Hogyan kell értelmezni a 10 parancsolatot és hogyan kell Újszövetségi mödon betölteni?
Az a baj az adventizmussal, hogy híveiket szolgákká teszi a törvény, és annak betartása. Jézus beszéde egyértelmű ezzel kapcsolatban:
Jn 15,15
Nem mondalak többé titeket szolgáknak; mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura; titeket pedig barátaimnak mondottalak; mert mindazt, a mit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam néktek.
A szombat napjának törvénye nem a pihenés vagy a gyülekezés miatt volt meghirdetve, hiszen micsoda embertelen, kegyetlen Isten az, aki e miatt halállal lakoltatja a népét, és egy kalapba teszi a ne ölj paranccsal?
A törvény bármennyire is furcsa, nem megtartandó paragrafusokból áll. Jézus beszéde itt is egyértelmű, és vészesen szól nemcsak az adventistákról, hanem szinte valamennyi felekezetről, kik a Bibliát illetve az írásokat tudakozván keresik az igazságot:
Jn 5,39
Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam;
Jézus beszéde világos, mert a törvény nem paragrafus, hanem prófécia, melyet a népnek be kellett mutatnia:
Mt 5,18
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy ióta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.
Mt 5,17
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Ha utána nézünk a betölt igének, πληρόω (pléroó) látható a jelentése: befejez, vérgehajt, teljesít.
Nézzük, hol is szerepel még ez az ige (90 helyen, de nem idézem az összest):
Máté 1:22 Mindez pedig azért lőn, hogy BETELJESEDJÉK, amit az Úr mondott volt a próféta által, aki így szól:
Máté 2:15 És ott vala egész a Heródes haláláig, hogy BETELJESEDJÉK, amit az Úr mondott a próféta által, aki így szólt: Egyiptomból hívtam ki az én fiamat.
Márk 14:49 Naponta nálatok valék, a templomban tanítva, és nem fogtatok meg engem; de [szükség], hogy az írások BETELJESEDJÉK.
Luk 7:1 Mikor pedig minden ő beszédeit a nép hallatára ELVÉGEZTE, beméne Kapernaumba.
Látható, hogy Jézus egyértelműsítette számunkra, hogy a törvény nem paragrafus, hanem Jézusra mutató prófécia.
Hogy mi ezek után a szombat nap? Ehhez vissza kell menni a teremtéshez. Csodálom (dehogy!), hogy az adventisták egyáltalán nem gondolkodnak el azon, vagy eszükbe sem jut, hogy Isten nemcsak miért hét nap alatt teremtett, hanem bizonyos napokon miért azt teremtette, amit. Miért a negyedik nap teremtette a napot, és a csillagokat például, és nem furcsa, hogy a negyedik ezer évben jött el Jézus? Nem furcsa, hogy a második nap választotta el a vizeket, amikor épp a második ezer évben történt a vízözön? Nem furcsa, hogy ezer évben határozza meg a Jelenések könyve Jézus eljövetele után a millenniumot? A szombat Jézus eljövetele utáni millennium próféciája, melyben, ha a prófétai nép közül nem vesz részt valaki, az halott volt, lesz. Mert prófécia.
Jézus beszédét, illetve az ószövetség ok-okozati összefüggéseit nem érti, ahogy az adventisták sem, ők szolgák, mert egy farizeus, hamis tanító, E.G.White, aki ugyan kereste az igazságot, de csak ahogy a farizeusok, az írásokból, hamis tanítókká tett egy egyházat. Testi parancsolatokat követnek, előadásokat tartanak húsevés, tejfogyasztás tilalmáról, mintha egy arasznyival is meghosszabbíthatnák életüket, ezzel sem hisznek, bíznak Istenben, ki mértéket állít az ember hosszának. Nem véletlen dohányos, alkoholista 80 éves ember megléte, ahogy 30 éves vegán sportoló rákos betegsége sem.
