A Bibliában kik a Virrasztók illetve kiket neveznek Őrzők-nek? Van jelentősége Énók könyvének a Bibliát tekintve?
Hénoch próféta tetteiről illetve tapasztalatairól szóll és ami azt illeti Júdás Könyve is idéz belőlle nem is keveset.Ennyit arról hogy nincs jelentősége...
Ettől függetlenül Köszönöm szépen a válaszodat.
Az őrző szó a Bibliában a következő jut eszembe:
Hát őrzője vagyok én testvéremnek?
Ezt Káin mondja a gyilkosság után.
Én még csak nem is hallottam "Júdás könyvéről". Van egy olyan nagyon rövid levél, hogy "Júdás levele", aki Jakab apostol testvére/rokona volt, de nem hiszem, hogy arra gondolsz:
Más Júdás nem írt kanonikus könyvet. Érdemes egyébként megnézned, hogy az adott apokrif iratot mikor írták, abból könnyen be tudod látni, hogy kamu.
Szia
Idéznéd a Bibliából milyen "Virrasztók"-ra és " Őrzők"-re gondoltál?
- Az ellenzekiek legtobbszor arra szoktak hivatkozni, hogy kesei irat es nem Enoktol szarmazik, ennek ellenere az ujszovetsegben a Judas level szo szerint idez belole es Enoknak tulajdonitja a szoveget. A kumranban talalt szoveg korabbi mint a Judas level.
- A Septuagintaban szerepelt Enok konyve, melyet a korai egyhaz is hasznalt.
- Jo nehany felekezetnek nem illeszkedik a teologiajaba:
~ a pokol tagadas miatt.
~nefilimek (angyaloktol szarmazo oriasok) tagadasa, stb.
Hénoch elvileg Mózes előtt élt sokkal, a Tóra pedig az első ószövetségi írás. Miként tudod összeegyeztetni a kettőt? Valamelyiknek hamisnak kell lennie, nem gondolnám, hogy a Tóra az.
Mindenki tudja, hogy nem szarmazhat kozvetlen Enoktol a vizozon elotti korbol, de attol meg, hogy mas irta le, Enok szavait tartalmazhatja.
Kr. u. 2. sz-ig hasznalta is az egyhaz. Anyira, hogy az ujszovetseg is idezi Enoknak tulajdonitva a szoveget.
Márpedig E/1-ben írja a szerző, mintha ő lenne Hénoch. Egyébként valóban merítettek belőle mind az apostolok, mind a korai egyházatyák, viszont még sem került be a 72 kanonikus könyv közé. Ennek gondolom fő oka, hogy teológiai tekintetben ellentmondásos a kanonizált könyvekkel, valamint a szerző is egyértelműen kamu.
Tehát csak annyiban fogadható el, ahol a szent írók idézik azt a kanonikus könyvekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!