Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy ateista át tudja magát...

Egy ateista át tudja magát nevelni kereszténnyé, ha rendszeresen jár misére és sok vallásos emberrel barátkozik?

Figyelt kérdés

Olvastam Pascal Fogadásáról. Ez egy elmélet, ami azt írja le, hogy egy ateistának is megéri kereszténnyé válnia, hiszen nem kerül olyan sok erőfeszítésbe, és ha mégis létezik Isten, akkor kisebb az esély rá így, hogy az ateista a Pokolra jut.

Az elmélet azt tanácsolja, hogyha az ateista nem képes spontán, valóban hinni Istenben, akkor rendszeresen járjon a templomban a misékre, barátkozzon a többi hívővel, és idővel a tettetés át fog alakulni valódi hitté, sikerül átnevelnie az elméjét, hogy őszintén higyjen Istenben.

Szerintetek ez lehetséges?

2018. márc. 20. 21:11
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
20%

"Mármint... MELYIKET?"

Amelyiket megtalálja. Lehet van a kereszténységben 6000 különféle gyülekezet, felekezet, egyház, de akkor is csak ugyan abban az egy Istenben hisznek.

Egyébként a kérdés kimondottan a keresztényekre kérdezett rá, tehát hogy ateistából keresztény. Nem tudom miként jön ide Quetzalcóatl.

"Állítom nagyobb hitem van nekem úgy, hogy sosem járok templomba, mint azoknak a nyugdíjasoknak, akik a templomba járnak pletykálkodni."

Láthatóan az egód nagyobb, mint a hited. Hiszen egyedül Isten ismeri az emberek szívét, te még is azt mondod, hogy szintén ismered. Esetleg önmagad istene vagy?

Másrészt Jézus is minden héten elment a zsinagógába, miként vagy keresztény, ha ilyen alapvető dologban sem követed?

2018. márc. 20. 21:59
 12/32 anonim ***** válasza:
53%

"a kérdés kimondottan a keresztényekre kérdezett rá"

Ez igaz - de arról volt szó, hogy a létező istent keresi.

Ehhez azért hozzátartozik az is, hogy ennek mennyire pici az esélye.

2018. márc. 20. 22:02
 13/32 anonim ***** válasza:
18%

ne töketlenkedj már itt 8-as! Öt világvallás van. Pont. Nem véletlen, hogy a föld kerekén 5000 éve ez így alakult.

*

a kérdésre: nem "átnevelni magát" kérdése: hanem hogy éri-e olyan élmény, és felfogja-e az élményt, ami miatt kezdi keresni Istent. Ez pedig metafizikai érzékenységen múlik. Azt gyanítom, hogy a metafizikai vakság nem gyógyítható, nem gyógyul - hisz pont ami a gyógyuláshoz vezetne,azt nem látja.

*

Pascal zseniális, de ez az elmélete nem a legjobb.

2018. márc. 20. 22:21
 14/32 anonim ***** válasza:
61%

"Öt világvallás van."

Ez éppen semmit nem számít.

A kérdés itt az, hogy melyik vallásnak létezik az istene.

Azt viszont én sem értem, hogy egy ateista miért akarná átnevelni magát?

Gyanítom én is, hogy inkább a kérdező akarja átnevelni azt az ateistát.

2018. márc. 20. 22:29
 15/32 anonim ***** válasza:
23%

"Öt világvallás van." ""Ez éppen semmit nem számít. ""

Hogy a vasporospa ne számítana! Az emberek nem hülyék.

"A kérdés itt az, hogy melyik vallásnak létezik az istene"

Nem ez volt ITT a kérdés, de mindegy.

A vallások transzcendens egységben vannak.

Isten a Lét. Esse est Deus.

- ezt az öt világvallás máshogy / máshol / máskor fejtette ki.

2018. márc. 20. 22:56
 16/32 anonim ***** válasza:
79%

Mindig meglepődöm a keresztények állításain, de most elképesztő szintre emeltétek a logikátlanságot halljátok...

Még hogy a világvallásoknak köze lenne ahhoz, hogy melyik isten létezik...

Az általad említett 5000 évvel ezelőtti időkben egészen mások voltak a világvallások, majd 2000 évvel később is, és most megint, de valószínűleg 5000 év múlva újra mások lesznek. Mintha a tömeg AKARATA eldönthetné bármi LÉTEZÉSÉT... Ezt szörnyű volt olvasni.

2018. márc. 21. 04:48
 17/32 anonim ***** válasza:
15%
Elég nagy baromság ez az elmélet.
2018. márc. 21. 07:50
 18/32 anonim ***** válasza:
13%

16 ne görcsölj már rá erre a témára, menj discoba, sörözni, táncolni, ha ennyire nem akarsz létszemlélettel, vallástörténettel, filozófiával foglalkozni - mert "Ezt szörnyű volt olvasni", ami attól sem lesz jobb, hogy pontozod, mint az őrült ki letépte láncát - a magadét is- 100%-ra, és ettől valami javulást vársz.

Eldöntötted, isten nincs, nekem és nyilván másnak is mindegy, maradj benne.

Nem a "tömeg AKARATA dönthetné" el mi létezik, mi nem - és ennek semmi köze a vallásokhoz. Te döntöd el, hogy mit hiszel. Meg X. meg Y. meg a többi ember - egyénenként. És valamilyen liturgiában részt vesz - (szerencsére ma már abban, amelyikben akar, nem volt szerencsés ezt kötelezni, de túl már vagyunk azon az időn).

Az ember hite a sajátja, legbensőbb lényege mindvégig - nem 5000 évvel ezelőtt döntötték, el ha nem a személy maga hisz valamiben :

itt és most - mindig jelenlétben.

Nem véletlen, hogy nagy gondolkodók a jelenlét fogalmát istenszinonimaként használták.

"Még hogy a világvallásoknak köze lenne ahhoz, hogy melyik isten létezik"

- és ki írta ezt? te. Ezt még egyszer: csak 5 világvallás van. (több nem is lesz)(ha jót akarsz magadnak, akkor ezt elolvasod, utána nem lesz ilyen feltűnő, hogy egészen nem érted, miről van szó, netán lesz valami fogalmad a vallásokról és azok révén a kultúrtörténetről is, kezdetnek jó könyv: Helmuth von Glasenapp: Öt világvallás

[link]

2018. márc. 21. 10:17
 19/32 anonim ***** válasza:
45%
Pascal csak azzal nem számolt, hogy lehetséges, hogy Isten gonosz és a jók kerülnek pokolra. Tehát hülyeség a felvetése.
2018. márc. 21. 14:42
 20/32 anonim ***** válasza:
54%
Egy ateista nem lesz keresztény. Ha valaki mégis "átneveli" magát, akkor valójában sosem volt igazi ateista. Belegondolni is rossz, hogy templomba menjek. Sosem lennék rá képes.
2018. márc. 21. 15:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!