Az "Ó szövetség" és az "Új szövetség" összeillenek? Egymást jól "kiegészítik"?
"celszeru masik vallast valasztania maganak," - mert ez így működik, hogy akinek nem ízlik az egyik étel, választ mást? Dőreség.
Az Istenkép - az egy szubjektumhoz tartozó kép. Nem kell itt évezredes képeket egybevetni és válogatni, analizálni hogy de így, meg úgy. Van saját tapasztalatom, amely a tapasztalataimból, tevékenységeimből, tanulmányaimból, a szakrális szertartásokból, a szakrális iratokból KIALAKUL bennem, és ezt nem kell kívülről - főleg nem a gyakorin- piszkálni, illegitim és ha jól belegondolunk soha senki meg nem változtatta a saját szubjektív istenképét az itt késhegyre menő viták miatt - tehát fölösleges is.
És nem is lehet "megérteni" más istenképét /idetartozik, az is ha nincsisten képe van/ - az a legbensőbb sajátja. Nem olyan, mint egy ráaggatott ruha (de még sokszor azt sem értik meg az emberek, miért aggat magára olyan göncöt a másik ember)
"Isten rajtad: végtelen könny; Isten benned: végtelen mosoly." (Weöres)
#19.
"... a zsidosag feladata az volt, hogy tartsak meg az isteni torvenyeket a Messias elerkezeseig, amit tokeletesen teljesitettek." :)
"... hogy megtartsák az isteni törvényeket": hányszor szakított velük Istenük, mert lázadtak, mert törvényt hágtak? Már Mózes sivatagi vándorlása alatt megsemmisíteni akarta népét Mózes Istene!! De Mózes közbenjárt értük! És ez így ment végig Malakiásig bezárólag! - "hogy tartsak meg az isteni torvenyeket [...],amit tokeletesen teljesitettek." Tökéletesen? A mai napig ezért vannak szétszóratásban!
"Masreszt ha nem olik meg Jezust a judabeliek, nincs megvaltas." Akkor azért választott népet magának az Ószövetség Istene, hogy a maradékuk (júdabeliek) "kéznél legyenek", ha megérkezik a Messiás, és legyen kik keresztfára küldjék?!
...
Az Ószövetség Istenére rossz fényt vet, hogy nem bírt népével és szét szóratta a szélrózsa minden írányába... Ha ez a mózesi sztóry Malakiásig ily vége lett, akkor hogy gondolhatjuk, hogy +300 év múlva megjelenő Jézus pont "folytatása" a mózesi nép kudarcának (ószövetségnek)? Ott, ahol Mózes Istene helyileg csődöt mondott, mégis ott folytatja Jézussal?? Megint ott próbálkozik Isten??
MINDENT ÖSSZEVETVE is: hogy gondoljuk, hogy a Teremtő, Aki oly csodálatosan megalkotta a világot körülöttünk élővel és élettelennel, évszázadokon keresztül vesződik egy népcsoporttal (ízad, verejtékezik), hogy benne higyjenek, neki szót fogadjanak, és a végén csak fel kell adnia, mert semmire sem ment az Általa választott néppel?
És "nem tanulva" az első esetből (ószövetség), megint neki szalad egy új forgatókönyvvel úgyanazok nép maradéka közepette egy Jézus-újszövetséggel? AMI az ELSŐNEK "folytatása"???
Nem ertem az utolso mondandojat, muszlim vagy?
Amugy ha Isten oly csodalatos akkor kezdjuk ott h nem vét hibát.
Keresztenyek szamara nem lenne cepszeru Isren hobazasakent felfogni az oszovetseget, es a "ha nem izlik az etel masikat valasztok" eleg demagog volt es nem jo érv.
Nem mondtam ilyet. Szo szerint azt mondtam, hogy valasszon olyan vallast, amit ELHISZ. Innentol az altalam hasznalt "valaszt" szo nem tudatos valasztast jelol, hanem az illeto erzelmi vilaganak es vallasos meggyozodesenek racionalis áttekintését. Isten megbuntette a zsidokat, ha megszegtek a mozesi torvenyeket, de fenn maradtak a torvenyek Jezusig. A tobbi dolgot (Jezus-sztorit) pedig teljesen felesleges nyomatni, egy zsidonak eppen ugyanannyit jelent, mint neked Mohamed tortenete. Egszeruen nem fer bele a spiritualis valosagukba. Ertgetetlennek, logikatlannak es relative feleslegesnek tunik, ami kart is okozott nekik, hatalmas kárt.
A keresztenyseg osszes unnepe az europai pogany unnepek idopontjaira esik? Akkor a zsido vallas osstes unnepe is, mert karacsonykor hanukka van, husvetkor pesach etc.
Es a szetszoratas: nem eloszor volt zsido diaspora most, es szukseges rossz volt. Hatalmasat profitalt a nepcsoport belole. Ha nem lett volna szetszoratas, gyakorlatialg esely nem lenne arra, hogy a zsido vallas ma letezzen.
Az iszlam megette volna, nehany millio zsido nem tudott volna vedekezni annyi arab ellen. Gyakorlatilag akarmi ami a zsidokkal tortent az elmult ketezer evben, az egyetlen lehetseges ut volt ahhoz hogy letezzen Izrael, es fennmaradjon a zsido vallas. Minden mas esetben megszunt volna.
"Nem ertem az utolso mondandojat, muszlim vagy?"
Igen, ha nem érted valakinek a mondandóját, akkor az muszlim. Én meg nem értem - főként, mert idegesít az ékezetek hiánya -a turmixot ott fent, tehát analfabéta muszlim vagyok.
Szimplan egyertelmunek tunt, hogy vallasos vagy. Az is, hogy sémi vallást kovetsz. Es az is, hogy a keresztenyseget eppugy lehuztad, mint a zsido vallast. Tehat marad a muszlim válaszoló lehetosege.
Te nem a keresztenseget probaltad fuggetleniteni a zsido vallastol, ahogyan azt egyes keresztenyek teszik, hanem az egeszet megcafoltad az ismert formajaban
ezt előző nekem írod? fogalmam sincs, miből sakkoztad ki ezeket - tehát akkor végül is elmondhatjuk, hogy buta anἄλφαβῆτα szulim vagyok.
Akkor, ha így áll a helyzet, megyek aludni, jó éjszakát!
A zsidók agya annyira elborult gyűlölködő, hogy egy teniszmeccset meg egy gumikészítésről szóló dokumentumfilmet nézve is csak muszlimozni tudnak. Ha mutatsz nekik egy darab kavicsot ők abban is csak az iszlámot meg az Izraelt fenyegető gyilkos muzulmánokat hallucinálják be.
Ezt illusztrálja a fenti eset is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!