Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A HIT gyülekezetével volna...

A HIT gyülekezetével volna kérdésem, nem gondoljátok, hogy ott valami nincs rendben?

Figyelt kérdés
Kérlek segítsetek, hogy kapjak erre egy rendes vállaszt, mivel meg szeretném tudni az igazságot!

2018. máj. 24. 21:07
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
100%

"A Bibliának van joga,a vezetők pedig egyfajta közvetítő szerepet játszanak a Biblia és a hívők között."

>Pont ez a baj, hogy a vezetők a Bibliával manipulálják a híveket. Vicces amúgy, amit mondtál, mert ezzel lényegében a Sola Scriptura egy bizonyos értelmezését cáfoltad meg.

2018. máj. 29. 13:55
 32/38 anonim ***** válasza:

"A vezetőknek nincs joguk megmondani,hogy mit tegyünk.A Bibliának van joga,a vezetők pedig egyfajta közvetítő szerepet játszanak a Biblia és a hívők között."

Nem úgy van, hogy a Biblia önmagát magyarázza? Meg amúgy is, nem de Krisztus az egyetlen közvetítő? Vagy Ő nem elég jó és kellenek újabb közvetítők is?

2018. máj. 29. 14:01
 33/38 anonim ***** válasza:
39%

31:Hívhatod manipulálásnak,de szerintem a tanítás szó az jobban fedi az igazságot.

32:Krisztus közben jár értünk az atyánál,ez így van.Illetve ő neki a mai napig tart a főpapi szolgálata.Viszont ha kinyitod a Bibliát akkor látni fogod,hogy a Hit gyülekezetéhez hasonlóan mások is voltak akik tanítottak és erre maga Jézus is fegyelmezett minket.

"A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel.."

2018. máj. 29. 14:17
 34/38 anonim ***** válasza:
53%

@14:17

Nos, én úgy gondolom, hogy a Hit Gyülekezetében - és az egész pünkösdi-karizmatikus mozgalomban - manipulálás zajlik.

Elhiszem, hogy van igaz tanítás, de van hamis tanítás is:

"Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, a kik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és az Urat, a ki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak." (2Pt 2,1)

2018. máj. 29. 23:01
 35/38 kzs ***** válasza:

Előbbi

Na én viszont egyáltalán nem gondolom úgy, hogy bármiféle manipulálás lenne ott (legalábbis rossz értelemben biztos hogy nem). A HGY fennállása óta rengetegen jutottak megtérésre, és élő hitre úgy, ahogy azt Isten Igéje ígéri.

Ami pedig a hamis tanításokat illeti: valóban megvan ez az Ige, amit ezzel kapcsolatban írsz. De ezidáig egyetlenegy tanítást sem vontak vissza emiatt, merthogy nem is kellett. EGYSZER hangozna el olyan, ami nem a SzentÍrás alapján áll (érsd: ellentétes azzal), és gyökeres változások lennének (vagyis a vezető lelkész MENNE! ).

2018. jún. 2. 20:54
 36/38 anonim ***** válasza:
53%

kzs-nek:

"Na én viszont egyáltalán nem gondolom úgy, hogy bármiféle manipulálás lenne ott (legalábbis rossz értelemben biztos hogy nem)."

>Jogod van ezt gondolni. Én viszont nem értek egyet ezzel, teljes mértékben manipulálják ott az embereket. Természetesen nem karizmatikusok nem tudnak mindenkit manipulálni, aki odamegy hozzájuk, rendszerint a naiv embereket sikerül.

"A HGY fennállása óta rengetegen jutottak megtérésre, és élő hitre úgy, ahogy azt Isten Igéje ígéri."

>A karizmatikus megtérés valójában nem is megtérés. Csupán annyi történik, hogy felgerjesztik az érzelmeket, és ezt gondolják megtérésnek. Semmiféle racionalitás nincs benne. Természetesen lehetnek ott tisztességes, valóban megtért emberek is, azonban úgy gondolom, azok ki fognak onnan majd jönni.

"Ami pedig a hamis tanításokat illeti: valóban megvan ez az Ige, amit ezzel kapcsolatban írsz. De ezidáig egyetlenegy tanítást sem vontak vissza emiatt, merthogy nem is kellett.

