Mi a különbség a vallásos és a hívő között?
Mind a két fogalom egyazon dolog két oldalát írja le. Így szerintem picit értelmetlen a kérdésed.
A hit egy belső kapcsolat Istennel, a vallás pedig ennek látható megélése. Mind a kettőnek fontos szerepe van, hiszen nagyon fontos a személyes kapcsolatunk Istennel, de fontos ennek megvallása és az Evangélium hirdetése a világnak.
Hivő: hisz Istenben
Vallásos: követi és részt vesz az adott vallásban, jár templomba, keresztelkedik egyházi esküvő stb
Egyiktől sem lesz jó vagy rossz valaki
A lator utolsó perceiben tért meg, legfeljebb azt kérdezheted, hogy milyen életet élt volna, ha előbb tér meg.
Ha ilyen hite volt, hogy a kereszten haldokló Jézusban is felismerte Istent, akkor bizonyára élete minden tettével vallotta volna Krisztust.
Vallásos: Formailag valamelyik vallást követ. Ez lehet bármelyik vallás, akár olyan vallás is amelyik ateista (pl buddhizmus, sintoizmus, boszokrányvallások nagy része)
Hívő: Aki valamilyen ideológiában hisz. Ez lehet bármilyen hit, akár ateista is, tehát nem hisz istenben.
Szerintem a különbség óriási.
Minden vallásos hívő, de nem minden hívő vallásos is egyben.
Hívő: "Hinni annyit tesz, mint valamit igaznak elfogadni" Ennek alapján lehet hinni a gyógyulásban, a győzelemben, a szeretetben, az erőben és lehet hinni Istenben. Leginkább ez utóbbi a közismert.
Vallás: az adott kultúrában az Isten hívő emberek egy része által létrehozott csoport törvénye. Törvény arról, hogy pl. mi a bűn és mi nem az. Utal, ezen emberek világképére, véleményére.
A háborúskodás szinte mindig a vallás nevében történt (pl. erőszakos katolicizáció, keresztes háborúk, iszlám térhódításai)
Attól függ milyen szűk értelemben beszélünk hit, vallás fogalmáról. Én szűkebb, tehát keresztény értelemben értettem, és állítottam, hogy nincs érdemi különbség.
Tágabb értelemben persze bármiben lehet "hívőnek" lenni, s így a hit-vallás fogalmai közt nyilván nagy az eltérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!