Van elfogadható magyarázat arra, hogy az emberi fajnál miért alakult ki a vallás?
"A haláltól való félelem."
Biztosan ez is benne van a pakliban, de szerintem csak erősítő tényező.
Sajnos most nem tudok csípőből felmutatni egyetlen vallást sem, ami ne tartalmazná a halál utáni valamilyen életet, de ha van ilyen, az máris cáfolja ennek a tényezőnek az alapvető fontosságát.
Nem, szerintem ez fő ok.
Vállvetve egy másikkal: a méltatlan élettől való félelem.
Értem ez alatt azt, hogy ha nem áldozol a milliónyi istennek, akkor:
1: Nem támogatnak az élet különböző dolgaiban,
2: Személyesen gondoskodnak róla, hogy mielőbb csúf halálod legyen.
Ez a két ok szerepel gyakorlatilag az összes korai vallásban.
Aztán a többi vallás már szépen fejlődött a maga útján.
24-es hsz
Kedves Wadmalac
Ha nem hiszed, akkor idézem, talán Neki elhiszed:" "Menjetek be a szűk kapun, mert a széles kapu és a tágas út a pusztulásba visz, és sokan mennek be azon. Ellenben a szűk kapu és a keskeny út az életre visz, és kevesen találják meg azt." Máté 7:13,14
Mos te azt írod:" Nem emlékszem, hogy nyilatkozott volna Mohamed útjáról, Buddha útjáról, zoroasztriánusokról satöbbi."
Te tényleg nem találod Krisztus szavaiban a "nyilatkozatát" az általad felsorolt "útakról"?
Hidd el, Isten Fia jobban tudja ezt.....
...persze senki embert nem kényszeríti egyik útra sem, mindenki maga dönt, de Ő szeretettel meghív, hogy járjunk azon az úton, amelyet a halálával, Isten a Ő feltámasztásával biztosított minden ember számára, s amely út az örök életbe vezet.... de, nincsen szó kényszerről.
Nem tudom miért gondolod azt, hogy Isten bárkit bármire ráerőszakolna. A szabad akaratot, a döntés jogát soha nem vette el az embertől Ádám óta.
"Te tényleg nem találod Krisztus szavaiban a "nyilatkozatát" az általad felsorolt "útakról"?"
Nem, nem találom.
Simán egy vallási utalást találok az idézetben is, olyat, amit a vallások többsége használ is marketingfogásként: csak a mi termékünk az eredeti és igazi.
Szerintem továbbra sem a haláltól való félelem, illetve kis részben.
Nem.
Az élettől való félelem.
Az attól való félelem, hogy az életünk a mi kezünkben van, nincs egy jótékony külső erő, ami védelmez, dönt helyettünk.
A félelem attól, hogy a jövő egy átláthatatlan homály és nem lehet tudni, mi van benne.
Ennek csak egy töredéke a halál utáni ismeretlen terület.
Az igazi félelem a mától és a holnaptól való félelem, mert mindennapos.
"Nem tudom miért gondolod azt, hogy Isten bárkit bármire ráerőszakolna. A szabad akaratot, a döntés jogát soha nem vette el az embertől Ádám óta."
Isten nem.
A vallások igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!