Miért állítják jehova tanúi hogy a jehova szó szerepelt az eredeti Újszövetség szövegében?
Tévedsz vagy rosszul érveltek. Nem a tetragrammaton-ra állítják, hogy az lenne a Jehova olvasata. A tetragrammaton miért is lenne benne az Újszövetségben ? Hogyan festene a Vulgata-ban a beszúrt négy héber betű ? Ez értelmetlen...
Amire Te (és ők hivatkoznak), az (hogy a Jehova szó szerepelt az eredeti Újszövetség szövegében) - és nem héber tetragrammaton alakjában, hanem görög vagy latin betűkkel - az valóban egy helyen fordul elő az Újszövetségben, mégpedig a Zoltárok 83:19-ben olvasható Isten neve. De ez is egy közkeletű tévedés.
Helló!
Úgy tudom, hogy a Jehova<->Jahve probléma abból adódik, hogy a Írásokban nem jegyezték le a magánhangzókat. Így Istent JHWH-nak írták. Mivel Isten nevét nem ejtették ki tiszteletből, csak évente egyszer a Szentek-Szentjében, ezért elfelejtődött, hogy miként is kellett kiejteni a nevet. Ebből ered a félreértés. Én úgy tudom, hogy a Jahveh a helyes kiejtési mó.
Üdv.
Azért, mert a Jehova szó szerepelt az eredeti Újszövetség szövegében.
Ha nem szerepelt volna benne, nem állítanák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!