Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van elfogadható magyarázat...

Van elfogadható magyarázat arra, hogy az emberi fajnál miért alakult ki a vallás?

Figyelt kérdés
Ez talán azért lehet, mert elértünk egy bizonyos intelligenciaszintet az evolúciónk során, de még mindig nem vagyunk elég okosak, ezért van erre szükségünk? És azt megfigyeltem hogy aki vallásos az sokkal nagyobb eséllyel előítéletes, és támadó természetű azokkal szemben akik nem. Persze tisztelet a kivételnek. Egyes majom fajtáknál is megfigyelték hogy a halottaik előtt leróják tiszteletüket, mert az állatvilághoz képest nekik is magasabb már az érzelmi intelligenciájuk. Nem azért írtam ki a kérdést, hogy letámadjatok, én nem ellenzem a vallásokat, és ateista sem vagyok.
2018. júl. 17. 12:45
1 2 3 4
 31/38 Wadmalac ***** válasza:
62%

"A haláltól való félelem."

Biztosan ez is benne van a pakliban, de szerintem csak erősítő tényező.

Sajnos most nem tudok csípőből felmutatni egyetlen vallást sem, ami ne tartalmazná a halál utáni valamilyen életet, de ha van ilyen, az máris cáfolja ennek a tényezőnek az alapvető fontosságát.

2019. márc. 22. 08:29
 32/38 anonim ***** válasza:

Nem, szerintem ez fő ok.

Vállvetve egy másikkal: a méltatlan élettől való félelem.

Értem ez alatt azt, hogy ha nem áldozol a milliónyi istennek, akkor:

1: Nem támogatnak az élet különböző dolgaiban,

2: Személyesen gondoskodnak róla, hogy mielőbb csúf halálod legyen.

Ez a két ok szerepel gyakorlatilag az összes korai vallásban.

Aztán a többi vallás már szépen fejlődött a maga útján.

2019. márc. 22. 09:02
 33/38 KZitus ***** válasza:
0%

24-es hsz

Kedves Wadmalac

Ha nem hiszed, akkor idézem, talán Neki elhiszed:" "Menjetek be a szűk kapun, mert a széles kapu és a tágas út a pusztulásba visz, és sokan mennek be azon. Ellenben a szűk kapu és a keskeny út az életre visz, és kevesen találják meg azt." Máté 7:13,14

Mos te azt írod:" Nem emlékszem, hogy nyilatkozott volna Mohamed útjáról, Buddha útjáról, zoroasztriánusokról satöbbi."

Te tényleg nem találod Krisztus szavaiban a "nyilatkozatát" az általad felsorolt "útakról"?

Hidd el, Isten Fia jobban tudja ezt.....

2019. márc. 22. 21:11
 34/38 KZitus ***** válasza:

...persze senki embert nem kényszeríti egyik útra sem, mindenki maga dönt, de Ő szeretettel meghív, hogy járjunk azon az úton, amelyet a halálával, Isten a Ő feltámasztásával biztosított minden ember számára, s amely út az örök életbe vezet.... de, nincsen szó kényszerről.

Nem tudom miért gondolod azt, hogy Isten bárkit bármire ráerőszakolna. A szabad akaratot, a döntés jogát soha nem vette el az embertől Ádám óta.

2019. márc. 22. 21:19
 35/38 Wadmalac ***** válasza:

"Te tényleg nem találod Krisztus szavaiban a "nyilatkozatát" az általad felsorolt "útakról"?"

Nem, nem találom.

Simán egy vallási utalást találok az idézetben is, olyat, amit a vallások többsége használ is marketingfogásként: csak a mi termékünk az eredeti és igazi.

2019. márc. 25. 07:45
 36/38 jdfGabrella ***** válasza:
A haláltól való félelem.
2019. nov. 28. 17:45
 37/38 Wadmalac ***** válasza:

Szerintem továbbra sem a haláltól való félelem, illetve kis részben.

Nem.

Az élettől való félelem.

Az attól való félelem, hogy az életünk a mi kezünkben van, nincs egy jótékony külső erő, ami védelmez, dönt helyettünk.

A félelem attól, hogy a jövő egy átláthatatlan homály és nem lehet tudni, mi van benne.

Ennek csak egy töredéke a halál utáni ismeretlen terület.

Az igazi félelem a mától és a holnaptól való félelem, mert mindennapos.

2019. nov. 29. 09:12
 38/38 Wadmalac ***** válasza:

"Nem tudom miért gondolod azt, hogy Isten bárkit bármire ráerőszakolna. A szabad akaratot, a döntés jogát soha nem vette el az embertől Ádám óta."

Isten nem.

A vallások igen.

2019. nov. 29. 09:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!