Mt 6,27
Kicsoda pedig az közületek, aki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy arasszal?
A szombat maga Jézus, a tízparancsolat közepe, ahogy Jézus a szegletkő. A nyugalom Krisztus szellemének betöltése. A megfáradt és megterhelt emberek mind megnyugszanak Őnála. (Mt 11;28) Ő töltötte be a szombatot a kegyelmével. (Ézsaiás 28;12) A teremtés leírásának kezdete Ő. A hetedik nap Ő maga, mert egy nap leírása egy ezer esztendő próféciája. Az utolsó ezer esztendő az Ő nyugalmának napja. (Jel 20;6)
Mindaz, ki nem tartja be a szombatot, ha nem lakozik benne, ha nincs a tőkén, ami a Krisztus, ha nem Krisztus nyugalmában van, ha nem Krisztus szellemében cselekszik kegyelemmel, szeretettel, megbocsátással, a következmény ugyan az, ami Izrael népének volt a szombat megszegésével. Krisztus az alfa és az ómega. A próféták róla beszélnek, a törvény róla szól. Ő betöltötte a törvényt, mert prófétált Őróla. Egy paragrafust megtartani lehet, betölteni nem. Betölteni próféciát lehet.
Mert a törvényből el nem múlik egyetlen pontocska sem, amíg minden be nem teljesedik. (Mt 5,18)
51.Hsz!
Temérdek bárányságot összehordtál!
Ami rágalmakat az adventistákról összehordtál,a büszke tudatlanságod bizonyítékai.Nem érdemes olyat cáfolni,ami egy tudatlan ember agyából pattant ki.
Ha nem tudod mi a célja a szombatnapi megemlékezésnek,csak el kell olvasnod a szövegét.Biztosabb információhoz jutsz,mint fantáziálásodból!
Nem veszed tudomásul a 4 különböző fajta törvény tényét.(1.Erkölcsi,ami Isten jellemének vetülete,2.Ceremóniális,ami az üdvösség ajándékának elérését mutatja,3.Egészségügyi,mely a túlélés alaptörvénye,4.Polgári törvények,melyek a társadalmi együttélás isteni szabályai.)
Egészség szerepe életünkben:
Szavaid szerint tök mindegy,hogy egy ember minden nap füstölt szalonnát eszik füstölt szalonnával,vagy gondosan átgondolt egészséges ételeket.
Ezt mond el az orvostudományi egyetemeken!Jó módszer zárt intézménybe kerüléshez.
A szombat szerepe az,amit a Biblia ír arról.
Nincs 4 fajta törvény, amit JÉzus is megerősít, mivel egyértelműen az egész törvényt, és a próféták beszédét őreá mutató próféciaként definiálja. Lehetek hamis tanító, ki badarságokat hord össze, de azt, hogy ugyan ezt állítod Jézusról, az már legyen a Te bajod.
Valami fogalmam van az adventizmusról, évekig igen közel álltam hozzá.
"Szavaid szerint tök mindegy,hogy egy ember minden nap füstölt szalonnát eszik füstölt szalonnával,vagy gondosan átgondolt egészséges ételeket. "
Ez így van. Van egy egészséges életmódot folytató vegán ember, rákos, nincs 50 éves sem, halott. Nem dohányzott, nem ivott, egészséges volt mindig is. Van egy másik, 80 évesen halt meg, megélte és átélte a világháborút, szalonnát evett csülökkel, legalábbis, amikor tehette, dohányzott, és ivott, csak épp nem vizet.
Adott Isten, ki kézben tart mindent, és adott az ember, aki azt hiszi, hogy JÉzus beszédével ellentétesen azt hiszi, bármit is a kezében tarthat. Ajánlom figyelmedbe a századost, akinek annyi hite sem volt, mint egy mustármag, mégis JÉzus nem látott ekkora hitet egész Izraelben sem. Sajnos ennek még az írmagját is kiírtja az adventista egyház a hívekből, hogy testiséggel, és önös cselekedetek által akarnak maguknak itt a földön is hosszú életet, és testiséggel örök életet szerezni maguknak. Szájukkal tisztelnek....
