vagy. Nem tűnsz nagykorúnak.
Az biztos, hogy ha a bátyád az utamba kerül, kasztrálni fogom - mint cuki kis "tesót"! Hívő keresztényként fel vagyok ezen háborodva, de nagyon...
Szóval.
A keresztény "harcos" fogalmat mások is használják. A jelentése nem feltétlenül ez, amit a bátyád használ. Vannak keresztény "harcosok", akik pont a családon belüli erőszak ellen harcolnak. Pl. azzal, hogy nyilvánosságra hozzák, megvédik az áldozatot és segítik akár egészségügyhöz, akár családgondozóhoz vagy ügyvédhez fordulni, szállást is adnak stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!