Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet élni egyházhoz tartozás...

Dongaben kérdése:

Lehet élni egyházhoz tartozás nélkül olyan életet, ami Jézusnak tetsző?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy az Ő tanításai szerint sokan élnek, de nem tartoznak egyik egyházhoz sem! (És nem is akarnak!) ANNYI felekezet indult ebből, hogy számolni is sok! De, mennyi követte az eredeti tanítást? Az egyházakat EMBEREK hozták létre a saját kedvükre! Nem én vagyok az első, aki kételkedik a helyességében....
2017. okt. 15. 19:58
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%

szellemi egyházat úgy érti a válaszadó hogy "Isten egyházát nem lehet ujjal megmutatni" ez a mondás egy Aurelius Augustinus nevű fickóhoz kötődik (de lehet h ismerősebb mint Szent Ágoston) aki a 400-as években élt, és egy donatistáknak nevezett csoporttal vitatkozott akik egy akkori kicsit felekezet voltak, nagyrészt a többi kereszténnyel nem teológiai inkább "politikai" kérdésekben nem értettek egyet

addig minden keresztény úgy gondolkdott h "egyetlen egyház van amit Jézus alapított csak az a keresztény aki oda tartozik" Augustinus viszont úgy érezte sok ember aki keresztény nem úgy él ahogy illene és sok donatista pedig kiváló ember, ráadásul a két felekezet között szinte nincsenek is teológiai eltérések mondhatni a hitük majdnem ugyan az, ezért úgy gondolta ezt a bizonyos egyházat amit Jézus alapított és amin kívül nincs üdvösség nem feltétlenül egy "adminisztratív" hovatartozás szerint kell elképzelni

de ne forgassuk ki Augustinust ez nem azt jelenti hogy valaki csak úgy kigondol valamit és az máris tök jó keresztény, Augustinus azért is votl ezen a véleményen emrt a donatisták hite alig tért el, ellenben másokkal akikkel vitatkozott pl pelegiánusokkal közel sem volt ilyen véleményen

2017. okt. 15. 20:38
 12/35 anonim ***** válasza:
0%

Az eredeti minta szerint, össze kell jönnie minden kereszténynek, hogy a szellemieket megkapják, és ezáltal erősödjenek, és egymást is buzdítsák.

Ez Istennek járó imádat bemutatásának egyik módja.

Az tény, hogy sok vallást emberek elképzelései alapján alakítottak, de épp ezért kell kutatást végezni az írásokban, hogy megtaláljuk azt amiről az írások beszélnek.

Mindent számításba kell venni, amiről ír Isten szava.

Kevesen találják meg a keskeny utat, az eredeti tanítást, nem tömeges megtérésről beszél a szent írás, Jézus szavai is ezt tükrözik.

De annál inkább szó van arról az egységről, amit csak Isten szellemének vezetésével lehet csak megvalósítani, minden nemzetből.

A keresztények a szent írás szerint kevesen vannak, nem alkotják részét a világnak, ellenben igyekszenek mindent megvalósítani, megtartani, ami szükséges a keresztény élethez, és az imádat bemutatásához.

egységes tanításban, és nem vallások sokféleségében alkotják részét Isten választott népe.

Mindig is egy nép, egy tanítás, imádat jellemezte az

Istenhez tartozókat.

Fontos, hogy az írások szerint mindent figyelembe kell venni, akár tanítás legyen akár az Isten népének feladatairól legyen is szó.

2017. okt. 15. 20:44
 13/35 KZitus ***** válasza:
0%

Szia

Ha figyelmesen elolvasod a Jézus főpapi imáját a János 17 fejezetét, akkor rájössz, hogy a követői megőrzéséért is imádkozik. Ezek a követői a halála után az ő utasítására összegyültek egy felső szobában, mintegy 120-an és megkapták a tanítójuk által korábban ígért "segítőt", a szent szellemet. Ez volt az első gyülekezet. Amikor ezek a tanítvántok mindannyian elmondták a Jeruzsálemben lévő embereknek (mindenkinek a saját nyelvén) azokat a dolgokat amit tanultak Krisztustól, az azt eredményezte, hogy több ezren megkeresztelkedtek. Ezek az első keresztények házaknál jöttek össze, hogy még többet tanúljanak az "új útról". Később Isten felhasználta Pál, Pétert, Jánost és más apostolokat, hogy leveleket írjanak, amelyeket fel kellett olvasni a gyülekezetekben.

Ez mind arra mutat, hogy ezek a keresztények egységes tanításban részesültek sok sok különféle város gyülekezeteiben, Pál megemlit név szerint néhányat, és Krisztus is a Jelenések könyvében.

Pl.