54.Hsz!
Én,most református lelkész vagyok.
57 évet töltöttem adventisták közt.(6 hetes koromtól átlagosan heti 3 istentiszteleten vettem részt 57 éven keresztül.)
Semmi érdekem nincs,hogy bárkit velük kapcsolatban félrevezessek.(Veled ellentétben.)Ha valaki ismerheti az adventisták pozitív,és negatív dolgait,akkor az én vagyok.
1."Az adventistákat szolgákká teszi a törvény."
Hazugság!
Isten törvénye-az igazság- szabaddá teszi követőjét.(Jn 8:32)
2."A szombat napjának törvénye nem a pihenés vagy a gyülekezés miatt volt meghirdetve."
Hazugság!
"Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belõl van;Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt."
Ezt nem én,hanem a Biblia állítja.
3.Halálos büntetés,az áthágóinak.
Nem része a 10 parancsolatnak.Azt a fáraó fia(Mózes) adta parancsba.
4."A törvény bármennyire is furcsa, nem megtartandó paragrafusokból áll."
Hazugság!
Isten szava nem viccelődés!
5."a törvény nem paragrafus, hanem Jézusra mutató prófécia."
Tévedés!
Isten törvénye nem prófécia.
A ceremóniális törvény,Krisztust,Isten ama bárányát előképezte,aki elveszi a világ bűneit.Az ószövetségben,az erre az áldozatra utaló jelképbe vetett hit adott üdvösséget gyakorlóinak.Az újszövetségben,a Krisztus áldozatába vetett hit üdvözít.
6." előadásokat tartanak húsevés, tejfogyasztás tilalmáról,"
Hazugság.
Egyetlen adventista előadó sem tanít tej,és hús evése tilalmáról.
Azt nem javasolja sok lelkész,de tiltásról nincs szó.Az rágalom.
Aki becsüli Isten Lelkének templomát,az nem csinál belőle szeméttelepet.
7."A szombat maga Jézus,"
Tévedés!
Jézus,a szombatnapi nyugalomnap megalkotója,s nem ő maga.
"25.Hsz!
Kiváló dolgokat írtál,csak az utolsó mondatodat nem értem.
A pogányoknak miért nem kell Krisztus példáját követni a szombat megszentelésében is?Talán Jézus ettől az áldástól megfosztotta azt,aki ószövetségi értelemben nem kiválasztott?"-kérdezed.
Szó nincs arról, hogy Jézus megfosztana valami jótól. Ő jó, tehát nem foszt meg jótól! A Jézus által kiválasztott apostolok rendelték el, hogy a pogány háttérből megtért keresztényeknek ne kelljen megtartani a Szombatot a törvény szerint. Nézd meg ebben a kérdésben itt milyen vita alakult ki a Szombat körül. Van erre külön felekezet is, Szombatisták. Ezektől a vitáktól akarták az apostolok megvédeni a megtért keresztényeket. Ettől még a Szombat áldás, továbbra is igaz, hogy a Teremtő Isten megszentelte azt, érdemes ezen a napon a munkát szüneteltetni és Isten dolgaival foglalkozni. De - újra ismétlem -, Isten irgalmat akar és nem áldozatot, ha nincs készételed otthon, csinálj egy egyszerű ételt, fogyaszd el, és élvezd a Szombat áldásait, nyugalmát.
Pál apostol írta:
16
Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában:
17
Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé.
„Én,most református lelkész vagyok.”
Ez a Te bajod… 63 évesen lettél református lelkész… ÁÁáááá Nekem trollnak tűnsz, nem lelkésznek, és ízig vérig adventistának, nem egyébnek.
„Semmi érdekem nincs,hogy bárkit velük kapcsolatban félrevezessek.(Veled ellentétben.)”
