A Jehova tanúi mit mondanak ha beengeded őket?
Növekszik, persze, de csak a fejlődő világban.
Ott át is alakul kicsit: lesznek benne afrikai hiedelmek, mágia, vudu... mindenből egy kevés.
Meg persze félvér Mirjam, fekete Joshua (direkt nem a magyar neveket írtam, mert ugye AZ IS átköltés, mint ahogy a bőrszínük sem volt fehér eredetileg).
Na mindegy - a lényeg az, hogy a fejlett világban erősen csökken a kereszténység. Ebből nyilvánvaló, hogy ha a világ többi része is eléri az itteni szintet, akkor ott is csökkenni fog.
Ez azért így nem igaz.
Egészen pontosan csak Európában csökken a kereszténység, de ez is egy lassú folyamat és nem is mindenhol. A világ többi részén hol stagnál, hol növekszik, hol gyengén, hol erőteljesebben. Azért nem minden Európán kívüli ország "harmadik világbéli".
Láthatóan egy jós is elveszett benned, mert olyan prognózisokat állítasz fel, amiktől lehet jó néhány diplomás szakember elpirulna.
Ha már itt tartunk, mit gondolsz, lesz karácsonykor hó?
Na igen, Amerikát kifelejtettem...
az egy borzalmas ország. Ultraprimitívek, de szándékosan nevelik ilyenre őket. Sok dolgot jól csinálnak, az igaz - de ezt nagyon nem. Lapos Föld hívők, kreacionisták, eldurvult szekták... minden van ott.
Meg persze jó erős és fanatikus kereszténység is.
Igen, van sok ilyen is Amerikába, azért legyünk pontosak és az USA-ban, például Kanadára nem jellemző az állításod és az is Amerikában van.
Ettől függetlenül se a fejlettségnek, se az inteligenciának nincs ilyetén köze a vallásossághoz. Az ateisták se okosabbak a vallásos embereknél, még ha néhány magasan is hordja az orrát.
De lesz fehér karácsonyunk, vagy sem?
Nem, én most konkrétan Amerikára gondoltam, nem Kanadára. Azt tényleg nem ismerem ebből a szempontból.
Máshol viszont, ahol idáig NEM volt kereszténység, ott azért terjed, mert kinyílt a világ, és minden terjed. Az ottani vallások meg nem olyan erőszakos térítők, mint pl. a kereszténység, és megtűrik.
Ezért aztán nő az aránya - de ugyanígy (még jobban) nő a mohamedán hit is, mert az még erőszakosabban térítő vallás.
Amerika egy kontinens, Kanada és USA országok...
Ahova a kereszténység megérkezett, mindenhol már volt vallás előtte. Hol békésebb, hol harciasabb. Így szerintem ez a meglátásod is téves. Például Indiában is nő szép lassan a kereszténység, pedig jelen van egy nagyon erős és annál elnyomóbb (vallási szempontból) helyi vallás, illetve kettő. Felhoztad az iszlámot is, valójában téríteni hol tud? Afrikában, ahol sok helyen még most is régi pogány törzsi hit szerint élnek, amelyet átgázol az iszlám. De valós térítésről nem beszélhetünk ott, ahol már eleve egy erős vallás létezik.
A keleti vallások filozófiája teljesen más, és nem annyira térítők - valamint elviselnek más hiteket is maguk körül.
Ezért terjedhet ott a kereszténység és az iszlám is, amelyek erősen térítő vallások.
Persze, hogy térítenek, ahol van rá lehetőség. Ott van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!