A vallások által lefektetett étkezési szabályoknak van (volt) gyakorlati jelentősége?
Első sorban a muszlimok és a zsidók vallási szokásaira gondolok a disznóhús tilalma meg a kóser ételek. Talán ide sorolhatók az indiai szent tehenek is.
Miért hoztak ilyen szabályokat ? Mitől védi meg a szabály betartása a vallás követőjét ?
Némelyiknek ÉS bizonyos körülmények között volt.
A disznóhús pl. könnyen fertőző lesz a sivatagi körülmények között. A kóser vágással készült húsok is jobban elállnak ott. A különböző állatokat pedig próbálták összeválogatni a Bibliában, hogy melyik ehető és egészséges, csak nem mindig jött össze.
A tehénnél ennek nincs ilyen jelentősége.
A zsidóknál pusztán egészségügyi jelentősége volt, mint első is írta, az ottani és akkori körülmények közt nem lett volna életbiztosítás disznót enni.
A muszlimok egyszerűen lemásolták ilyen tekintetben a Szentírást.
A hinduk számára a tehén szent, ezért nem eszik.
Igen, ezek mindig tapasztalatokon alapultak.
Betartásuk előnyös volt az azt követő közösség számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!