>Ez semmit sem jelent, csupán annyit, hogy ragaszkodnak a saját tévtanításaikhoz. Most ha egy vallás nem von vissza egy tanítást, akkor az igaz?

"EGYSZER hangozna el olyan, ami nem a SzentÍrás alapján áll (érsd: ellentétes azzal), és gyökeres változások lennének (vagyis a vezető lelkész MENNE!"

>A karizmatikus tanításokat meg lehet cáfolni. A modern bibliatudomány pl. megcáfolta már a teremtéstörténet szó szerinti értelmezését, mégis ahhoz ragaszkodnak. Izrael kiválasztottsága is cáfolható, ha pl. eltekintünk a futurista teológiától, a hisorizmussal meg lehet cáfolni. Bár ha jól emlékszem(!) Biga Cubenzis a preterizmussal is cáfolta.

És így tovább...

Miért nem mennek akkor végbe gyökeres változások?

Felteszek neked egy kérdést: Jehova tanúi miért ragaszkodnak még mindig 1914-hez, amikor meg lett cáfolva?

A vallásnak pont ez az egyik lényege: vannak bizonyos alaptanítások, amelyet ha kihúzunk, akkor utána összeomlik az egész, mint egy kártyavár. Ez a magyarázat.

Egyébként Dante voltam.

2018. jún. 3. 03:58
 37/38 kzs ***** válasza:

Kedves Dante!

Először is köszönöm az észrevételeidet, amire rögtön reagálnék is.

Na szóval, ami a manipulálást illeti:

- A HGY minden egyes tevékenysége (legyen az ima, dicséret, adakozás, megtérés, stb.) üzenete a Biblián alapul. Ez annyit tesz, hogy nemcsak a Sola Scriptura fennállása van, hanem a SzentLélek (vagyis a SzentSzellem) figyelése és követése is. És természetesen SzentHagyományok is vannak, de ezek kizárólag a Biblián alapulnak.

Namost ha ez mind manipulálás, akkor azt mondom: meg kell keresni, hogyan is viszonyult Jézus az Igéhez, és hogyan volt jelen a SzentLélek (vagyis a SzentSzellem) pl. az Evangéliumban.

És Isten Igéjének közlése, átadása NEM "naiv emberek" felé irányul: amikor Péter átadta az Evangélium és a megtérés üzenetét (lásd: Apcsel 2), a Bibliában szó sincs arról, hogy naiv emberek felé adta volna át a Messiásról szóló üzenetét.

----------

Ami pedig a megtérést illeti:

te mondd, van fogalmad arról, hogy ez hogy megy végbe akár a HGY-ben, akár más karizmatikus egyházban? Vagy hogy egyáltalán mi is a megtérés?

Jézus és Péter egyaránt foglalkoztak azzal, hogy mi a megtérés, és hogy kell ennek megtörténnie.

Az, hogy a karizmatikus megtérés mennyire hiteles, nyilvánvaló hogy minden egyes egyház esetében meg kéne vizsgálni, hogy vajon mennyire történik Bibliai alapon (ami által hitelesnek bizonyulhatna Isten szemében).

Nyilvánvaló, hogy hatalmas téma lenne ezt a témát minden egyház esetében kifejteni, úgyhogy nem is teszem (arról nem is beszélve, hogy nem tudom, hogyan zajlik ez pl. a Szabadkeresztényeknél, vagy az Agapé Gyülekezetben, stb.).

Hogy van-e szó érzelmek felgerjesztéséről?

Mondhatjuk hogy igen! Ugyanis ha elolvasod mondjuk az Apcsel 2-t, igenis benne van, hogy "szívökben megkeseredének". Vagyis benne van, hogy mennyire hatottak az elhangzottak az emberek szívére, de az, hogy Péter mit mondott. A feltámadott Krisztusról beszélt.

Mennyi racionalitás van benne? Természetes szinten semmi: hogy az ÉLŐ IGE testté vált a Názáreti Jézus Krisztusban, hogy a bűntelen halt meg a bűnösért, stb. Ezt emberi ésszel nem lehet felfogni.

