Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha valaki nem hajlamos a...

Ha valaki nem hajlamos a hitre, az garantáltan elkárhozik?

Figyelt kérdés

Hiszen nem vagyunk egyformák, vannak hívők, és vannak szkeptikus beállítottságú emberek is. Ilyen vagyok például én is, de sokan mások is.

Életem 40+ éve alatt soha nem éreztem arra késztetést hogy higgyek valami láthatatlan teremtőben. Gyakorlatilag mindig is az a típusú ember voltam, aki inkább kétszer is megkérdőjelez valamit, minthogy komolyan vegyen valami valótlant.

Így persze sosem lettem hívő.

A minap egy teológiát végzett ismerősöm azt találta mondani, az ő Istene mindenkit meg akar menteni. Ellenben arra már nem tudott mit felelni, hogy akkor mi a terve az Istenének a hozzám hasonló emberek megmentésére? Mert igen komoly hányadát képviseljük az emberiségnek, akik legfeljebb akkor térnének meg, ha bebizonyosodna, hogy Isten létezik, csak úgy, semmi alap nélkül hinni nem tudunk.

2018. febr. 16. 11:03
1 2 3
 11/25 Ozcar ***** válasza:

Én úgy hiszem, azoknak lenne a legkönnyebb megtérni, akik eleve jók, emberi szemmel nézve. Van egy ismerősöm, aki kérdezte, hogy miért is kárhozna ő el, ha jó ember. Emberszerető, segítőkész. Megvannak benne azok a tulajdonságok, amiket Isten is elvárna bármelyik hívőtől, kivétel, hogy ő egyáltalán nem hisz Istenben. Egyszerűen nem érdekli és nem is tudja foglalkoztatni, nincs rá szüksége és nem hisz benne.

Csak az a helyzet, hogy ez miatt hitetlennek számít. Az üdvösséghez fontos a hit és az, hogy amit cselekszünk, azt Istenért tegyük, ne pusztán magunkért, vagy másokért.

Vannak gyilkosokból lett hívők, akik üdvözülnek a végén. Nekik nagyon nehéz, mert pusztán a jót is nehéz megcselekedniük, nemhogy a hitet megtalálni. Isten nem vonja meg senkitől a lehetőséget az üdvösséghez, de ahhoz Istent kell keresni. Az igazán bűnösöknek a legnehezebb megtérni, de nem lehetetlen.

Ajándéknak kell felfognod azt a helyzetet, amiben vagy, mert neked könnyebb megcselekedned a jót Istenért, pusztán annyit kellene tenni, hogy keresni őt.

2018. febr. 16. 21:19
 12/25 A kérdező kommentje:

#10-11

Látom nem értitek a problémát.

Gyakorlatilag amit írtok, az körkörös érvelés, és értelmetlen. Mégis hogy döntene az ember olyan valaki mellett akinek a létére sem utal semmi?

2018. febr. 17. 02:25
 13/25 Alex Fly ***** válasza:

@12: ha a válasz körkörös érvelés, akkor a kérdésed viszont egy paradoxon.

Ha nem fogadod el Isten létezését -és így azt sem, hogy előtte kell számot adnod-, akkor mit érdekel az, hogy egy szerinted nem létetző entitás által nem végrehajtott ítélet milyen következményekkel járna rád nézve? Ha valóban nem létezik, akkor nem mindegy, mit gondol rólad?

2018. febr. 17. 08:03
 14/25 Ozcar ***** válasza:
Hogy utal valami vagy semmi nem utal Istenre, mindenki maga dönti el. Szerintem utal, így a válaszom magam részéről értelmezhető.
2018. febr. 17. 09:55
 15/25 Zenon ***** válasza:
58%

,,Az Isten mindenkit szeretne megmenteni, de sajnos aki nem fogadja el ezt, azt nem tudja megmenteni."

Akkor isten nem mindenható. Különben mindenkit megmentene, aki akarja, aki nem akarja.

2018. febr. 17. 10:47
 16/25 A kérdező kommentje:

Nem Istenhez intéztem a kérdésem, így nem az.

Ha szubjektív döntés kérdése, hogy ki szerint mi utal Isten létére, akkor ez csupán egyszerű belemagyarázás.

Ha létezne bármi, ami Isten mellett szólna, akkor ez egy objektív bizonyíték kéne legyen.

2018. febr. 17. 10:59
 17/25 anonim ***** válasza:

"Akkor isten nem mindenható. Különben mindenkit megmentene, aki akarja, aki nem akarja."

Ahol az ember szabad akarata kezdődik, ott az Isten "mindenhatósága" véget ér. Igen, mivel nem bábunak teremtett bennünket, hanem tényleges szabad akarattal.

Az Isten csak a szeretetnek a körén belül mindenható, azon kívül tehetetlen. Ha felnézel egy keresztre, talán megérted, hogy miről van szó.

