Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mik az érvek illetve ellenérve...

Mik az érvek illetve ellenérvek Isten létezésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Válaszokat előre is köszi

2017. okt. 12. 22:57
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Abszolút elfogadom a tudomány egyes részeit, legtöbbjükkel egyet is értek az eszem azt mondja a tudományok alapján nem létezik Isten de mégis van egy érzés, érzés az imára érzés a jó cselekedetre...
2017. okt. 13. 19:16
 12/21 A kérdező kommentje:
Valamit belül érzek. És nem tudom az agyamnak higgyek vagy a szívemnek. Persze normál határok közt.
2017. okt. 13. 19:18
 13/21 anonim ***** válasza:
Nyugodtan lehet keresni, ha szeretnéd. A tudomány nem ad választ mindenre... egyelőre. Aztán, mire meglesz a válasz, mi már nem élünk. Van, aki ezt nem akarja kivárni.
2017. okt. 13. 19:27
 14/21 anonim válasza:
Higgy abban amit legbelül érzel.
2017. okt. 13. 20:48
 15/21 ka.ka.o ***** válasza:

Szeretném, ha végigolvasnád válaszom, nem sietnéd el, hanem lassan, értelmezve olvasnád, úgy, hogy közben elgondolkodsz felette.

Úgy vettem észre, hogy többen is azt állítják az oldalon, hogy Isten létezése nem bizonyítható vagy cáfolható tudományosan (legalábbis közvetlenül). Való igaz ez, hiszen Isten a fizikai világon kívül van. De ha kinyitod a Bibliát a Rómabeliekhez írt levél 1. fejezeténél, és elolvasod a 19. és 20. verset, erről olvashatsz:

"[Isten] láthatatlan tulajdonságai világosan látszanak a világ teremtésétől fogva, mivel az alkotott dolgokból érzékelhetők, igen, az ő örök hatalma és istensége" (Róma 1:20).

Válaszom erre a bibliaversre fog alapulni:)

Később vissza fogok térni rá, de előbb teszek egy kis kitérőt.

Ha látsz egy autót, vajon gondolod-e, hogy magától, tervezés nélkül jött létre? Gondolom nem, hiszen egy autót bonyolult összerakni, a különböző részeinek jól kell működnie.. egyértelmű, hogy tervezés eredménye.

‎Egy repülőgépről sem gondolod, hogy a véletlen műve, sem pedig az amerikai elnökök kőbe vésett arcáról, és egy a gyártásnál használt robotról sem, vagy egy számítógépes programról szintén nem. Egész egyszerűen azért, mert tudod, hogy intelligens lény alkotta (az ember), hiszen bonyolult dolog az, és ez tervezést feltételez, a tervezés pedig egy intelligens tervezőt, aki ezek esetében az ember.

Nya :D Imered az ok-okozati törvényt? Az azt mondja, hogy mindennek van oka. Ha leesik a toll az asztalról, azért esett le, mert lelöktem, és mert van gravitáció. Van oka. Én az Isten létezése melletti érveléshez az okozatból következtetek az okra.

A tervezettségből (okozat) következtetek egy intelligens tevrezőre (ok).

Ez logikus is, nem? Ha van tervező, tervezettségnek kell lennie. Ha nincs, akkor nem. Szóval ha a természetben van tervezettség, akkor lennie kell egy oknak, ami - szerintem - egy intelligens tervező.

Most pedig visszatérnék a bibliavershez, amely szerint a teremtésből (fizikai világ, amit láthatunk) látható, hogy van Isten, látható, hogy ő isteni és hatalmas, az emberek felett áll.

Ha Isten az emberek felett áll, az alkotásai felülmúlják az emberek alkotásait. Ellenben a véletlen, amiben nincs intelligencia, annak az alkotásai nem igazán múlhatja felül az emberekét, akik rendelkeznek intelligenciával.

Számomra elképesztő hallani a digitális adathordozókról. Valamelyik több terrabájtnyi információt is képes tárolni egy egészen kicsi helyen. De tudod, mennyi információt képes tárolni az emberi agy? Ha jól tudom, végtelent. A DNS (ami a legegyszerűbb élő sejtben is megtalálható) szintén rengeteg információt tárol egy borzasztóan pici helyen. Az emberi genom körülbelül annyi információt tárol, amennyi több mint egy 428 000 oldal vastag könyvben férne el! És ez a kis cukiság igencsak apró, mikroszkopikus. Bámulatos adattömórítés!

Egy másik példa:

Nyilván tartottál már a kezedben telefont, és biztosan készítettél már videót. Próbáltál már hosszabb videót készíteni? Ha igen, biztosan észrevetted, hogy egy idő után túlhevül. Nem tudom, hogy a kamerákkal mi a helyzet, de egy idő után biztosan azok is. De ha nem, akkor is be tud telni a tárhely. Ellenben az emberi szem állandóan képes 'kamerázni', és rengeteg információ érkezik az agyba, az agy viszont mégsem telik meg, nem fogy el a tárhelye és nem hevül túl. Az emberi agyat a tudósok a világegyetem legbonyolultabb részének szokták nevezni.

A robottechnika is egy érdekes dolog. Van olyan lehetőség, hogy ha valakinek amputálni kellett egy végtagját, akkor azt egy robotkézzel helyettesítik (bár itt még nem láttam, de a fejlettebb országokban biztosan van). A kézzel viszont - ha jól tudom, és ha nem elavult még az információm - gondban vannak, ugyanis a robotkéz nem tud olyan finoman, lágyan, természetesen mozogni. A minap, mikor ránéztem a kezemre, miközben játszottam vele, mindenfelé csavargattam, mozgattam az ujjaim, eszembe jutott ez, eszembe jutott, hogy nekünk milyen könnyedén megy a kéz mozgatása, a robottechnikusok pedig törik a fejüket a problémán (mármint akik ezek dolgoznak).

