Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi alapján állítható, hogy az...

Mi alapján állítható, hogy az ószövetség és újszövetség Istene ugyanaz?

Figyelt kérdés
Hiszen két teljesen ellentétes személyiségről van szó. Az újszövetségben Isten megbocsátást, kegyelmet meg szeretet hirdet, meg akarja menteni őket. Az ószövetségben viszont eleve ő taszítja őket olyan helyzetbe, amiből később megmentésre szorulnak, arról nem is beszélve hogy halomra öl mindenkit akár ártatlanul is, csak mert épp olyan kedve van. Távolról sincs köze a cselekedeteinek se a szeretethez, se a megbocsátáshoz.
2017. nov. 21. 14:36
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

#17-es vagyok. A Biblia értelmezésében is eltérő megközelítések lehetségesek. Én az alábbi írással értek egyet (bár csínján kell bánni vele):

Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban

[link]

2017. nov. 26. 16:49
 22/26 A kérdező kommentje:

"Mutass egy szülőt,aki ezt biztosan átlátja és joga is van rendelkezni élet és halál felett."

Értem én, ez is egy lehetséges kép Istenről, de akkor ez nem egy szerető Isten. Ez egy kegyetlen zsarnok, aki pisztolyt tart a fejedhez, majd azt állítja hogy szabad választásod van, aztán bűnbánat nélkül fejbelő abban a pillanatban, ahogy a "szabad" döntésed nem egyezik az ő akaratával...

"A mai,kegyelem alatt élő ember láthatja,hogy Jézus nélkül (megfelelő áldozat) mire jutott volna"

Igen, a ma élő ember. És a Jézus előtt élt emberek akkor mit vétettek, hogy őket ártatlanul is halálra ítélte Isten, csak azért, hogy a későbbi emberek okuljanak belőle?

Azért gondolkodj egy kicsit! Van két vezető, az egyik türelmes, szerető, tanít, vezet, példát mutat, mit hogy tegyél. Ha mégis eltérsz a példamutatásától, bármikor nyitva hagyja neked a megbocsátás lehetőségét.

A másik kőbe vés néhány szabályt, majd halomra öl bárkit aki nem azon szabályok szerint él. Na meg bármikor kész megbüntetni téged is, ha valamelyik felmenőd egyszer nem.fogadott szót neki.

Melyiket követnéd?

2017. nov. 26. 17:19
 23/26 anonim ***** válasza:
Kérdező, Jézus mentalitását, tanításait, segít megérteni a Zsoltárok könyvének olvasása (Ószöv.). Ajánlom. Bár... lehet keserű olvasmány lesz. Mert ha kevély még az ember szíve (általában ilyen minden ember alapjáraton), akkor kevéssé tudja befogadni. Ha már kissé meggyötört az élet, jobban megértheted.
2017. nov. 26. 17:39
 24/26 anonim ***** válasza:
De épp ezaz,hogy nem voltak ártatlanok. Olvastad az előzményeit is,hogy miket műveltek,vagy csak hallottál irodalom órán az Özönvízről és melléképzelted,hogy azok csupa ártatlanok voltak? Épp erről volt szó,hogy ők irtották az ártatlanokat,ezért lett az,ami. Attól meg még mindig nem értem,hogy miért lenne gonosz Isten,hogy tudja előre,hogy valaki menthetetlen és intézkedik. Persze,nagyon sok ember meghalt akkor,de honnan tudod,hogy ha Isten ezt nem teszi meg,akkor nem haltak volna meg többen? Érdekes,az ellen fel tudsz szólalni,hogy Isten ártatlanokat ölt,de az nem zavar,hogy akiket elpusztított akkor,azok csecsemőket áldoztak. Biztos ez is a fenenagy ártatlanságuk egyik jele volt. Nincs olyan,hogy melyiket követem,mert a kettő egy,ezt nem érted meg,de azért nekem nem muszáj különválasztani.
2017. nov. 26. 17:39
 25/26 A kérdező kommentje:

"Persze,nagyon sok ember meghalt akkor,de honnan tudod,hogy ha Isten ezt nem teszi meg,akkor nem haltak volna meg többen?"

Ugye ezt te sem gondoltad komolyan?

"az ellen fel tudsz szólalni,hogy Isten ártatlanokat ölt,de az nem zavar,hogy akiket elpusztított akkor,azok csecsemőket áldoztak"

Az egyiptomi csecsemők biztos rengeteg gyereket áldoztak, igen. Ahogy a teljes állat és növényvilág is fene nagy bűnöket követtek el, gondolom.

"Nincs olyan,hogy melyiket követem,mert a kettő egy,ezt nem érted meg,de azért nekem nem muszáj különválasztani"

Alapvetően erről szólt a kérdés. Honnan tudod hogy a kettő egy?

Merthogy az eltérő személyiségük, cselekedeteik, stb pont nem erre utalnak.

2017. nov. 26. 17:50
 26/26 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

Legyen itt két ige, egyik az ószövetségből, másik az újból:

Ó:

Mert hogy ha ti megtéréndetek az Úrhoz, a ti atyátokfiai és fiaitok kegyelmet találnak azoknál akik őket fogságba vitték, és megtérnek erre a földre, mert irgalmas és kegyelmes az Úr, a ti Istentek, és nem fordítja el orcáját tőletek, ha ő hozzá megtéréndetek.

ÚJ:

Azokban a napokban pedig eljöve Keresztelő János, aki prédikál vala Júdea pusztájában.

2

És ezt mondja vala: Térjetek meg, mert elközelített a mennyeknek országa.

Vagyis a megtérés Istenhez mindkét szövetségben alapfeltétel Isten jóságának a megismeréséhez. A megtérés egy régies szó, visszatérést jelent.

2017. dec. 26. 18:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!