Református lelkész, aki vádol, és rossz színbe tüntet fel levelező társakat. Gratulálok, troll vagy, vagy egy nagyon rossz lelkész.
„Ha valaki ismerheti az adventisták pozitív,és negatív dolgait,akkor az én vagyok.”
Ahogy én is így vagyok vele.
„Hazugság!
Isten törvénye-az igazság- szabaddá teszi követőjét.(Jn 8:32)”
Ahogy mondtam, nagyon rossz lelkész vagy. Az igazság Jézus, nem a törvény.
„Jn8;32. És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.”
Az igazság az, hogy Jézus a törvény, nem a törvény tesz szabaddá, hanem Jézus. De ezt te, mint lelkész , a hivatalos, nem is tudhatod, megértem.
„2."A szombat napjának törvénye nem a pihenés vagy a gyülekezés miatt volt meghirdetve."
Hazugság!”
Az általad idézett rész nem nevezi meg, hogy a szombat pihenés lenne.
„Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.”
A szombat el van választva, de nem a pihenésre, hanem próféciára, mivel ez Jézus ezer éves uralkodására prófécia, de ez a te lelkész süket füleddel …
„3.Halálos büntetés,az áthágóinak.
Nem része a 10 parancsolatnak.Azt a fáraó fia(Mózes) adta parancsba.”
Furcsa, az előbb a Bibliára hivatkoztál, márpedig a Biblia azt mondja, hogy a halálbüntetést nem Mózes adta, hanem az Isten.
„4."A törvény bármennyire is furcsa, nem megtartandó paragrafusokból áll."
Hazugság!
Isten szava nem viccelődés!”
Nem mondtam, hogy vicc, hanem azt, hogy nem paragrafus. De nem csodálom, hogy hazugsággal teli válaszaid kapcsán hazugnak hívsz, miközben minden válaszod hazugság.
„A ceremóniális törvény,Krisztust,Isten ama bárányát előképezte,aki elveszi a világ bűneit.Az ószövetségben,az erre az áldozatra utaló jelképbe vetett hit adott üdvösséget gyakorlóinak.Az újszövetségben,a Krisztus áldozatába vetett hit üdvözít.”
Nyílván nem érted a tiszta és a tisztátalan állatok törvényét sem, és az ünnepekre való felhívás törvényeit sem, de ezt gondoltam. Van még csodálkozni valód az életben.
„Egyetlen adventista előadó sem tanít tej,és hús evése tilalmáról.”
Magam hallottam tucatszámra. Adventista szervezéssel mossák a hívek agyát, hogy meghalnak, betegek lesznek húsevéssel, és Isten eredeti szándéka, hogy ne egyenek húst. Nem mondják ki nyíltan a tiltást, mert attól sokkal sunyibbak. Érdekel a legközelebbi előadás helyszíne, dátuma, vagy kiemeled a fejedet a homokból?
„7."A szombat maga Jézus,"
Tévedés!
Jézus,a szombatnapi nyugalomnap megalkotója,s nem ő maga.”
Nyilván, ha nem értelmezed a próféciákat, a törvényeket, miként mutatnak Jézusra, nem csodálom, ha nem érted. Református lelkész ide vagy oda, nem nagyon érted az ószévetséget, csak az írásokat, ahogy az írástudók is értelmezték. Sok sikert, én szerintem törlöm ezt a kérdést a listámból, én ugyan nem vagyok lelkész, nekem erre nincs időm, de Nekem is inkább lenne tennivalód, szerintem, mert csak egy internetes troll vagy szerintem, nem egyéb. Na csá.
"Jézus mégis nem a munkamentes, és a melós napot, hanem a jó és a gonosz cselekedetet állította szembe a szombat napon...Ahogy a törvény NEM tartalmazta"-írod.
Volt egy Isten által adott törvény Szombatra a munka( מְלָאכָה məlá'ḵáh) tilalmára, és a nap megszentelésére.