2018. febr. 17. 13:28
 18/25 imakommandós ***** válasza:
0%

élet és halál kérdése, hogy hisz valaki vagy sem.

A bukás a szkepticizmusra való halkgatás miatt történt, így a megmentést Isten csakis a feltétlen bizalomra helyezte.

Ha nincs feltételen bitalom, akkor igazi Isten szeretet sincs az emberben, ilyenekkel pedig nem akar Isten egy örökkévalóságban élni.

2018. febr. 17. 15:19
 19/25 KZitus ***** válasza:

Szia

A " garantáltan elkárhozik?" - kérdésre ne várjál embertől "garantált " választ, hiszen az Istennél van, kit milyen embernek lát. De következtetéseket vonhatunk le a Bibliában leírtakból, mert „a melyek régen megirattak, a mi tanulságunkra irattak meg: hogy békességes tűrés által és az írásoknak vígasztalása által reménységünk legyen” Róma 15:4.

Nos mit tanulhatunk a vízözönkor történtekből? Isten azt mondta a rengeteg gonoszság miatt, az embereket elpusztítja a földről. De meg lehetett menekülni. Noé 40-50 évig építette a bárkát. Mennyi embernek volt lehetősége ez alatt az idő alatt elmondani, miért építi? Elhitték neki a világ elpusztítását? nem! Bárki bemehtett volna a bárkába, és akkor túléli a vízözönt, vagyis a szóhasználatoddal élve nem "kárhozik" el. Tehát miért haltak meg? Mert nem hittek az emberek a nyílánvalónak.

Mi a helyzet napjainkban? Isten ma is biztosítja az embereknek az előttünk álló világrendszer végének túlélését. Hiszi ezt ma valaki? Igen, de nagyon nagyon kevesen az emberek létszámához képest. Ahogyan akkor sem hittek, úgy ma sem, pedig kiállt a rengeteg bizonyíték Isten Szava hitelessége mellett. Mivel olvasod a Bibliát, ennek okáról is kellett olvasnod. A 2Korintusz 4:3, 4 ezt írja erről:

"Ha leplezett a jó hír, melyet hirdetünk, azok között leplezett, akik elpusztulnak, akik között ennek a világrendszernek az istene megvakította a nem hívők elméjét, hogy ne lássák annak a dicsőséges jó hírnek a fényét, amely Krisztusról szól, aki teljesen olyan, mint Isten."

azt hiszem ez a vers (a kérdésed alatt írt gondolkodásod szerint) sok kérdést vethet fel benned: pl.

1. Mi az ajó hír, amely leplezett?

2. Ki a világrendszer istene, aki megvakít?

3. Hogyn vakítja meg a nem hívők elméjét?

"Elég jól ismerem a Bibliát, egy érdekes könyvnek tartom. Csak épp semmi nem bizonyítja hogy igaz, így értelmét nem látom hogy tényként kezeljem az ott leírtakat." - amikor olvasod a Bibliát kéred hozzá Istentől a megértését? a támogtását?

Azt írod, soha "nem éreztem arra késztetést hogy higgyek valami láthatatlan teremtőben." Én elfogadom ezt az állítást. De akkor miért volt szükséged a Bibliát "megismerni"? mi késztetett? vagy ha ez az igzság, akkor miért segített volna neked Isten megérteni a Szavát, ha egyébként egyáltalán nem akarod őt megismerni? Neked magadnak kell választ keresned magadban ezekre a kérdésekre.

Én tudom a válszt. De ha én írom le neked azt, úgy teremtett Isten minket embereket, hogy "SZÜKSÉGÜNK" van rá, a vele ápolt közeli kapcsolatra, és ezért keresi az emberek többsége ezt a kapcsolatot, vagyis Istent(valaki így, laki Allahnak, valaki Bognak is nevezi nyelvtől függően), akkor nem fogod nekem ezt elhinni.

De ha magadtól keresed ezt és találod meg a Bibliában, az sokkal de sokkal hitelesebb lesz a számodra.

Amit a kérdésed alatt leírtál, pár évtizeddel ezelőtt akár az én szavaim is lehettek volna, mert hasonlóan gondolkodtam. De amióta meggyőződtem Teremtőm létezééről, szeretetéről, jóságáról, türelméről, azóta csodálni tudom, és naponta hálálkodom a jobb minőségü, tartalmasabb és okkal, céllal élhető éltemért.

2018. febr. 17. 15:25
 20/25 imakommandós ***** válasza:

Mi a terve az ilyen emberekkel?

Vagy tud az utjába küldeni olyan hívőt akin keresztül hatni tud rá, vagy nem, de abban igaza volt az ismerősödnek, hogy azt akarja, hogy mindenki megtérjen, higgyen, és üdvözüljön.

2018. febr. 17. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!