[link]

Majdnem egy évtizedig dolgoztak rajta, és mégsem olyan, mint egy emberi kéz. Úgy beszélnek a fejlesztésekről (hogy a hát mögé lehet emelni), mint amik elképesztőek. Az emberi karral azonban ezek teljesen természetesek. Ezenkívül a robotkar nem képes a testtel együtt növekedni, nem képes gyógyulni, pedig határozottan intelligens tervező áll mögötte. Vajon egy nagyságrendekben jobb alkotás mögött ne állna?

Számomra ezek a példák is igazolják a Róma 1:20-at. És én egyetértek vele, hogy Isten tulajdonságai világosan látszanak a teremtésből, igen, az ő örök hatalma és istensége!

Ezenkívül engem a "mi lenne, ha..." játék is elgondolkodtat. Szerinted mi lenne, ha a Földünkön nem lennének lebontó baktériumok? Mi lenne, ha nem volna fotoszintézis, és mi lenne, ha nem létezne vízkörforgás? És tudod, mi lenne, ha a gravitáció jelentősen gyengébb vagy erősebb volna itt? És ha a föld közelebb volna a Naphoz, vagy épp távolabb? Mi lenne velünk ózonréteg nélkül, vagy ha bolygónk nem éppen ebben a Naprendszerben volna, hanem messzebb vagy épp közelebb galaxisunk középpontjához? Vagy mi lenne, ha a Föld sokkal gyorsabban vagy lassabban forogna?

Egyesek erre egyszerűen annyit mondanának, hogy a Föld csak egy bolygó a sok közül, ahol lejátszódhatott az evolúció. De azért leszögezném, hogy szerintem sok-sok feltétele van ám az életnek (mondom ezt egyszerű laikusként, akit egyszerűen érdekel a téma és az igazság, szóval ne tulajdoníts a szavaimnak különösebb jelentőséget.. Gondolkodj el magad a dolgokon, az a biztos).

Mindenkinek szíve jogában áll eldönteni, miben hisz, senkit sem lehet kényszeríteni. De ha az igazság érdekel, elfogulatlannak kell lenned. Az elfogultságot a tudás egyik ellenségének tartom. És nem jó, ha arra alapozod a hited, hogy úgy érzed, van Isten, vagy arra, hogy azt mondták neked, hogy létezik, és az sem lehet az egyedüli oka a hitednek, hogy hinni akarsz benne. Mert "a [valódi] hit a remélt dolgok BIZTOSÍTÉKON alapuló várása, a nem látható valóságok nyilvánvaló bizonyítása" (Héberek 11:1). Vagyis a valódi hitnek valódi alapja kell, hogy legyen. Ezt senki nem adja neked tálcán, kutatmod kell.

Javaslom, hogy nézd meg a következő filmet:

[link]

Fentebb azt írták, nem lehet cáfolni vagy bizonyítani Isten létezését. Számomra viszont a közvetett bizonyíték és bizonyíték. Pl a gravitációt sem látom, de azt igen, hogy minden, amit feldobok, leesik, ahogy az alma is a fáról. Ez a gravitáció következménye. Az, hogy leesik, az okozat, és ebből Newton következtethetett arra, hogy van gravitáció, ami az ok. Én ugyanezt tettem:

A tervezettségből (amit bizonyítottnak vélek, erre hoztam fel példákat is) következtetek az okra, ami egy intelligens tervező.

Ez az én érvem.

Ezenkívül érdekes még a következő videó is:

[link]

2017. okt. 13. 20:55
 16/21 ka.ka.o ***** válasza:

Ja és ezenkívül én a világegyetemben műviszéséget fedezek fel. Egy művész ujjait látom, mikor szemeim az éjszakai égboltot fürkészik, mikor a naplementét bámulom hosszasan, vagy mikor fák között járva megpillantok egy-egy apró és egyben gyönyörű virágot, művészetet fedezek fel az esőben, vagy az emberi (főleg a női) test gyönyörű voltában.

Persze ezek nem számítanak bizonyítékoknak annyira.. talán. De ha van egy Teremtő, akkor kedves tőle, hogy ilyen szép dolgokat láthatunk, érzékelhetünk. Ha meg nincs.. akkor jó nagy szerencsénk van! :D

Ez csak eszembe jutott csillagos égbolt alatt sétálva:)

2017. okt. 13. 22:08
 17/21 anonim ***** válasza:

"Persze ezek nem számítanak bizonyítékoknak annyira.. "

Egyáltalán nem azok. Bizonyíték CSAK az, ami bizonyító erejű, és nem hagy kétségeket.

Ha te az érzéseid alapján szeretnél élni, tedd azt.

De nem árt, ha tudod, hogy ezek az érzések a hüllők korában születtek meg először - tehát, ha ezeket követed, akkor egy krokodil, vagy egy teknős szintjén vagy.

Azért azóta már történt egy's más, amit érdemes lenne neked is kihasználnod, ha emberi életet szeretnél.

2017. okt. 14. 00:50
 18/21 Molyember ***** válasza:
Tudom, hogy sok az agyhalott ezen az oldalon, ezért nem is nagyon számítok semmire, de hátha: egy istenérveket kereső kérdésre belinkeltem egy istenérveket nagyjából összefoglaló Wikipédia oldalt, erre valaki lepontozta. Tényleg szeretném tudni, hogy mi nem volt hasznos abban a válaszomban.
2017. okt. 14. 10:48
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2017. okt. 14. 12:00
 20/21 anonim ***** válasza:
Én felfelé pontoztalak, de vannak itt elmebetegek, akik egyszerűen mindent lepontoznak.
2017. okt. 14. 21:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!