8
Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.
9
Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;
10
De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van;
11
Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
Tehát Isten megszentelte ezt a napot, és azt kéri az emberektől, hogy ők is szenteljék meg ezt a napot, hogy az áldás amit készített, az meg tudjon érkezni az emberekhez. Ne dolgozzanak, hanem szenteljék meg ezt a napot.
Hogy mi jelent a ne dolgozz? Mit jelent a szenteld meg? Erre voltak különböző Jézus korabeli zsidó irányzatoknak különböző válaszai.
A farizeusok voltak a legszigorúbbak, ők Jézus szombatnapi gyógyításait is munkának akarták beállítani, viszont olyan mindennapi eseteket, mint: szamár esett a gödörbe, szedjük ki, ezt még ők is megengedték (mint szent, jó cselekedet!).
Erre mondta Jézus, hogy:
10
És ímé, vala ott egy elszáradt kezű ember. És megkérdék őt, mondván: Ha szabad-é szombatnapon gyógyítani? hogy vádolhassák őt.
11
Ő pedig monda nékik: Kicsoda közületek az az ember, akinek van egy juha, és ha az szombatnapon a verembe esik, meg nem ragadja és ki nem vonja azt?
12
Mennyivel drágább pedig az ember a juhnál! Szabad tehát szombatnapon jót cselekedni.
13
Akkor monda annak az embernek: Nyújtsd ki a kezedet. És kinyújtá, és olyan éppé lőn, mint a másik.
14
A farizeusok pedig kimenvén, tanácsot tartának ellene, hogyan veszíthetnék el őt.
Tehát a törvény jó (mert Isten jó, és a törvény is jó), a szombatnap megszentelése tartalmazza a jó cselekedeteket. Nem a törvény volt rossz, hanem a farizeusi értelmezés, a jó értelmezés a jézusi értelmezés. A farizeusok álszent értelmezésébe belefért az, hogy a szamarat kiszedhetjük a gödörből (jó cselekedet!), de Jézus gyógyítása már nem. Miért? Mert gyűlölték Jézust.
Ezért modta nekik Jézus:
38
Én azt beszélem, amit az én Atyámnál láttam; ti is azt cselekszitek azért, amit a ti atyátoknál láttatok.
39
Felelének és mondának néki: A mi atyánk Ábrahám. Monda nékik Jézus: Ha Ábrahám gyermekei volnátok, az Ábrahám dolgait cselekednétek.
40
Ámde meg akartok engem ölni, olyan embert, aki az igazságot beszéltem néktek, amelyet az Istentől hallottam. Ábrahám ezt nem cselekedte.
41
Ti a ti atyátok dolgait cselekszitek. Mondának azért néki: Mi nem paráznaságból születtünk; egy atyánk van, az Isten.
42
Monda azért nékik Jézus: Ha az Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én az Istentől származtam és jöttem; mert nem is magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.
43
Miért nem értitek az én beszédemet? Mert nem hallgatjátok az én szómat.
44
Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.
Jézus nem a törvényt mondta ördögtől valónak, hanem a farizeusok gyilkos gyűlöletének okát tárta fel nagyon pontosan. Ez a vita a Szombat körül a farizeusok és Jézus között nem a Szombatról szólt, hanem Jézusról.
A farizeusok elismerték az írott Igét (törvény és a próféták) jónak, de az Istentől küldött megtestesült Igét, Jézust már nem ismerték fel, nem tartották jónak, gyűlölték, végül meg is ölették.
(Ma sok kereszténynek mondott Egyház pedig az Istentől küldött Szent Lelket nem ismeri fel.)
"Én,most református lelkész vagyok.
57 évet töltöttem adventisták közt."
Ha egy kérdést megengedsz...
Miért váltottál felekezetet? Az adventista tanítás mely részét kifogásolod annyira, hogy református lettél annak ellenére, hogy számos református hittételt nem fogadsz el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!