Ha Buddha azert ment el otthonrol ahol ugye jo elete volt, mert boldogtalan volt, akkor nem lehet hogy az o utja azoknak valo akik akkor is boldogtalanok amikor amugy minden rendben van?
Kedves Kérdező!
A kérdésed alapvető dolgot érint. De hadd kezdjem az elején. Magam nem vagyok buddhista, előre is elnézését kérem a hívőknek a pontatlanságaimért.
Tudomásom szerint a történeti Buddha eredeti neve Gautama Sziddharta, feleségét Jasodárának, fiát Ráhulának hívták, és igen, uralkodó volt. Igen, megvolt mindene -G. Sz. édesapja gondoskodott róla, hogy fia még csak rosszat, negatívat se láthasson-, de egy nap ez a mesterséges környezet megszűnt átmenetileg (G. Sz. kiszökött a királyi udvarból) és meglátta a valóságot: a betegséget, a halált, az elmúlást.
A fenti példa alapján ránk vonatkozó tanulság az én olvasatomban a következő: létezik földi boldogság, aminek megvan az értéke és az értelmezési tartománya. És létezik a földin túli, nagyobb boldogság is, amit ha megérzel/belekóstolsz, a földi boldogság ahhoz képest hááát, kisebb értékű.
Vagyis javaslatom a következő: úgy légy boldog, ahogy tudsz! Becsüld meg, amid van. Ne kényszeríts magadra semmi olyasmit, ami nem belülről jön: ha Neked így jó, ahogy most van, akkor örül és élvezd. Ha természetes úton jutsz túl rajta, akkor lépj, ha nem múlik el a boldogságod az idővel, ne végy magadra személyiségedtől idegen magatartásformákat.
Remélem, segítettem!
Igen, koszonom az ertelmes hozzaszolasokat :-)
Azthiszem ez is mind minden, relativ. Az ember nem lehet minden itt es most, mert korlatoltak vagyunk. Ez nem baj, ilyen az emberi termeszet. Nyilvan ezert letezik sok fele vallas, es vallas nelkuliseg is.
En kedvelem Buddhat, biztos nagyon erdekes ember volt, megnyugtatnak az irasai. Viszont nekem igy hogy semmim sincs szinte, megis apro dolgoknak is tudok orulni. Sokszor ok nelkul is jol erzem mgaam, csak ugy. Persze nem mindig de gyakran.
Bar igaz ismertem olyan embert aki mindent megkapott a szuleitol megis kemeny drogos lett es tonkretette magat. ezt nem tudhatom, mert egyaltalan nem kaptam meg mindent.
ötös vagyok
Kedves Kérdező!
Ha ezt írod: "Sokszor ok nelkul is jol erzem mgaam, csak ugy." azt jelenti, ráeszméltél egy igen fontos dologra. Arra, hogy a boldogság az bizony egy külső feltételek nélküli tudatállapot (evvel nem a céljaid megvalósításáról akarlak lebeszélni!).
Megfigyelésem szerint boldogságunkat bármifajta feltételtől függővé tenni luxus.
Üdv!
ötös és hetes vagyok
Mi a módszered az életed tudatos irányítására? Kíváncsivá tettél. Írj bátran privátban, ha gondolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!