A keresztyének miért gondolják, hogy csak náluk van üdvösség?
Előrebocsátom, hogy nem túlzottan ismerek más vallásokat sajnos, tehát fiktív felekezettel fogok érvelni.
Azt is előrebocsátom, hogy jártam egyetemi gyülibe, refi gyülekezetbe, refi gimnáziumba, FÉK-be egy-egy ideig, megnézni, milyen, de ezek csak még jobban eltántorítottak a keresztyénségtől.
Akkor most jöjjön a fiktív érvrendszerem.
Tegyük fel, adott egy vallásos család valahol Kelet-Ázsiában.
A gyerek kiskora óta eljár a szertartásokra, otthon is imádkozik, családjával és egyedül is. Esetleg az adott egyház iskolájába jár. A párja is azon egyház tanításait követi. Összeházadosnak, felnevelik a gyerekeiket és öregen megbetegszenek, elhunynak.
Most kicsit gondolkozzunk az ő fejükkel, képzeljük magunkat a helyükbe.
Egész életükben azt hallják, azt tanítják nekik, hogy X az Isten, X teremtette a Földet, Y által lesz üdvösség (amennyire tudom, ez a motívum gyakran benne van az egyes vallásokban), hogy napi ötször kell imádkozni, hogy lefekvés előtt 5-ször el kell mondani adott imát, stb-stb. Ha jó történik, X-nek kell hálát adni, ha rossz, akkor X valamiért most úgy döntött, hogy nem segít, mit tudom én.
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egész életükben valamiről tanítják őket, abban a kulturában nevelkednek fel, nekik az a normális, az a szent, az az egyetlen. Abban hisznek, életük történéseit bele tudják helyezni, hozzá tudják kötni.
Ha adott esetben a neten olvasnak a keresztyénségről, vagy mondjuk cserediák mesél róla, tisztelik ugyan a másik vallást, de nem a keresztyénséget fogják igaznak tartani. Ugyanúgy, mint ahogyan a keresztyének se az ő vallásukat.
Ők abban nevelkedtek, arról kaptak tanítást, abban élnek, mi pedig ebben.
Mégse üdvözölnének szerintetek?
Huhh, a fogalmakat se jól használtam vélhetően, de remélem, érthető voltam. :$
Kérdező:
Jó a kérdés, annak ellenére, hogy a vallási ismereteid megmosolyogtatóak.
Követ62:
Egyébként épp erre akartam reagálni
"Mivel nem az ő hibájuk, ha még nem jutott el hozzájuk a Biblia."
Amikor jött ez:
"Hiszen és vallom! Mindenki ott lesz a menyben aki jól döntött Isten mellett (a történelem bármely idején). Éljen bárhol a Földön. Higyjen bármit.
Ha az ÚR akarata szerint élt üdvözül."
Ezzel az utóbbival már inkább egyet tudok érteni. Az előzővel az a gondom, hogy ha valakihez el is jut a Biblia, megismeri a keresztény tanítást, miért kellene elhagynia a saját hitét? Az ő esetében pont ez lenne az Istennel szembeforduló döntés! Az viszont lehet, hogy valaki a saját vallását csak kulturális hagyományként gyakorolja, de nincs mögötte valódi hit. Az ilyennél elképzelhető, hogy megszólítja a Biblia és ezáltal keresztény hívő lesz. Sok szempontból könnyebb elfogadni egy "kívülről jövő" hitrendszert, ami mentes a saját kultúránk ballasztjától és a képmutatástól, legalábbis látszólag. Ilyen szempontból szerintem értékesebb, aki a saját hitéhez hű.
Mért van az hogy ha nem keresztény hit alapú választ ír valaki egy olyan kérdésre ami nem csak a keresztényeket érinti lepontoznak a keresztények?
Ti lennétek a bárányok akik nem ítélkeznek? Hmm?
Na egy dolgot fegyetek figyelembe:
Egyedül csak Jézus Krisztus győzte le a halált,támadt fel a halottak közül.
Lehetnek szép vallások ,szép ideológoák ,eszmék stb..de a bűn é a a halál kérdését,csak Jézus Krisztus tudja megoldani az életedben.
Ő az: ÚR Igazság Élet
Ha valaki elfogadja Őt mint megváltóját ,üdvözűl,ha vissza utasítja ,elkárhozik.
Nincs harmadik lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!