Jelenések 1:4,11,16,20 "János az Ázsia tartományban levő hét gyülekezetnek:..." „Amit látsz, írd meg egy tekercsben, és küldd el a hét gyülekezetnek: Efézusba, Szmirnába, Pergamonba, Tiatirába, Szárdiszba, Filadelfiába és Laodiceába.”

......16 Jobb kezében hét csillag volt,...

20 Ami a hét csillag szent titkát illeti, melyeket jobb kezemben láttál, és a hét arany lámpatartóét: a hét csillag a hét gyülekezet angyalait jelenti, a hét lámpatartó pedig hét gyülekezetet jelent."

Tehát Krisztus gyülekezetekbe szervezte, gyüjtötte népét. Ez az Ő gyülekezetete, jelképesen a kezében tartja, ami azt jelenti, ő felügyeli, irányítja. Nem lehet Jézusnak tetszően élni, ha nem tartozol a gyülekezetéhez.

még ezt is leírta János: "3 Boldog, aki fennhangon olvassa, és akik hallják e prófécia szavait, és akik megtartják a benne megírtakat, mert a meghatározott idő közel van."

2017. okt. 15. 20:46
 14/35 A kérdező kommentje:
Én arra gondolok, hogy nem kell semmilyen felekezethez tartozni, hogy jót cselekedjen az ember! "Dugig" van a templom ünnepnap. Aztán, ha segítség kell XY idős, beteg embernek, akkor "pusztaság van"...
2017. okt. 15. 20:55
 15/35 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindenki értette, hogy mire gondolsz.

De felekezet nélkül hogy tartozol közösségbe? Krisztus legalapvetőbb parancsait sem teljesítheted úgy.

Ettől függetlenül lehet jót cselekedni felekezet nélkül is, sőt ateistaként is. De nem ez volt a kérdés.

Az pedig igen csúny ferdítés amit felvetettél. Például szinte mindenhol van helyi karitasz, akik lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a rászorulóknak. Ha bármilyen katasztrófa adódik, szinte mindig a vallási segélyszervezetek mennek elsőnek.

2017. okt. 15. 21:00
 16/35 A kérdező kommentje:

# 15!

Pont erre gondoltam! A helyi segítő brigád! Tagja a helyi plébános, és Református lelkész is! És Ateisták (Többségben...ezért a kérdés.) Hiába hirdették ki a templomban, hogy segíteni kellene valakinek... sajnálták az időt, és energiát. Csak azok jöttek, akik korábban is!

2017. okt. 15. 21:17
 17/35 anonim ***** válasza:

"jót cselekedni'

A keresztény élet, nem csak a mások megsegítéséről, vagy az emberi szemszögből nézett "jó tevésről" szól.

Akkor teszel jót, ha Isten elvárásai szerint teszel dolgokat, és nem a saját elhatározásod alapján szeretnél jó tevő lenni.

Isten mondja meg mit tegyél, ne magad.

2017. okt. 15. 21:18
 18/35 KZitus ***** válasza:
0%

Á, a 16-os kommentedből értem már a kérdésed lényegét.

Így is lehet ezt csinálni:

[link]

2017. okt. 15. 21:21
 19/35 A kérdező kommentje:

coccomaci@!

Alapvetően jó indulatú, de megtévesztett embernek ismerlek innen. A "MEGBOCSÁTÁS" az olyan dolog, mint a "Segítés a rászorulóknak". Nem megy... nekem sem mindig! Ti is indíthatnátok ilyen kezdeményezést! EBBEN az életben legyünk méltó Krisztushoz! Aztán, már nem rajtunk múlik...

2017. okt. 15. 21:33
 20/35 anonim válasza:

A többi válaszoló tökéletesen megfogalmazta, amit én is mondtam volna. Igen, fontos a közösség. Érezni, hogy valahová tartozol. Ahol egymást segítve meg tudjátok oldani a problémákat, és beszélgettek, imádkoztok és zsoltárokat énekeltek. Kedves Dongaben! Jézusnak nem az fog számítani, hogy melyik keresztény gyülekezet tagja vagy. Nyilván ez is fontos, mert valahová tartozni kell. Ő majd meg fogja kérdezni:

Fáztam. Hoztál pokrócot?

Éhes voltam. Adtál enni?

Szomjaztam. Adtál inni?

Jövevény voltam. Befogadtál?

Beteg voltam. Börtönben voltam. Meglátogattál?

Ha minden kérdésére igent tudsz mondani, akkor nyert ügyed van, függetlenül attól, hogy melyik keresztény gyülekezet tagja vagy. De ahogy mondtam: Valahová tartozni kell. :)

2017. okt. 15. 21:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!