De a hit nem emberi racionalitásról beszél. A hit a nem látott dolgokról való meggyőződés, ami hallás által van. Hallás nélkül (és természetesen a SzentSzellem hívása nélkül) senki sem juthat hitre, de elenged hetetlen, hogy az illető az Evangélium üzenetét hallgassa, vagyis az Igét, ami/aki a Krisztus.

Ennek a Bibliai ténynek az átadása kell, hogy meglegyen: namost, én nyiván nem tudhatom, hogy az ÖSSZES karizmatikus egyházban így megy-e végbe, de a HGY-ben igen. Ezáltal megvan az illetőnek a megtérése.

--------------

Ami a lehetséges tévtanításokat illeti:

nyilvánvaló, hogy nem attól hiteles (vagyis igaz) egy tanítás, hogy nem vonták vissza. Kizárólag attól lehet hiteles, hogy Bibliai alapokon áll. A Biblia pedig világosan megmutatja, hogyan kell értelmezni a teremtéstörténetet, vagy Izraelről szóló próféciákat.

Meg lehet cáfolni a karizmatikus tanításokat?

Hmmm... figyelj, amíg ezeknek a Bibliai vonatkozásai megvannak, addig nem.

Inkább tudnék említeni egy bizonyos történelmi egyházat, aminek IGENCSAK meg lehet cáfolni annak biblia nélküli tanításait, de most hagyjuk.

Jehova Tanúi? Sok mindenben nem értek velük egyet (többek között abban sem, amit most kiemeltél).

Ezt írod: "vannak bizonyos alaptanítások, amelyet ha kihúzunk, akkor utána összeomlik az egész, mint egy kártyavár."

-- Pontosan így van. Jézus a Máté7/24-25 Igerészekben pontosan elmondja, mire kell építkeznünk, és ezt megerősíti Péter 1. levele is. És ennek így kell lennie, és így is van.

Mint említettem, nincs rálátásom az ÖSSZES karizmatikus egyház mindennapi életébe, de nem is érdekel különösebben.

Engem az érdekel, hogy a HGY-ben minden rendben van, legyen az bármelyik hitbeni tétel.

Köszönöm!

2018. jún. 3. 09:27
 38/38 anonim ***** válasza:

Kedves kzs!

Röviden a reakcióm:

Mindenki a Bibliára hivatkozik, így ez önmagában nem bizonyít semmit. A HGY-ben pedig - és az összes karizmazikus felekezetben - a naiv emberek manipulálása zajlik, akiket érzelmi alapon megvezetnek. Volt alkalmam nemrég a Felházban megnézni, hogy kb. hogyan zajlik az, amikor amikor az emberek elfogadják Krisztust: az egészben semmi reális nem volt, mindössze az történt, hogy érzelmi túlfűtöttséget hoztak létre, és a naiv emberekből pont azt váltották ki, amire számítottak nyilván. A vallás a reklámokhoz hasonlóan az érzelmekre hat, pedig ha logikusan megnézzük, akkor semmi nem történik, azt láthatjuk. Ennek az egésznek semmi köze Istenhez. Azt pedig természetesen értem, hogy szerinted a karizmatikus tanítások bibliai vonatkozásúak, én azonban azt látom, hogy a Biblia kiforgatásához van köze. A teremtéstörténet szimbolikus értelmezése mellett bizonyítékaink vannak, nem csak a természettudomány, hanem a szentírástudomány oldaláról is, ezekről már írtam itr az oldalon. Az Izrael kiválasztottságáról szóló tanítás sem helyes szerintem, ami egyébként a futurizmuson nyugszik részben. A futurizmus azonban nem megalapozott írásmagyarázati iskola - eleve az ellenreformáció jegyében terjedt el - a historizmus szilárdabb alapokon nyugszik. Egyébként nem győzöl meg a Róma 11-el, mert szerintem azt is tévesen értelmezitek. Más tanításaitokról is így vélekedem. De ez is bizonyítja, hogy csak azokat tudjátok meggyőzni, akik hiszékenyek, és nem rendelkeznek megfelelő lexikális tudással. A karizmazikus tanítások már cáfolatot nyertek, hoax az egész, függetlenül attól, hogy mit tanítottok. Az ilyen vallás a józan ész ellensége, mert nem bizonyítékokon, hanem hiszékenységen nyugszik.

Üdv. Dante

2018. jún. 3. 10:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!