Veletek megtörtént-e, hogy a tudomány és a többi (Hawking például) miatt áttértetek ateista vallásra? Hívó keresztény vagyok még mindig, de még sajnos nem vagyok megkeresztelve (Többi lent)
Szeretek nézni sci-fis, univerzumos,tudományos filmeket és ezek miatt már az Évás történetbe sajnos nem hiszek. Hiszek Istenben és mindenféle túlvilágban még mindig, de mi van az evolúcióval, dínókkal és a többivel? :/
19/F
"Nem tudom, milyen hívő vagy, de egyik történelmi egyház sem természettudományos alappal kezeli a Teremtés könyvét"
Én is ezt hittem. Csak aztán hallottam
kreacionista református lelkészt ódákat zengeni Kent Hovindról. Ráadásul egy fiatal lelkészről van szó. :/
Kérdező, a sci-fiknek valójában nem sok köze van s tudományhoz. Egyébként ahogy előttem is mondták, a teremtestörténetetet nem szó szerint kell értelmezni, mi katolikusok nem így értelmezzük, akadhatnak kis neoprotestáns gyülekezetek, ahol viszont a kreacionizmus (teremtéstörténet szó szerinti értelmezése, evolúció es ősrobbanás tagadása) elvárt dolog. Szóval ez ne ingasson meg a hitedben, semmi ellentmondás nincs itt.
Először is szögezzük le, hogy az ateizmus nem vallás, hanem annak nem léte...
(Hobbid-e a bélyegek nemgyűjtése? Víz-e a kedvenc alkoholos italod? Avagy az önmegtartóztatás-e a kedvenc szexpózod? :D)
De a válaszom: NEM. Nem a természettudományok és a sci-fi voltak a kiváltó okok, az már csak hab volt a tortán.
A kereszténység és a pártpolitika összefonódása (kb. 2004-től napjainkig), majd a Világra való kitekintés, a vallások sokszínűsége és össze nem egyeztethetősége ellenben már "felnyitották a szemem". Elkezdtem találkozni a "dobozon kívüli" ellenvéleményekkel és ellenérvekkel, és egyre inkább körvonalazódott a dolog.
Ugyanakkor szögezzük le:
A természettudományos állítások (tények...) nem feltétlen mondanak ellent a keresztény világképnek...
Sok ember fogadja el a természettudományos világképet, s teszi mögé Istent, és él keresztény életet (főleg a katolikusok és "hagyományos" protestánsok. Csupán néhány, ám annál hangosabb illető kommunikálja azt, hogy ez nem így van.
Én sem vagyok egyáltalán kreacionista. Na és? Sőt, a sci-fit is szeretem, a polcomon ott vannak a galaktika könyvek is a Biblia mellett.
Úgy gondolom, az univerzum teremtett, de bár hívő vagyok, nem hiszek el mindent amit olvasok, legyen az akármilyen nem keresztény tanításba beleillő könyv.
Szerintem még a legkeményvonalúbb papok is olvasnak különböző témájú regényeket, néznek filmeket stb.
Ezért ne dobd el a hitedet magadtól.
Az ateizmus az istenhit hiánya, nem vallás. A tudomány pedig egy módszertan, amivel az ember a világot írja le.
Gyakorlatilag ha őszintén hiszed hogy a világot Isten alkotta, akkor a tudomány nem tesz mást mint leírja, hogyan működik az Isten által teremtett világ.
A teremtéstörténet műfaja egyébként etiológia, egyfajta egyszerűsített világmagyarázat az ókori ember szájából, nem történelemkönyv.
Ateista nem leszek, legfeljebb agnosztikus, bár azok közül sokan ateistának mondják magukat.
A Biblia elejét a legtöbb keresztény nem tekinti szó szerint, bár első embereknek is kellett lenniük, és bűnbeesésnek is kellett lennie (a legrégebbi ismert bűncselekményt 50 évezreddel ezelőtt követték el).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!