Van olyan felekezet, ahol nem üdvözülhet az ember?
Gyakran olvasom, hogy "így" az egyik felekezet, "úgy" a másik felekezet. De talán mindez lényegtelen addig, amíg arra a kérdésre nem tudjuk a választ, hogy:
"Van olyan felekezet, ahol nem üdvözülhet az ember?"
Keresztény szemszögből írtam ki a kérdést, így ilyen értelemben várom a válaszokat is. Most a keresztény szót értsük a lehető legszélesebb értelemben.
Sziasztok!
7-9 kommentekre:
1. Nem téged neveztelek hazugnak, hanem az idézett mondatot minősítettem annak, és ezt a minősítést fenn is tartom.
2. Az adventista egyháznak 1 féle teológiája van, ez pontosan megismerhető az egyház honlapjáról a hitelveink menüpontra kattintva: [link]
3. Nem létezik adventista "belső teológia." Mi egy mozgalmi egyház vagyunk, a 28 hitelven felül mindenki azt vall amit akar. Attól válik adventistává, hogy ezeket a hitelveket elfogadja. Ezért vannak konzervatív és liberális adventisták is, így jól írod: "nekem nem ez a véleményem" és mégis adventista vagyok. És jó ha tudod ez a többség. Amit te próbálsz ránkhúzni az egy ultrakonzervatív adventista szemlélet, és elismerem, vannak ilyen adventisták is, de elég butaság ezek alapján általánosítani! Ha "adventista felnőtt tanító" voltál, akkor pontosan tudnod kellene, hogy amit állítasz, az csak egy hangos kisebbség tanítása.
4. Én nem sakkozom veled, így mattot sem tudsz adni. Én több mint 25 éve élek az adventista egyházban, és roppantul hidegen hagy, hogy mi egy "kiugrott felnőtt tanító" véleménye, mert az kicsit sem releváns. A hazugságot azonban vissza fogom utasítani, mert te érzelmileg csöppet sem vagy semleges, így józanul sem tudsz nyilatkozni ezzel kapcsolatosan.
5. Az adventisták szerint Isten pecsétje LESZ a szombat. Ha csakugyan tanító voltál ezt a kis jövő idejű apróságot sem kellene elhallgatni. És bizony az is hazugság, hogy erre eddig sohasem válaszoltam... :-)
Üdv. Péter
Sziasztok!
Na megérkezett a másik csodabogár: Jajnemá. Szerintem neked kellene szégyellned magad, hogy nincs jobb dolgod, mint az adventistákat becsmérelni...inkább a kérdésre próbálj értelmes választ adni, anélkül hogy abban szerepelne az "adventisták" kifejezés... hátha sikerül... :-)
Üdv. Péter
Nem mindenben ertek egyet Peterrel.
Az Adventizmus egyaltalan nem hamis vallas, de vannak tevtanitasaik: pokol, szombat, meg ugy tudom vannak etkezesi tilalmaik a verevesen felul is.... Onnan tud9m, h0gy valaki bemasolta egyszer a bemerito szoveget.
Pal apostol tanitotta, hogy a szombat csak arnyeka a valosagnak, elokep, stb. Tehat Pal a poganyok fele a teologiajaban allegorizalta a torvenyt, vagyis a poganyoknak nem kell megtartaniuk sem a szombatot, sem a ritualis parancsokat, unnepeket, sem az etkezesi tilalmakat, semmit ami nem erkolcsi parancs. a (Verevest kiveve amelyet Isten Noen keresztul minden poganynak megtiltott)
Ha ilyet tanitott volna akkor a rabbinikus tanitas szerint is Pal apostol eretnek lett volna.
A szombattal kapcsolatban is az a helyzet mint az etkezesi korlatozasokkal kapcsolatban.
Az ujszovetseg tiltja, hogy dogmatikusan eloirjak ezeket a pogamy keresztenyeknek, marpedig az a bemerito szoveg ezt kimeritette.
Kedves nép hiteője!
"Valaki bemásolta egyszer a bemerítő szöveget" - ez egy vicc, nincs ilyen, hogy bemerítő szöveg. Vallástételi Istentisztelet van, mely hasonló a református konfirmációhoz, ahogyan az gyülekezetenként és lelkészenként változik, úgy itt is változik, attól függően, hogy ki tartja. Értelemszerűen a 28 hitelven megy végig rövidített formában, ami teljesen nyilvános és mindenki elolvashatja a már korábban belinkelt oldalon.
A hitelveinkkel természetesen lehet vitázni, értelemszerűen aki nem fogadja el, az nem fog ehhez a közösséghez tartozni, de ez minden felekezet esetében így van!
Még egyszer idézet az üdvösségről:
"A Szentlélek vezetésével felismerjük nyomorúságunkat, bűnösségünket, megbánjuk vétkeinket és gyakoroljuk hitünket Jézusban, mint Úrban és Krisztusban, helyettesben és példaképben. Ez az üdvösséget adó hit az Ige isteni hatalmát váltja valóra és ez Isten kegyelmének ajándéka. Krisztus által megigazultak vagyunk, Isten fiaivá és leányaivá fogadott, és megszabadultunk a bűn uralma alól. A Lélek által újjászületünk és megszentelődünk."
Az adventista egyház a hit általi megigazulás tanítását vallja, és nem írja elő "dogmatikusan" a tagjainak sem a szombatot, sem az étkezési korlátozásokat. A szombatot és a tisztátalan állatok kerülését javasolja az egyház, és a tagjai nem az üdvösségért tartják meg ezeket, hanem azért mert helyesnek, jónak és igaznak tartják.
Üdv. Péter
Köszönöm a válaszok egy részét, sajnos jó néhány válasz átment a másik felekezetének leszólásába, ami egyáltalán nem volt célom.
Talán az összes közül a #4 válasszal tudok leginkább azonosulni, remélem a többiek is hasonló belátásra jutnak majd.
Értem mit akarsz mondani Merete, amivel még részben egyet is értek, de nem ez volt a kérdés. Mindegy, azért adtam rá egy zöldet, a te válaszodat is köszönöm.
Kedves Kérdező!
Ezt írod: "sajnos jó néhány válasz átment a másik felekezetének leszólásába, ami egyáltalán nem volt célom. Talán az összes közül a #4 válasszal tudok leginkább azonosulni, remélem a többiek is hasonló belátásra jutnak majd"
Ne haragudj, de ez ellentmondás. A 4-es válasz ugyanis így kezdődik: "Véleményem szerint az adventisták szombatizmusa is veszélyes lehet..."
Most akkor támogatod a másik felekezetének leszólását, vagy sajnálod?
Üdv. Péter
Kedves Kérdező!
Örülök, hogy sikerült tisztázni. Ebben az esetben teljesen egyetértünk.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!