Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van elfogadható magyarázat...

Van elfogadható magyarázat arra, hogy az emberi fajnál miért alakult ki a vallás?

Figyelt kérdés
Ez talán azért lehet, mert elértünk egy bizonyos intelligenciaszintet az evolúciónk során, de még mindig nem vagyunk elég okosak, ezért van erre szükségünk? És azt megfigyeltem hogy aki vallásos az sokkal nagyobb eséllyel előítéletes, és támadó természetű azokkal szemben akik nem. Persze tisztelet a kivételnek. Egyes majom fajtáknál is megfigyelték hogy a halottaik előtt leróják tiszteletüket, mert az állatvilághoz képest nekik is magasabb már az érzelmi intelligenciájuk. Nem azért írtam ki a kérdést, hogy letámadjatok, én nem ellenzem a vallásokat, és ateista sem vagyok.
2018. júl. 17. 12:45
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
Na igen, de olyan szinten még nagyon nem vagyunk hogy érző mesterséges intelligenciát hozzunk létre. Nem tudom hogy lehetséges e, mert mi ezt a "semmiből" hoznánk létre, nem lenne evolúciója, nem lennének ösztönei, nem lennének fajtársai. De nyilván remélem hogy majd egyszer ezt is meg fogjuk tudni oldani.
2018. júl. 17. 14:17
 12/38 anonim ***** válasza:
71%

Valóban, a kutyák is gyakran nagyon félnek a villámlástól, a dörgéstől, tűzijáték esetén előfordul, hogy világgá szaladnak rémületükben, sőt, azt is szokták említeni, hogy a kutya istenként tekint a gazdájára.

A természeti népek vallása gyakran a környezetük körül forog, az állatok és a Nap, meg a Hold többnyire szerepelnek benne, az eső, meg a villámlás szintén, az időjárási jelenségek, az aszály, de az árvíz is, amely az erdőtűzzel egyetemben isteni büntetés, aminek a szakértői a korai papok,a sámánok, törzsi varázslók, akik közvetítik az istenek akaratát és általában konzervatívan őrzik a kialakult szokásokat és támogatják a végrehajtó hatalmat, bármilyen egyszerű is legyen az.

Szerintem kezdetektől érezhető az irányítási szándék.

Emlékszem pár évtizede volt egy kiállítás a mai primitív kultúrákról a Néprajzi Múzeumban, legalább félszáz ősi kultúra volt dokumentálva, amik akkor még léteztek.

A nagy részük a volt Szovjetunió területén volt feltalálható, de dél Amerikában, vagy Afrikában és Ausztráliában is volt számos ma is elzártan létező primitív törzsi szintű civilizáció és mindegyiknél volt misztikus elem, jellegileg teljesen hasonló, ha a tartalmában volt is némi változatosság.

Úgy van, ahogy fentebb írták, de bővebben az egyes ilyen társadalmak tanulmányozása adhat választ.

Himba törzs, Namíbia

Gorokák, Indonézia

Huaorani, Ecuador

Samburu, Kenya

Kawahiva, Brazília

stb...

2018. júl. 17. 14:49
 13/38 anonim ***** válasza:
51%
A modern vallások (monoteizmusok elvont istenfogalommal) azért alakultak ki, mert volt arra tarsadalmi igény, amit kínálnak. És amit kínálnak, az a halhatatlanság. Az ember olyan állat, aki/amely tudja, hogy meg fog halni. Evolúciós szempontból nem szerencsés, ha ezt el is tudja fogadni. A vallásos hit a tradicionális kibúvó. Manapság azonban nem nagyon trendi, még szerencse, hogy vannak valláspótszerek: ezotéria, metafizika, reinkarnáció, életmód, stb.
2018. júl. 17. 15:41
 14/38 anonim ***** válasza:
72%
Ja, és még annyit, hogy nem komcsi duma ám, hogy a vallást az alsó néposztalyok feken tartasára is felhasználják! Az hülyeség, hogy erre a célra “hozták létre”, de hogy erre is jó, azt régebben egyáltalán nem szégyellték kimondani.
2018. júl. 17. 15:45
 15/38 anonim ***** válasza:
53%

1. megpróbálták megmagyarázni amit még nem ismertek

2. emberek irányítása, hatalom, pénz, félelemben tartás, emberek fals motiválása (keresztény hadjáratok, "isten nevében" kell meghalni)

3. elnyomás

4. megnyugvás keresése, pl a halálra, szeretteink halálára

5. és főképp a pénz, pénz, pénz.

2018. júl. 17. 15:52
 16/38 anonim ***** válasza:
31%

Egyrészt, mert nem evolúció terméke vagyunk.

Másrészt Isten, életünk forrása, úgy alkotott meg bennünket, hogy az Ő vezetése nélkül, nem tudunk élni.

Persze ezzel nem vallást hozott létre.

Hanem egy szabad akarattal rendelkező, de erkölcsi elvekben kötött törvények alapján lehet boldog az ember.

Hogy még is kialakultak vallások más tanításokkal értelemmel, az már nem Isten hibája.

2018. júl. 17. 21:43
 17/38 anonim ***** válasza:
33%

"az Ő vezetése nélkül, nem tudunk élni."

Hmmm... pár milliárd embernek azért már sikerült.

Azért én vigyáznék ezzel a kijelentéssel.

Lehet, hogy a jövőben lesz olyan társadalom, mikor már egy embert se fog ő vezetni.

2018. júl. 17. 21:47
 18/38 anonim ***** válasza:
45%

Ha körbe nézel, láthatod, hogy akik nem az Ő felállított erkölcsi elvei alapján élnek, azok nélküle élnek.

A következmény:

Háborúk, erkölcstelenségek, nemi úton terjedő betegségek, lopások, gyilkosságok, szülőkkel szembeni lázadás, és még sorolhatnám.

2018. júl. 17. 22:16
 19/38 anonim ***** válasza:
37%

Ja, persze, mindez a pogány hit következménye.

Nyilván.

Nem véletlenül vagy te ennyire alacsony %

2018. júl. 17. 22:19
 20/38 Metionin ***** válasza:
76%
Az előttem szólók már összegyűjtötték, én csak azért írtam mert pár éve olvastam erről egy tök jó könyvet amiben részletesen elemzik a különböző vallásokat, azt hogy hogyan függ össze az adott vallás milyensége az adott nép történelmével, stb. A címe: Istenek és emberek, régi kiadású kis fehér védőborítós könyv, az íróra sajnos nem emlékszem de a legtöbb könyvtárban meg kellene lennie.
2018. júl. 17. 22:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!